2024. április 20. - Tivadar

Való Világ: beleőrülnek a bezártságba?

Az elmúlt hetekben egyre nagyobb a feszültség a Való Világban: üvöltöznek, sírnak, kiborulnak és klikkesednek a játékosok. Dr.Sebestyén Tamás pszichológussal elemeztettük a villalakók viselkedését.
2011. január 31. hétfő 06:42 - Kancsár Edina
Önnek mi a véleménye arról, hogy valaki önként vállalkozik rá, hogy akár hónapokig elzárva éljen?

Mindenkinek van egy célja azzal, hogy jelentkezett ebbe a műsorba. A fedőcélja, a fődíj megnyerése, de mint tudjuk, csak egy ember nyerhet. Az igazi céljuk tehát az, hogy figyelmet kapjanak. Szeretnének olyat mutatni, amivel maguk mögött tudhatják a múltat. Megfigyelhető, hogy a szereplők többsége nagyon érdekes múlttal rendelkezik: felbukkannak szülői és gyermekkori problémák, pedofil apa és prostitúció is. Ebből is gondolom úgy, hogy a jelentkezők új és sikeres életet akarnak kezdeni, amivel végre eltemethetik a múltat.

Úgy látom rajtuk, hogy szeretnék megmutatni, hogy ők is értékes tagjai a társadalomnak. Ez egyfajta segélykiáltás a jelentkezők részéről, hogy „figyeljetek rám”. Sokuknak célja, hogy bepótolják az elveszett éveket, új barátokat szerezzenek, mellyel megalapozhatják az új életüket. Tehát nem csak a nyerésről szól ez a játék és nem is a hírnévről, hiszen ők is tudják, hogy az ismertség mulandó és csak egy nyerhet a végén.



Hogyan hat az emberekre a bezártság: okozhat ilyen mértékű feszültséget, amit a napokban megfigyelhettünk?

Az a fajta bezártság, amit a villalakók tapasztalnak, a börtönléthez hasonlítható a legjobban, ami lelki deprivációt okoz: szorongást, agressziót és hiszteroid kitöréseket. De nem szabad elfelejteni, hogy önként vállalták ezt. Tovább fokozza viszont az említett problémákat, hogy az elzártsággal megszűnnek azok a stabil családi-, baráti-vagy párkapcsolati szálak, melyek korábban erősítették a játékosokat. Annyira el vannak szeparálva a külvilágtól, hogy az már a belső pszichés egyensúlyukat is veszélyezteti. Emiatt van jelen a mindennapjaikban a szorongás.

Ettől a helyzettől érzelmileg beszűkülnek egy kicsit, hiszen lényegében megfigyelik őket. Ez a börtön szituáció, a valós életnek csak egy szűk területét adja. Eléggé alulmotiváltak az emberek egy ilyen helyzetben, ami személyiségromlást okozhat: érzelmi és értelmi beszűkülést. Emiatt történt az is, mikor kiborult az a kislány (Szandika –szerk.). Az egy hiszteroid neurotikus reakció volt, ami egy pillanatnyi kitörés volt az esetében. Abban a pillanatban bekattant az idegrendszere, de ez nem azt jelenti, hogy beteg lenne.

Tehát ez egy normális reakció volt?

Mindenkinek más toleranciával bír az idegrendszere. Van, aki nyugodtabban viseli a bezártságot, van aki kevésbé. Ha ebben a helyzetben valakit még egy vélt, vagy valós sérelem is éri, az kiválthat ilyen reakciót, hiszen ők mindent felnagyítva élnek meg ott bent. Olyan, mint ha egy mikroszkóp alatt élnének. Ebben az esetben, ők a kis lények, akiket nagyítóval figyel az egész ország. Mivel tisztában vannak azzal, hogy figyelik őket, ez még nagyobb feszültséget vált ki belőlük. Nem könnyű a helyzetük…



Vajon miért klikkesednek a játékosok?

Azért alkotnak külön csoportokat, hogy megpróbálják visszaszerezni az önbecsülésüket a saját- elzárt közegükben. Ők reagálnak a kintről érkező irányításokra, de a belső történések is fontosak számukra. Tehát a kinti és a benti feladatok is az önbecsülés helyreállítását, és kicsit a túlzott stressz, illetve a feszültség irányába való eltolódást adják a csoport tagjainak. A feladatok egyébként mind olyan irányba tolják a szereplőket, ami befolyásolja a személyiségüket és a csoporton belüli értékorientációjukat.

Persze vannak közöttük taktikusok is, akik azt hiszik, hogy irányíthatnak a többieket és ezért buzdítják klikkesedésre a társaikat. Ott van például az az úr, aki kiképzőtiszt volt (Laci-szerk.). Ő például láthatóan azon igyekszik, hogy irányítsa a dolgokat, amivel a valós célja nem is a fegyelem fenntartása. Igazából csak szeretné megmutatni, hogy ő többet ér a társainál.

Nemrég volt egy olyan játék, ahol mesterséges hierarchiát kellett felállítaniuk a szereplőknek. Hogyan hat az emberek személyiségére az, mikor az egyikükből király, a másikukból viszont csak egy szolga lesz?

Ez abban a szituációban nem okozott nekik problémát, mert ez a feladat legalább strukturálta az idejüket. Azt az időt, amit más esetben feszültséggel és a szabadságuktól megfosztva töltöttek, ebben a játékban „hasznosabban” használták ki. A belső, egymás közötti konfliktusok azért fejlődnek ki, mert egyre fokozódik bennük a feszültség… De ezt nem a nyereség utáni vágy, vagy harc okozza. Az alapvető feszültséget az elzártság generálja, hiszen hiányoznak nekik a szeretteik és csak minimális információt kapnak a külvilágból. Sokkal bonyolultabb ennek a játéknak a lélektani része, mint ahogy azt a nézők hiszik.



Korábban voltak arra példák, hogy a valóságshow végeztével tönkrement egy-egy játékos élete. Ezzel az eshetőséggel most is számolni kell?

Úgy gondolom, hogy sokuknak szüksége lenne egy életvezetési tanácsadóra, miután elhagyják a villát. Ezzel a játékkal nem mindenki nyer, sőt, valaki kimondottan veszíteni fog, mert ez a fokozott figyelem sokáig ottmarad a lelkükben. Néhányan a műsor után is fenn tudnak maradni, de a többségüknek vissza kell olvadniuk a társadalomba, azonban ilyen háttérrel ez nagyon nehéz feladat.

Sajnos valóban volt rá korábban több példa is, hogy tönkrementek emberek az ilyen műsorok miatt. Évekkel ezelőtt találkoztam is egy kiesett játékossal, aki elmesélte, hogy nem igazán működik azóta az élete. Tehát ahhoz, hogy a résztvevők körülötti figyelem szépen levezetődjön, szükségük lenne segítségre. Véleményem szerint, egy jó szakember nélkül nem biztos, hogy fel tudják dolgozni a megváltozott körülményeket.

Persze van, aki másképp éli ezt meg. Ott volt például az a játékos, aki a prostitúcióig is elment korábban (Gina- szerk.): miután kiszavazták a férjét, inkább ő is elhagyta a villát, mert tudta, hogy rossz lenne neki ilyen körülmények közt tovább maradni. Ő tudatosan eldöntötte, hogy már nem akar úgy élni, mint régen. Maga mögött hagyta a múltat és úgy látom, hogy elég erős már az újrakezdéshez. Sokan képtelenek lennének erre.

Pszichológus szemmel milyen egy ilyen műsort nézni: lehet belőle tanulni, vagy annyira extrémek a körülmények, hogy nem?

Mindenképpen érdekes a műsor szakmai szemmel. Én az önkéntes börtön szituációt, a neurózist és az agresszió változatait tanulom belőle. Szerintem nem árt, ha az emberek megismerik a bezártságot, mert ha valaki például bekerül egy igazi börtönbe, vagy előzetesbe, ott sokkal erősebben hatnak majd rá a műsorból ismert hatások.

Depriváció
Eredeti jelentése a latin „privatio” fogalomra vezethető vissza, ami valami rossztól való szabadulást jelent. A szociálpolitikában meghonosodott értelmezése valami jótól való megfosztottságra utal. Jelentése tágabb a jövedelmi szegénység fogalmánál, mert nem csupán valamilyen jövedelemben kifejezhető megfosztottságra vonatkozhat, hanem a források széles körének (munkavállalás lehetősége, tudás, lakhatás, fogyasztási javak, emberi kapcsolatok stb.) hiányára is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

elsolajos
2011. január 31. 21:58
Hányás az egész.Előre le van játszva az egész.Egyes hirportálok megírták előre ki fog nyerni,a sok birka meg had szavazzon jó pénzért.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását