2024. április 18. - Andrea, Ilma
Kevés ember mondhatja el magáról, hogy még nem találkozott a korkülönbség okozta „problémákkal”. Állandó kérdés, hogy vajon jó-e a korkülönbség egy párkapcsolatban, vagy sem. Erre kerestük a választ.
2011. január 16. vasárnap 14:34 - Kancsár Edina
Sokan a párok közti korkülönbséget rossz, hamis és lenézendő dolognak tartják. De biztos, hogy igazuk van? Azok a nők, aki idősebbek a párjuknál, azt mondják, hogy a fiatalabb férfiak társasága megfiatalítja őket. Míg a férfiak esetében a fiatalabb pár választását általában a kapuzárási pánik váltja ki, melynek pozitív hozadéka szintén a fiatalság újraértelmezése.

A többség, némi rosszmájú feltételezésekkel azt még csak-csak elnézi, ha egy idősebb férfihez egy fiatalabb nő tartozik, de ha ez fordítva történik, azt már kevésbé veszi be az emberek gyomra. Vajon miért van ez? Talán azért, mert ha egy fiatal nő egy idősebb férfi oldalán mutatkozik, azt a legtöbb esetben betudják a pénz hatásának. Ha viszont egy fiatal férfi tartozik egy idősebb nőhöz, annak általában nem értik az okát.

Persze ebben az esetben is előfordulhat, hogy anyagi motiváció, vagy kapcsolatteremtési lehetőség vezérli a fiatalembereket a náluk jóval idősebb hölgyek mellé, de igenis előfordulhat, hogy szerelem bújik meg a háttérben. Ettől függetlenül az örök rejtély marad, miért vált ki nagyobb megvetést az emberekből a korkülönbség ezen változata. Hogy miért elfogadottabb egy nő esetében a kitartottság.

Miért ítélkeznek az emberek?

Nyilvánvaló, hogy a társadalmi normák szerint egy férfivel szemben automatikus elvárás, hogy dolgozzon és tartson el egy családot. De mi van akkor, ha nemtől függetlenül, az idősebb felet nem zavarja, hogy kitartja kedvesét? Vagy mi van akkor, ha netán a több évtizednyi korkülönbség ellenére égető szerelemre lobbannak a felek? Elítélendő ez? Bántani, gúnyolni kell ezért bárkit is?

Szerencsére egyre elfogadóbb a társadalom bizonyos témákkal szemben, de meglepően köti az ebet a karóhoz egyes helyzetekben. Érthetetlen, hogy amikor már a másság is jelen van az életünkben, akkor egy olyan apró tényező, mint a korkülönbség még mindig rosszindulatra ad okot.

Nem vagyunk egyformák, így előfordulhat, hogy a fiatal nők és férfiak nem a saját korosztályukból találnak társat. Hogy nem egy velük egyidős társ hozza meg számukra az érzelmi biztonságot és a boldogságot. Persze a kivétel erősíti a szabályt. Ettől függetlenül nincs jogunk bárkiről is alaptalanul ítélkezni, ugyanis nem tudhatjuk mi áll a háttérben.

Sztárpárok, akiknek bejött a korkülönbség
Szandi és Bogdán Csaba: Tizenhat év a korkülönbség köztük, sokan azt jósolták, a frigy nem lesz hosszú életű, de Szandi és Csaba rácáfolt és azóta is boldogan élnek, családi életük pedig példaértékű.

Zorán és Hegyi Barbara: Bár Zorán huszonnégyévvel idősebb Barbaránál, a színésznő egy interjúban azt nyilatkozta, párja minden szempontból - szellemében, fizikumában, az élethez való hozzáállásában - egykorú vele. Szerelmükről sokáig senki nem tudott családjukon kívül, sőt, 2004-es házasságkötésükre is titokban került sor.

Demi Moore és Ashton Kutcher: Tizenöt évnyi korkülönbség van közöttük, ennek ellenére szerelmük erősebb, mint valaha. De azért a sztárpár házasságában is kiütközik néha az évek száma. Ashton nyilatkozott már arról, hogy felesége bizony gyakran gyerekként kezeli őt, és túl sok szabadsága sincs. Mióta Demi Morre-al él, szinte csak a családjával jár szórakozni, és a barátaival is ritkábban találkozik.

Buktatók

A nagy korkülönbséggel kötött házasságok bukását legtöbbször az okozza, hogy a felek különböző életciklusukban járnak. Míg egy tizennyolc-huszonöt év közötti nő ezekben az években nő fel igazán, addig egy harmincöt-negyvenöt éves férfi ekkora már karrierje csúcsán van és családra vágyik. Ez a két életciklus nem feltétlen oltja ki egymást, azonban előfordulhat, hogy a fiatalabb fél még nem sietne a családalapítással és a felelősségvállalással.

És itt jön be a képbe a korkülönbség, hiszen az idősebb félnél már ketyeg az idő és nem akarja tovább késleltetni igazi életének felépítését. Ez a helyzet konfliktusokat eredményezhet, rosszabb esetben válást. A korkülönbség miatt az életciklusváltások is máskor következnek be a pár életébe, emiatt előfordulhat, hogy a felek értetlenül állnak a másik válsága előtt. De ha figyelnek a másikra és jelen van az állandó kommunikáció és a kölcsönös odafigyelés közöttük, megelőzhetőek, vagy tompíthatóak ezek a krízisek is.

Régebben nem csináltak a korkülönbségből problémát az emberek, hiszen a házasításnál nem vették figyelembe ezt a tényezőt. Egyáltalán nem volt ritka, hogy gyermekeiket jelentős korkülönbséggel adták férjhez a szülők, hogy ezzel vagyoni és politikai érdekeiket egyesítsék egy másik családdal. De hogy visszakanyarodjunk napjainkhoz, egy kapcsolat akkor jó, ha a felek jól érzik magukat egymás társaságában. Tehát bármekkora korkülönbség ideális lehet, amennyiben a partnerek szeretik egymást.

Kutatások szerint az ideális korkülönbség férfi és nő között öt és hét év között van. Egy svéd tanulmányban azt a következtetést szűrték le, hogy a legideálisabb a négy-hat év. Egy másik kutatás azonban arra mutatott rá, hogy bizonyos körülmények között a meglepően nagy korkülönbség is optimális lehet. Mindenkinek a saját döntse, hogy számára mi a legjobb. Hiszen akkor a legoptimálisabb valami, ha jól érezzük magunkat és ez a kortól független.

Sztárpárok akiknek nem igazán jött be a korkülönbség
Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas: Huszonöt év korkülönbség mellett az is a kapcsolatuk ellen szól, hogy a színésznő még nem akarta szögre akasztani karrierjét a család kedvéért. Ha nem betegedett volna meg Douglas, valószínűleg már szétváltak volna.

Katie Holmes és Tom Cruise: Kapcsolatuk mai napig szélsőséges érzéseket vált ki az emberekből. A sokak szerint szexi Tom gondolkodás nélkül vette feleségül a nála tizenhat évvel fiatalabb Katie-t. A fiatal színésznő viszont látványosan megsavanyodott a kapcsolatban és évről-évre boldogtalanabb. ki tudja meddig tart még…

Dobó Kata és Andy Vajna:
Huszonkilenc év volt köztük, mégis sokan gondolták azt, hogy ők igazán megértik egymást. Persze az ő kapcsolatuk sem úszta meg a „jóindulatú” pletykákat. A hollywoodi filmek forgatókönyvéhez hasonlóan szépen alakult a románc kettejük között, kilenc évig együtt is éltek, aztán egyszer csak vége szakadt a románcnak… Részleteket senki sem tud.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását