2024. április 20. - Tivadar

Veszélyben az okostelefonok

Lassan már a csapból is az okostelefonok folynak. Bár még nem képesek mindenre és státusszimbólumként messze megelőzik tényleges hasznukat, vitathatatlan, hogy egyre több információt bízunk „személyi titkárunkra”.
2011. január 24. hétfő 06:42 - Kancsár Edina
Túl sok személyes adatot tárolunk telefonjainkon, amivel több szempontból is veszélybe sodorhatjuk magunkat. Ha ellopják, vagy feltörik a mobilunkat, akkor egész addigi életükhöz hozzáférhetnek. Bizonyos különböző alkalmazások segítségével ma már lopás esetén tehetünk óvintézkedéseket, de sajnos a vírusok még mindig ott vannak, mint veszélyforrások. Az egyre terjedő fertőzéseket nem könnyű kivédeni, hiszen egyenesen az okostelefonokra készültek.

Várhatóak lesznek támadások

Tony Osborne, a Symantec munkatársa a következőket nyilatkozta: "A bűnbandák, illetve a rosszfiúk alapvetően a pénz után mennek, de az okostelefonokon, illetve mobilokon egyelőre nincs túl sok pénzügyi információ, épp ezért ez a terület még nem is olyan vonzó. De ahogy a PDA-t vásárlásra és pénzügyi tranzakciókra használók száma mind az üzleti életben, mind pedig a felhasználók közt növekszik, így ezzel arányosan a támadások száma is nőni fog."

Sajnos már napjainkban is léteznek olyan kémprogramok, melyek ellopják kontaktlistánkat, vagy éppen emeltdíjas sms-eket küldözgetnek. Ilyen ártó program például az a támadó vírus, mely multimédiás üzenet formájában érkezik és kattintás után a kódok átfésülik kontaktlistánkat, majd annyi helyre továbbítják magukat, amennyire csak tudják.

A Google-Android hackerek az orosz felhasználókat találták meg. A vírus egy felnőtt videó letöltésével érkezett a készülékre, és látszólag semmi kárt nem okozott. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy a vírus emelt díjas sms-eket küldözgetett a hackerek prémium telefonszámaira.

Hogyan védekezzünk a vírusok ellen?

Nyilván mindenkiben felmerül a kérdés, hogy honnan tudjuk egy-egy programról, hogy biztonságos. A válasz igen egyszerű: a PDA letöltés után közli, hogy a program mely részekhez fog hozzáférni. Ha ez túl sok, akkor már gyanakodhatunk.

Sean Sullivan, a biztonsági szoftvereket fejlesztő finn F-Secure észak-amerikai részlegének tanácsadója a következőképpen nyilatkozott a témában: „Biztonsági szakértők naponta százával azonosítanak személyi számítógépekre írt új vírusokat, az okostelefonok esetében viszont az idén eddig összesen 67 ilyen rosszindulatú kódot fedeztek fel”.

Mary Meeker, a Morgan Stanley elemzője szerint az okostelefonok az eladási darabszám tekintetében hamarosan meg fogják előzni a laptopokat és a netbookokat, ami további „támadásokat” fog eredményezni.

Új iparág fejlődik

Tavaly már világszerte 219 millió dollár értékben adtak el okostelefonokra kifejlesztett biztonsági szoftvereket, így mondhatjuk, egy új iparág van kifejlődőben. Nem véletlen, hogy az Intel bekebelezte a McAfee-t, a Juniper Networks pedig az SMobile Systemst. A cégek viselkedése is azt mutatja, hogy érdemes ezen a piacon is terjeszkedni.

A biztonsági cégek megkülönböztetett figyelmet szentelnek a Google-féle Android szoftvernek, hiszen az a leggyorsabban terjedő mobil operációs rendszer, és mint ilyen, az a leginkább veszélyeztetett is. A cégek azzal igyekeznek népszerűsíteni magukat, hogy hasznos programokba csomagolják a vírusvédelmi szoftvereiket.

A Symantec pedig úgy bővítette iPhone-os és androidos antivírus-szoftvereit, hogy a távolból is lehessen törölni az elveszett készülékeken lévő adatokat. De az SMobile Systemsnek is van adattörlésre alkalmas vírusvédelmi programja. Ennek ellenére, a legjobb védelem még mindig az, ha óvatosabbak a programokkal és vigyáznak a készülékeikre.

Mit nevezünk okostelefonnak?
Okostelefonnak vagy smartphone-nak nevezzük a fejlett, gyakran PC-szerű funkcionalitást nyújtó mobiltelefonokat. Nincs egyértelmű meghatározás arra, hogy mi az okostelefon. Egyesek szerint okostelefon az a mobil, aminek teljes értékű operációs rendszere szabványosított interface-eket és platformot nyújt az alkalmazásfejlesztők számára.

Mások meghatározásában a smartphone egyszerűen egy olyan készülék, ami olyan fejlett funkciókat tartalmaz, mint e-mail, Internet és e-book-olvasó, és/vagy teljes értékű billentyűzet, vagy külső USB-s billentyűzet és VGA csatlakozó. Más szavakkal, egy olyan miniatűr számítógép, ami telefonként is képes működni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását