2024. április 19. - Emma
Mint minden évben, most is lehet vásárolni tűzijátékot Szilveszterre, de mivel veszélyes eszköz, nem árt tudni, hol érdemes megvenni. Dr. Eitmann Norberttel, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület elnökével beszélgettünk.
2010. december 25. szombat 10:12 - Forján-Vass Máté
Hol vásároljunk pirotechnikai eszközöket?

Nem vehet mindenki
Rakétát, tűzijátékot vagy gyertyát, függetlenül attól, hogy melyik osztályba tartozik, csak tizennégy éven felüliek vásárolhatnak.
Fontos idén is megemlíteni, hogy petárdát nem szabad vásárolni. Tűzijátékot természetesen lehet venni, de csak kis és közepes méretben engedélyezettek. Idén december 28 és 31 között lehet vásárolni, felhasználni viszont csak december 31-én este hattól másnap reggel hatig szabad.

A tűzijáték csak használati útmutatóval árusítható, így vegye meg mindenki. Javaslom, olvassa is el, mielőtt használni kezdi.

Vásárolni olyan helyen kell, ahol nyilvánvalóan engedéllyel árusítják ezt a terméket. Nem könnyű megítélni, hogy engedéllyel árusít valaki tűzijátékot, így ha bizonytalanok vagyunk azt illetően, hogy van-e engedélye az eladónak, akkor nyugodtan kérjük el tőle. Egyébként ezt ki is kell neki függesztenie.



Hogyan érvényesíthető a vásárlói jog, ha mondjuk rossz a tűzijáték?

Jogilag ugyanaz a helyzet, mintha más terméket vennénk. Itt is van olyan helyzet, amikor érvényes a hibás teljesítés. Viszont nem valósulhat meg a javítás, vagy a csere. Ha nem működik a tűzijáték, akkor visszajár a vételár.

Amennyiben kárt okoz a tűzijáték valakiben, vagy valamiben, mert a tűzijáték hibás volt, akkor a kártérítés és a termékfelelősség szabályai szerint lehet és kell eljárni.

Gondolom csak akkor, ha nem a karácsonyfáját égeti le a tűzijátékkal az illető.

Igen, meg, hogyha a tűzijátékot nem beltéri helyen alkalmazza, mondjuk egy moziban.

Hogy néz ki a visszaváltás, visszavitel?

A tűzijátéknál nagyon fontos kötelezettsége van a vásárlónak: ha nem használta fel a terméket, akkor nem tarthatja meg, mondjuk jövő Szilveszterre, vagy máskorra, hanem vissza kell vinnie a vásárlási helyre. Erre öt napja van, ha ezt nem tartja be, akkor szabálysértést követ el.

A kereskedőnek, aki ezt a terméket eladta, annak kötelessége az említett öt napban díj nélkül visszavennie a terméket. Természetesen a vásárlónak sem jár pénz, amiért nem használta el a tűzijátékot.



Mit tegyen az, aki nem tudja visszavinni, mert nem tudja, honnét származik a tűzijáték?

Lehet ilyen eset, de az, aki így jut tűzijátékhoz, az vigyázzon, mert nem tudja, honnét származik a termék. Érdemes ilyenkor megkérdezni azt, akitől kapja.

Ha a bolt nincs nyitva, akkor mit tud tenni az illető?

Amennyiben nincsen nyitva a bolt az öt nap egyikén sem, akkor a fogyasztó bejelentéssel kell, hogy éljen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felé. Ebben az esetben ugyanis a forgalmazó megszegte a kötelezettségét, mivel neki kötelessége visszavenni az árut.

És addig mit tegyen a tűzijátékkal az, aki nem tudja visszavinni?


Ebben az esetben javasolt vagy valamilyen hatóságnak leadni, leginkább a fogyasztóvédelemnek, mivel nekik ebben az esetben nyomozást kell indítani. Azt viszont nem javaslom, hogy megtartsa az illető, mert ezzel szabálysértést követ el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását