2024. április 24. - György

Fogynak a békák

Még 2004-ben történt, hogy Romániában Gavril Banut, a Szilágy megyei Vármező (Buciumi) polgármestere felszólította a falu lakóit,hogy tartózkodjanak a rozsdás-vöröses színű gyepi béka fogyasztásától, különben eltűnik ez a ritka faj.
2011. február 11. péntek 06:43 - HírExtra
A polgármester példáját világszerte sokan sok helyen követhetnék, mert a békák veszélyben vannak.

Az erdélyi falu első embere szerint évről-évre egyre kevesebb gyepi béka élt a Vármezőt körülvevő területeken. A populációcsökkenés fő okaként a helyi gasztronómiai sajátosságokat kárhoztatta a politikus: a fokhagymás sült békacomb roppant népszerű ételnek számít a szilágysági településen.

A veszélyeztetett fajért aggódó polgármester posztereket rakatott ki, arra kérve az embereket: egyenek inkább valami mást, csak ne a 2003-ban kiadott 18000 lejes bélyegen is megörökített kétéltűt. A néhol hegyi békának is nevezett gyepi béka a biológusok szerint ritkán előforduló, magas-hegyvidéki faj.

Nos, nem csak a gyepi béka van veszélyben, hiszen évente úgy egymilliárd béka esik áldozatul a gasztronómiai élvezeteknek. Franciaország és Belgium mellett Kínában, az Egyesült Államokban és nem gasztronómiai okokból, hanem az éhezés miatt az afrikai országokban is megeszik a kétéltűeket.

A békacomb fogyasztás Európában az ínyencek privilégiuma. Az egymilliárd elpusztított béka pedig csak a jéghegy csúcsa, mert megközelítőleg ennyi a természetes élőhelyükön levadászott békák száma. Vannak azonban békatelepek is, az ott „kitermelt” békacombok számát évenként akár több milliárd is lehet.

A tenyésztelepeken elméletileg szigorú előírások szerint elgázosítva ölik meg feldolgozás előtt a békákat, de ezt gyakorlatilag senki sem ellenőrzi. Sokkal brutálisabb az orvvadászok módszere, hiszen a szebb színű hús reményében, még élnek az állatok, amikor levágják a hátsó lábukat, s szerencsétlenek ellenálló természetük miatt akár napokig is szenvedhetnek még így, ebben a megcsonkított állapotban.

A békacomb fogyasztás nem új keletű dolog, hazánkban is több évszázada gyűjtik a békákat, pusztítják őket, főleg a tavaszi időszakban, amikor párzásra összegyűlnek a tócsákban, patakok szélén, nedves területeken. Ez tiltott tevékenység, hiszen a legtöbb fogyasztásra alkalmas kétéltű védett. A természetvédők kilátástalan küzdelmet folytatnak az orvvadászokkal, de amíg lesz felvásárló, addig a béka jövedelemforrásnak számít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását