2024. március 29. - Auguszta

Alig tudják feltölteni a vérkészleteket

Egyre nagyobb erőfeszítések árán tudja feltölteni a készleteit az Országos Vérellátó Szolgálat- írja a Népszabadság.
2011. február 19. szombat 11:20 - HírExtra
Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója elmondta: ma körülbelül évi 50 ezer véradással van kevesebb, mint néhány évvel ezelőtt. Noha 6,6 millió potenciális véradó él Magyarországon, ehhez képest alig 200 ezren adják össze évről évre az országnak szükséges 422-440 ezer egység vért.

Előfordul, hogy egy-egy beavatkozás egy-két napot csúszik, ha nincs megfelelő és elegendő vér a műtétekhez –mondja Lakatos József egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának igazgatóhelyettese, aki szerint ebben nincs semmi különös, mert vér nélkül nem lehet operálni. Egy átlagos műtéthez két-három egység (egy egység négy deciliter) szükséges.

A műtét későbbre halasztása azonban csak azoknál a betegeknél fordul elő, akiknek ritka, egyedi vércsoportjuk van. A kellemetlen helyzetek megelőzésére szinte valamennyi hetven évnél fiatalabb betegüknek felajánlják, hogy ha teheti, mert egyébként egészséges: éljen az úgynevezett autotranszfúzió lehetőségével, amikor a beteg a korábban levett saját vérét kaphatja vissza. Ezzel jelentősen mérsékelhetők a transzfúzióval járó szövődmények, és gyorsabb a gyógyulás is. Akinél ez nem járható út, ott kérik a beteget a hozzátartozók mozgósítására.

A nem életmentő szívműtétek harminc százalékához a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján a beteg már „magával hozza” a vért – mondta a lapnak Szabolcs Zoltán szívsebész, egyetemi docens. Jelenleg ötven beteg van az intézmény várólistáján, és közülük egy olyan, aki a megfelelő vér hiánya miatt várakozik a beavatkozásra.

A fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban három napnál többet senkinek sem kell várnia a vérhiány miatt a műtétjére. Leggyakrabban a nullás és az A-as vércsoport hiányzik, de Retteghy Tibor, az intézmény főorvosa szerint a tervezhető műtétek előtt időben, a beavatkozás előtt három-négy héttel itt is felhívják a betegek figyelmét a lehetőségre.

A szakma mindezt irányított véradásnak hívja. Európa számos országában évek óta gyakorlat, hogy például egy térdműtétet csak akkor vállalnak az ortopédusok, ha a rokonok, hozzátartozók fölajánlják a beavatkozáshoz szükséges mennyiséget, így nem a meglévő készletek fogynak – magyarázza a jelenséget Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója, aki rögtön azt is hozzáteszi: bár nincs vérhiány Magyarországon, de mind nehezebben jön össze a biztonságos ellátáshoz szükséges mennyiség. Egy nyitott szívműtéthez vagy egy súlyosabb baleseti sérült életmentéséhez szélsőséges esetben akár húsz liter vérre is szükség lehet, ehhez legalább negyven donorra van szükség. A véradók száma viszont folyamatosan csökken.
Forrás: OrientPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását