2024. április 19. - Emma

Berepülési engedélyre vár a magyarok gépe

Az a repülőgép, amely a Líbiában rekedt magyarokat hozná haza, a líbiai hatóságok berepülési engedélyére vár, e nélkül nem indulhat el.
2011. február 25. péntek 21:25 - HírExtra
Az a repülőgép, amely a Líbiában rekedt magyarokat hozná haza, a líbiai hatóságok berepülési engedélyére vár, e nélkül nem indulhat el - mondta Pataki Eszter külügyminisztériumi szóvivő pénteken az MTI érdeklődésére.

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön azt közölte: tudomása szerint mintegy 50-60 magyar állampolgár tartózkodik Líbiában, értük Magyarország repülőgépet küld. Hangoztatta, hogy eddig egyiküknek sem esett bántódása. A belügyminiszter az MTI-nek Brüsszelben adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: "elsődleges feladatunk a Líbiában rekedt EU-állampolgárok hazahozatala az unióba".

"Lehetőség van arra, hogy a tagállami felajánlások nyomán hajókkal Máltára szállítsák az uniós polgárokat, ahonnan aztán minden ország repülővel hazaszállítja saját állampolgárait" - fejtette ki.

Az uniós védelmi miniszterek pénteki gödöllői informális ülésén az MTI kérdésére Hende Csaba honvédelmi miniszter nem tudott újabb információkkal szolgálni a Pintér Sándor által említett repülőgépről.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az eseményen azt mondta: az EU jelenleg az uniós állampolgárok Líbiából való kimenekítésére összpontosít. Mint kiemelte, jelenleg még kétezer uniós állampolgár van Líbiában, de közülük többen kettős állampolgárok, akik nem akarják elhagyni az észak-afrikai országot.

Ashton rámutatott: a líbiai helyzet hatékony kezeléséhez együttes fellépés szükséges, és fontos, hogy legyenek olyan EU-tagállamok, amelyek hajlandóak konkrét segítséget nyújtani. Példa erre Franciaország, amely hajót küldött a térségbe a Líbiából távozni készülőknek.

Ashton elmondta azt is: az EU soros elnökségét betöltő Magyarország a nehéz körülmények között kitűnő koordinálást végzett a líbiai helyzettel kapcsolatban, de jelenleg nincs szükség arra, hogy az unió nevében közvetítsen az észak-afrikai országban.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az MTI-nek arra a kérdésére, hogy Magyarország betölthet-e valamilyen közvetítő szerepet Líbiában az EU nevében, úgy felelt: nem biztos, hogy ennek a feladatnak a teljesítését elvárná az ottani magyar nagykövettől, és ebben a pillanatban nincs szükség közvetítésre.

Most az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell magára vállalnia a vezető szerepet - jelentette ki a főképviselő, aki előzőleg részt vett az EU védelmi minisztereinek informális találkozóján.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután találkozott Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács állandó elnökével, kijelentette: remekül dolgozik az Európai Unió annak érdekében, hogy kivegye a részét az észak-afrikai válság kezeléséből, és minden esély megvan arra, hogy a jövő hét elején az uniós közreműködésre vonatkozóan átfogó választ adjon.

Az unió soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az EU komoly erőket és súlyos pénzeket mozgósít, hogy megfelelően reagáljon: gőzerővel dolgoznak a bel- és igazságügyi területért felelős miniszterek, a segélyezéssel és a humanitárius ügyekkel foglalkozók, valamint az energetikai szekció is.

Orbán Viktor hangoztatta azt is, hogy az EU összehangolja tevékenységét a NATO és az ENSZ akcióival és döntéseivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását