2024. április 17. - Rudolf

Tüntetők közé lőttek Tripoliban

A líbiai biztonsági erők tüzet nyitottak tüntetőkre a főváros, Tripoli több negyedében is a pénteki ima után, többeket megölve - mondták el szemtanúk telefonon.
2011. február 25. péntek 16:42 - HírExtra
A BBC brit közszolgálati rádió közben arról számolt be, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető parancsára harckocsik őrzik a fővárosba vezető utakat, megakadályozandó, hogy ellenzéki erők hatoljanak be Tripoliba.

Tripoliban Kadhafi milicistái jelentős számban vonultak föl a mecsetek környékén, hogy megfélemlítsék a pénteki imáról kiözönlő tömeget. Szemtanúk szerint a hívők így is Kadhafi-ellenes jelszavakat kezdtek skandálni, amint kiléptek az imahelyekről.

Fiatal, zöld karszalagos fegyveresek ellenőrzőpontokat állítottak föl szerte Tripoliban; megállítják, és átkutatják az arra haladó autókat. Szemtanúk szerint ennek ellenére zűrzavaros a helyzet a város több részében.

Válogatás nélkül lőttek

"A rendfenntartó erők válogatás nélkül lőttek a tüntetőkre. A Szúk al-Dzsumaa utcáin halottak fekszenek" - mondta a negyed egyik lakója a francia hírügynökségnek.

A főváros keleti felében, Ben Asúr és Faslum negyedekben lakó szemtanúk szintén arról számoltak be, hogy a Kadhafihoz hű erők "tüzet nyitnak mindenkire, aki az utcán tartózkodik". Faslumban a tüntetők Kadhafi-ellenes jelszavakat skandálnak.

A város nyugati, Dzsanzúr negyedében legkevesebb öt ember vesztette életét a kormányellenes tüntetőkre leadott lövésektől - számolt be róla egy helyi lakos. Tripoliban él a hatmilliós Líbia nagyjából minden harmadik lakosa. Hírek szerint a Kadhafihoz hű erők már csak a fővárost és közvetlen környékét tartják ellenőrzésük alatt.

Stratégiai egyensúly vagy bukás?

A BBC forrásai szerint "az elmúlt napokban stratégiai egyensúly alakult ki Líbiában, azaz a kormányerőknek sikerült megerősíteniük ellenőrzésüket a főváros felett, közben azonban gyakorlatilag teljesen elvesztették az ország többi része felett gyakorolt hatalmukat". "A felkelők pedig egyelőre nem kockáztatják meg, hogy támadást indítsanak Tripoli ellen" - adta hírül a BBC.

Pénteken a kormányellenes "Február 17. mozgalom" kezére került a Tripolitól 50 kilométerre nyugatra fekvő Zavíja városa. Szemtanúk szerint a város körül ugyan katonai és rendőrségi ellenőrzőpontok működnek, bent a városban nincs jelen sem a katonaság, sem a rendőrség.

Az ellenzék már korábban hatalmába kerítette Líbia második legnépesebb városát, Bengázit és a harmadik legnagyobb települést, a Tripolitól 150 kilométerre keletre fekvő Miszrátát.

Pénzzel a tömegért

Egyelőre nehezen kivehető, kik is adják a Kadhafi-rendszer ellenzékének fő erejét. A keleti országrészben a rend helyreállítására felállított bizottságok tagjai főleg értelmiségiek - jogászok, orvosok -, törzsi vezetők és katonatisztek, a radikális iszlamisták jelenlétére kevés jel utal.

A líbiai vezetés pénteken kétségbeesett lépésre szánta el magát, hogy megpróbálja a maga oldalára állítani a tömegeket. Az állami tv-ben bejelentették, hogy minden család egyszeri, átszámítva 400 dollár (nagyjából 80 ezer forint) juttatást kap, ellensúlyozandó az élelmiszerárak emelkedését, emellett egyes közszolgálati dolgozók 150 százalékos béremelésben részesülnek.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását