2024. április 23. - Béla

Széchenyi Terv: 1100 milliárd forint pályázható

Januártól 1100 milliárd forint pályázható az Új Széchenyi Terv keretében, a meghatározott stratégiai célok mentén - jelentette be Egerben Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára.
2011. január 25. kedd 15:38 - HírExtra
A tárca számításai szerint, a 93 pályázati kiírás, amelyekre március 1-től lehet pályázni, 3-4 ezer milliárd forintnyi forrást mozgat meg a magyar gazdaság élénkítése érdekében - közölte a Heves Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara fórumán az államtitkár. Mindezt a pályázati rendszer egyszerűsítésével, a bürokratikus akadályok letörésével, a többi között lerövidített bírálati idővel és adatlapokkal kívánja segíteni a kormányzat - tette hozzá.

Mint az államtitkár elmondta, a 2007-től 2013-ig terjedő fejlesztési ciklusban, gazdaságfejlesztésre összesen 8 ezer milliárd forint állt, illetve áll rendelkezésre uniós források bevonásával.

Ebből a korábbi kormányzati időszakokban 4000 - 4500 begin_of_the_skype_highlighting 4000 - 4500 end_of_the_skype_highlighting milliárdnyit már lekötöttek, illetve, mintegy 1500 milliárdnyi forrásra már megjelentek a pályázatok. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak, mintegy 2 ezer milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési forrás áll a rendelkezésére.

Ugyanakkor látszik, hogy az előző kormányzatok széttagoltan, sokszor egyéni érdekek mentén egy pazarló intézményrendszeren keresztül osztották el a forrásokat. Ezt mutatja, hogy a 6 ezer milliárd forinttal nem sikerült a gazdaság élénkítését, a vállalkozások megerősítését elérni - fűzte hozzá.

Molnár Ágnes szerint az Új Széchenyi Terv éppen a gazdasági élet súlyos válságát, a vállalkozói apátiát hivatott feloldani a kormány és a vállalkozások által meghatározott stratégiai célok mentén.

Ennek megfelelően foglalkoztatás-bővítésre 67,3 milliárd, egészségiparra 31,12 milliárd, közlekedésfejlesztésre 78,94 milliárd, a tudomány és innováció megerősítésére 76,67 milliárd, vállalkozásfejlesztésre 173,13 milliárd, a zöldgazdaság kiterjesztésére 120,5 milliárd, az úgynevezett kiemelt közlekedési fejlesztésekre pedig 562,73 milliárd forint pályázható.

Ugyanakkor az 1100 milliárd forintos pályázati kör lezárulása után újabb csomagot kíván elindítani a gazdaságfejlesztési kormányzat - hangsúlyozta az államtitkár. Mindennek az a célja, hogy megerősítsék a családi, a kis- és középvállalkozásokat, amelyek sikere nélkül egy ország sem juthat előre és 10 év alatt egymillió új munkahelyet hozzanak létre - mondta Molnár Ágnes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását