2024. április 26. - Ervin

Kétezer uniós állampolgár van még Líbiában

Az Európai Unió jelenleg az uniós állampolgárok Líbiából való kimenekítésére összpontosít - mondta Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken Gödöllőn.
2011. február 25. péntek 17:10 - HírExtra
Az uniós tagállamok védelmi minisztereinek informális tanácskozását záró sajtótájékoztatón Ashton kiemelte, hogy jelenleg még kétezer uniós állampolgár van Líbiában, de közülük többen kettős állampolgárok, akik nem akarják elhagyni az észak-afrikai országot.

A főképviselő hozzátette, hogy a kimenekítés mellett az EU két másik feladatra fókuszál: próbál nyomás gyakorolni Tripolira az erőszak megszüntetéséért, és minél hatékonyabb nemzetközi együttműködésre törekszik a kérdésben.

Ashton rámutatott: a líbiai helyzet hatékony kezeléséhez együttes fellépés szükséges, és fontos, hogy legyenek olyan EU-tagállamok, amelyek hajlandóak konkrét segítséget nyújtani. Példa erre Franciaország, amely hajót küldött a térségbe a Líbiából távozni készülőknek.

A sajtóértekezleten a legtöbb újságírói kérdés az EU líbiai szerepvállalására vonatkozott, de Ashton ezekre kitérően válaszolt. Az esetleges szankciók ügyében például csak annyit mondott: a büntetőintézkedések akkor a leghatásosabbak, ha azokat a nemzetközi közösség egyöntetűen támogatja. A Líbia feletti esetleges repüléstilalmi övezetről pedig annyit közölt, hogy az rendkívül bonyolult lépés lenne, így előtte alapos vizsgálatra van szükség.

Az MTI kérdésére Hende Csaba honvédelmi miniszter nem tudott újabb információkkal szolgálni arról a bejelentésről, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter tett előző nap Brüsszelben. Pintér azt mondta, repülőgépet küldenének a Líbiában tartózkodó 50-60 magyar állampolgár kimenekítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását