2024. április 23. - Béla

Mától a Parking Kft az úr

A Parking Kft. üzemelteti mától a fővárosi parkolóhelyeket, más forgalmasabb utak mellett például a Nagykörúton és az Andrássy úton.
2011. január 3. hétfő 08:46 - HírExtra
A fővárosi tulajdonú cég frissen képzett parkolóőröket alkalmaz, akik már sárga zacskókban helyezik majd ki a fizetési felszólításokat a feledékeny autósok kocsijára.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a napokban az MTI-nek nyilatkozva azt közölte, hogy a fővároshoz kerülő parkolóhelyeken továbbra is érvényesek lesznek a korábban kiadott parkolókártyák, és a készpénz mellett továbbra is lehet majd mobiltelefonon fizetni.

Január 3-tól a VI., a VII., a VIII., a IX., és a XIII. kerület fővárosi kezelésben lévő útjain a várakozóhelyek üzemeltetését a 100 százalékban fővárosi tulajdonú Parking Kft. a Budapesti Önkormányzati Parkolási (BÖP) Kft.-től veszi át.

A változás alig érinti az autósokat, mert az eddig is használt parkolóórák ugyanabban a rendszerben működnek, ahogy korábban, és a díjszabás sem változik, csak a parkolójegyeken a cégnév, valamint az ügyfélszolgálat címe. (Az iroda a III. kerületi Lajos utca 48-66. szám alatt működik hétfőtől.)

A Rend a Parkolásban! című tájékoztatóban egyebek mellett az olvasható, hogy a cég által üzemeltetett területen "türelmi idő illeti meg az autóst". Utal a fővárosi rendeletre, amely szerint egy órán belüli jegyváltás esetén a türelmi idő 5 perc, míg egy órán túli jegyváltásnál 15 perc.

A pótdíj összege - 15 napon belüli befizetés esetén - 13 vagy 15 órányi parkolási díjnak felel meg (attól függően, hogy este 6 vagy 8 óráig tart a díjfizetési időszak). Ha ennél később egyenlítik ki a bírságot, akkor a pótdíj 41 órányi parkolási díjat jelent.

A méltányossági idő az ellenőrzéstől számított öt naptári nap lesz; ez idő alatt lehet bemutatni az érvényes parkolójegyet a Lajos utcai ügyfélszolgálaton.

A változásokról a Parking Kft. szórólapokon és a parkolóautomatákon elhelyezett ismertetőkön tájékoztatja az autósokat.

Vitézy Dávid a fővárosi üzemeltetésbe kerülő parkolással kapcsolatban azt hangsúlyozta: húsz év után most először folynak be a parkolási bevételek a fővárosi önkormányzat saját cégéhez.

Az igazi változást az jelenti majd, hogy a parkolási pénzek nem különböző "átláthatatlan struktúrákon, magánüzemeltetőkön keresztül vándorolnak", hanem közvetlenül a főváros 100 százalékos tulajdonában álló céghez kerülnek majd - fűzte hozzá.

A budapesti parkolás üzemeltetésébe januártól új szereplőként a IX. kerületi utcákban (ugyancsak a BÖP Kft. helyére) belép a Ferencvárosi Parkolási Kft. A cég hétfőtől, a városrészben új eszközként, kerékbilincset is használ majd a tiltott helyen parkoló autóknál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását