2024. április 19. - Emma

Enyhülés várható

Átmenetileg búcsúzhatunk a súlyos mínuszoktól, ugyanis mától jelentős felmelegedés kezdődik hazánkban. Darányi Mariann orvos-meteorológust kérdeztük a várható időjárásról és annak hatásairól.
2011. január 7. péntek 06:50 - Kancsár Edina
A tartós hideg után, mennyire terheli meg szervezetünket a változás?

A változás minden esetben hatással van szervezetünkre. Az ehhez szükséges alkalmazkodás, igénybe veszi az energiatartalékainkat, amit fokozatosan emiatt fel is élünk. A tél második felére már nehezebben tudunk alkalmazkodni, ugyanis ekkorra szinte teljesen kiürül a vitamin és tápanyag raktárunk.

Másrészről a meleg környezet kedvez a baktériumok, vírusok és élősködők számára, így sajnos könnyebben kapunk el fertőzéseket is. A melegben tehát sokkal kedvezőbbek a körülmények a járványok kialakulásához és terjedéséhez.



Mivel tudjuk megóvni magunkat a kellemetlen hatásoktól?

Érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, illetve a mozgás is nagyon fontos. Arra viszont ügyelni kell, hogy felhős-borult időben a kültéri sportok nem javasoltak a mostanában jellemző légszennyezettség miatt.

Az elmúlt hetekben sokszor volt magas a szállópor szintje a nagyvárosokban, ennek ellenére nem szabad kiiktatni a sportolást. Téli időszakban egy-egy sportcentrum meglátogatása pótolhatja a szabadtéri mozgást. Ami még nagy segítség lehet, az a szaunázás. Ugyanis használata könnyedén karban tudja tartani szervezetünket és még kellemes időtöltés is.

Használatával kiüríthetjük a felhalmozott méreganyagokat, az érrendszerünknek pedig egyfajta edzést jelent. A nagy hőmérsékletkülönbség hatására kitágulnak, majd összeszűkülnek az erek, ami a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők kivételével, minden emberre jótékony hatást gyakorol.

Előreláthatólag meddig fog tartani az enyhébb időjárás?

A következő napokban töretlen tendenciával marad a melegedés, jövő hét hétfőtől azonban újabb hidegfront érkezik. Ez nem azt jelenti, hogy ismét drasztikusan leesik majd a hőmérséklet, mint legutóbb, de a hétvégén várható 6-12 fokos hőmérséklet azért csökkenni fog.

Az eddigi évek alapján mennyire számítanak extrémnek a januári „melegek”?

Extrémnek semmiképpen sem nevezném. Január elején a sokévi átlagból vett eltérés a napi középhőmérsékletben -4-5 fok volt, a most hétvégén várható eltérés is hasonló lesz, csak pozitív irányban. Átlagosan 5-7 fok eltérés még abszolút nem nevezhető extrémnek. Eddig a megszokottnál kicsit hidegebb volt, most pedig melegebb lesz. Ilyen az időjárás.

Melegfront
Melegfront esetében a meleg levegő kisebb fajsúlya miatt felsiklani kényszerül a hidegebb és sűrűbb levegőtömegre. Először a magasban fátyolfelhők jelennek meg, amelyek szétterjednek az égen. Alatta vastagodva középmagas lepelfelhők alakulnak ki. Legutoljára következik az esőréteg-felhő, amiből egyenletes, tartós, nagy területen eloszló csapadék (eső, hó, ónos eső, szitálás stb.) hull.

Légnyomása az érkezése előtt mindig erősen süllyed, átvonulása után általában nem változik. Ha a melegfront levegője nedves, a front sokkal hevesebb lesz. Magyarországon főként a Földközi-tengerről jövő mediterrán ciklonokkal kapcsolatos frontok jellemzőek, de – főleg télen – az Atlanti-óceán felől érkező frontok is előfordulnak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását