2024. április 20. - Tivadar

Rendben zajlik a honosítási kérlemek leadása

Zökkenőmentesen elindult az egyszerűsített honosítási kérelmek beadása a szabadkai magyar főkonzulátuson hétfő reggel.
2011. január 3. hétfő 11:50 - HírExtra
Az ügyfelek előre egyeztetett időpontra érkeznek, így csak minimális időt kell várakozniuk. A konzulátus épületében kialakított ügyfélfogadó helyiségben összesen hat helyen adhatják be kérelmüket azok, akik egykor magyar állampolgárok voltak vagy felmenőjük rendelkezett magyar állampolgársággal. Korsós Tamás főkonzul az MTI-nek elmondta, az időpontfoglalás novemberi kezdete óta mintegy nyolcezren jelentkeztek.

Az előzetes becslések szerint átlagosan negyven percet vesz igénybe az egy kérelem elintézéshez szükséges adminisztráció, így várhatóan naponta száz ügyfelet tudnak fogadni a szabadkai konzulátuson, ahol a megnövekedett feladatok miatt jelentős létszámbővítésre volt szükség.

A háromnegyed órás beszélgetés arra is lehetőséget teremt, hogy a konzulátus munkatársai ellenőrizni tudják a kérelmezők magyar nyelvtudását, ami az egyszerűsített honosítás egyik feltétele – tette hozzá a diplomata.

Az elmúlt másfél hónapban a Vajdaságban húsz helyszínen tartottak tájékoztató lakossági fórumokat. A találkozókon jelentős volt az érdeklődés, az emberek elsősorban arra voltak kíváncsiak, milyen dokumentumokkal bizonyíthatják felmenőik magyar állampolgárságát – közölte Korsós Tamás. Hozzátette: mivel a jogszabály megengedő jellegű, így akár olyan „muzeális” okmányok is elfogadhatók, mint a gazdakönyv vagy az italmérési engedély.

A honosítási kérelmek elbírálására a hatóságoknak három hónap áll a rendelkezésükre, ebbe azonban nem számít bele az esetleges hiánypótlás, valamint a jelentkezők nemzetbiztonsági ellenőrzésének az ideje. Az első állampolgársági esküket így várhatóan három és fél hónap múlva tehetik le – tudatta a főkonzul.

Szabadkán az első kérelmet Kozma Csaba és családja adta be. A csantavéri férfi elmondta, hogy az állampolgárság megadását a magyar állam nagyon szép gesztusának tartják. Mivel magyaroknak vallják magukat, szükségét is érezték, hogy kérjék az állampolgárságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

nagy lajos
2011. január 3. 13:06
Hű ez igen!Nagy pofával bezengik,hogy milyen rövid idő alatt honosítanak bárkit is.Van olyan gyerek akinek"10"év alatt nem sikerült a honosítása!?Hogy is van ez?????????Itt született itt él tíz éveés még mindíg HONTALAN!!Uniós fizetésért ellehet a jó meleg irodában ücsörögni.Szegény gyerek..csak egy igazolványra vágyik.




210



gyerek
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását