2024. március 28. - Gedeon, Johanna
A RiseFM rádió munkatársai a Facebookon búcsúznak a 88.1-es frekvenciától, az éterben pedig már egy új rádió tesztadása szól. Az elátkozott 88.1 története a rockrádiótól kezdve a "tucc-tucc"-zenén át a legújabb próbálkozásig.
2011. január 12. szerda 11:41 - HírExtra
A Ne szűnjön meg a RiseFM címmel létrehozott Facebook-oldalt cikkünk megírásakor közel negyedezren lájkolták, úgy látszik azonban, hiába. A RiseFM-nek ugyanis úgy látszik befellegzett a 88.1-es frekvencián, azaz elveszítették budapesti adókörzetüket, s visszaszorultak a Balaton környékére, illetve az internetre.

Miért szűnt meg a Rise FM?

A kizárólag elektronikus zenében nyomuló, a fiatalokat célzó rádió a honlapján és a Facebookon magyarázza a helyzetet. Eszerint még semmi sincs veszve, a RiseFM folyamatosan munkálkodik a frekvencia visszaszerzésén.

"2009-ben mikor a RiseFM által indított perek a 88.1-es frekvencia megtartásáért már folyamatban voltak, a RiseFM kapcsoltba került egy, a baloldali N-Joy médiához köthető céggel, mely akkor azt az ajánlatot tette, hogy ha a RiseFM eláll bizonyos, valakik számára kellemetlen perektől, valamint lemond több, mint százmillió forintos követeléséről, akkor az megveszi a frekvenciát birtokló Kft-t, és visszaadja azt használatra a frekvencia lejártáig a RiseFM részére" - védekezik a Rise.

Rise: még nincs vége...

Csakhogy a RiseFM azt állítja, fizettek. Ezt nem tudhatjuk, de tény, hogy partnerei korábbi vitáinál is, és mostani ügyük esetében is azt állítják, ez nem így van.

Az igazság lehet az is, hogy a RiseFM tetemes tartozásokat halmozott fel, mind a frekvencia tulajdonosa, az N-Joy Média, mind a gellért-hegyi adókat üzemeltető és annak helyet adó cégek felé.

Harc a 88.1-ért

A RiseFM-nek nem először akadt gondja a frekvenciával. Mint arról korábban a HírExtra is beszámolt, a sport- és rockrádióként funkcionáló Pont FM-mel küzdött a 88.1-ért. Illetve a Pont FM-et üzemeltető céggel, (amelytől megvette és amely visszavette tőle, szintén "nem fizetésre" hivatkozva), s amelyet az N-Joy vett meg végül, s adta bérbe a frekvenciát a Rise-nak.

Csakhogy a jelek szerint a Rise most megint nem tud fizetni, így a Dóra Zoltán nevéhez köthető, az ország számos pontján helyi rádiókat üzemeltető N-Joy Média már nem számol a nincstelenné vált RiseFM-mel. Annyira nem, hogy a frekvenciára jogosult céget már tovább is adta a jelek szerint, de legalábbis ügyvezetőt cserélt az élén: a Citadellát és a körülötte lévő vállalkozásokat is működtető Veres István immár az igazgató.

A 88.1-en jelenleg egy új próbálkozás tesztadása megy, az első hírekkel ellentétben azonban nem OneMusicRadio néven fog elindulni a frekvencia új rádiója.

Ki kapja a frekvenciát?

A "rájzerek" tehát még reménykednek, a helyzet még elég kusza a 88.1-en. Vagy lehet, hogy nem is annyira: az rádiózik, aki fizetni tud érte. Még 15 hónapig, hiszen addig tart ennek a frekvenciának az engedélye.

Meg tud végre telepedni hosszú távon egy adó ezen a hullámhosszon, vagy egymást váltogatják a rádiók? Vajon mi lesz az 88.1 sorsa?

Veres: ugyanaz lesz a zene, még nincs név
"Ugyan még folynak a tárgyalások, de egy biztos, ugyanaz a zenei stílus fog megjelenni a frekvencián, mint korábban. Ezzel ugyanis lefedünk egy piaci rést. A programokról a cég élére tett programigazgatók és szerkesztők fognak majd tájékoztatást nyújtan, várhatóan két hét múlva.
Először azonban a romokat kell eltakarítani. A legfontosabb a 88.1-es frekvencia törvényes működésének megteremtése. A névadás pedig még hátravan, annyi azonban biztos, nem OneRadioMusic lesz az új adó neve. Amint a Médiatanács rábólint a még tavaly beadott névváltoztatási kérelmünkre, el fogjuk árulni a 88.1-en hallható új rádió nevét" - mondta HírExtrának Veres István, a 88.1-es frekvencia jogait birtokló cég frissen kinevezett igazgatója.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2011. január 12. 13:16
Azért egy rockadó is jó lenne. Nevetséges vlt, hogy a jókis PontFM-es zenék helyett idióta nyálas tücc indult el...
lehet más a kannás bor
2011. január 12. 13:01
Egy jó sportrádiót szívesen hallgatnék ezen a frekvencián, mint régen. De tudom, hogy ez lehetetlen, egyszerűen nem kell a piacra és kész. mondjuk az viszont döbbenet, hogy erre a gépzenére ingere van valakinek...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását