2024. április 19. - Emma
Vizsgálja az Európai Bizottság a héten jóváhagyott magyar médiatörvényt abból a szempontból, hogy mindenben megfelel-e az Európai Unió jogszabályainak.
2010. december 22. szerda 13:44 - HírExtra
Vizsgálja az Európai Bizottság a héten jóváhagyott magyar médiatörvényt abból a szempontból, hogy mindenben megfelel-e az Európai Unió jogszabályainak - közölte a végrehajtó testület szóvivője szerdán.

Nem hivatalos vizsgálatról van szó, csupán annak elemzéséről, értékeléséről, összhangban van-e a törvény az uniós joggal. Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz hangoztatta, hogy a bizottság nagy fontosságot tulajdonít a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságnak és a médiapluralizmusnak.

Közelről figyelik


A bizottságnak emellett intézményes feladata, hogy folyamatosan figyelje, végrehajtják-e a tagországok az uniós előírásokat. Ha ebben fennakadást tapasztal, megteszi a szükséges lépéseket - fejtette ki.

"Közelről figyeljük a helyzetet, és elemezzük a törvényt az uniós szellemiség és szabályok tiszteletben tartásának szempontjából" - tette hozzá. Hangoztatta, a bizottság csakis az uniós jog szempontjából vizsgálja a törvényeket, azok nemzeti vonatkozásaival nem foglalkozik.

További kommentárt nem kívánt fűzni a témához, így azokhoz a bírálatokhoz sem, amelyek a törvényt az elmúlt napokban a nemzetközi sajtóban érték. Utóbbival kapcsolatban számos újságírói kérdés hangzott el a bizottság szerdai - idei utolsó - sajtótájékoztatóján, de a szóvivő ezekre nem kívánt érdemben reagálni. Nem óhajtott részletesebb tájékoztatást adni a bizottsági értékeléssel kapcsolatban sem.

Az EP zöld frakciója a médiatörvény visszavonását kéri

Az Európai Parlament zöld frakciója szerdán bírálta az új magyar médiatörvényt, és azt kérte a Bizottságtól, valamint az Európai Unió országainak kormányaitól, hogy követeljék annak visszavonását.

"A magyar parlament által nemrég elfogadott médiatörvény egy európai uniós ország számára tűrhetetlen mértékű felügyeletet jelent - írta közleményében Daniel Cohn-Bendit, a zöldek egyik vezetője. - Az új törvény, amely egyértelműen megtorló jellegű, ellentmond az Európai Unió alapszerződésének, az Alapvető Jogok Chartájának és az Emberi Jogok Európai Egyezményének."

Az EBESZ bírátla a törvény


Az új magyar médiatörvény megsérti az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a média szabadságára vonatkozó normáit, s fenyegeti a szerkesztői szabadságot és a média pluralizmusát - jelentette ki szerdán Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse. "Aggaszt, hogy a magyar parlament olyan médiatörvényt fogadott el, amely ha visszaélnek vele, elhallgattathatja a kritikus médiát és a nyilvános vitát az országban" - tette hozzá az EBESZ sajtóközleménye szerint a december 20-án elfogadott törvényről szólva.

A törvény minden médiatartalmat - a műsorszórókét, a nyomtatott és az online-médiáét - azonos elvek alapján szabályoz, ami ellentétes az EBESZ médiaszabadságra vonatkozó normáival. Szokatlanul széles hatáskört biztosít a nemrég létrehozott médiahatóságnak és médiatanácsnak, amelyeket kizárólag a kormányzó párt által támogatott személyek irányítanak" - emelte ki Mijatovic.

A sajtóközlemény ennek kapcsán emlékeztetett rá, hogy a felügyelő testületek hagyományosan csak a műsorszórókat irányítják, de az új magyar törvény irányító jogot biztosít nekik a nyomtatott és online-médiatartalom fölött is. Ez a hatalomkoncentráció példátlan az európai demokráciákban és árt a média szabadságának - mondta Mijatovic. Hozzátette: a nyomtatott média szabályozása korlátozhatja a szabad nyilvános vitát és a pluralizmust. Bár az online-média szabályozását technológiailag lehetetlennek tartják, bevezetése öncenzúrát jelent.

Dunja Mijatovic szerint a törvény számos kulcsfontosságú kifejezést nem határoz meg pontosan, így például a védeni kívánt közrendet, amelynek sérelme esetére kötelezővé teszi az újságíróknak hogy felfedjék forrásaikat. "Pontosan meghatározott irányelvek nélkül az újságírók nem tudhatják, mikor követnek el törvénysértést" - jegyezte meg ennek kapcsán a sajtószabadság-felelős.

Dunja Mijativoc bírálta a törvénynek azt a részét is, amely minden médiumtól megköveteli, hogy regisztráltassa magát a médiahatóságnál, továbbá azt, hogy több szabálysértést, például a nem kiegyensúlyozott tájékoztatást nagyon nagy büntetéssel sújt a törvény. "Az új rendszer veszélyezteti a közszolgálati média politikai függetlenségét is" - jelentette ki Dunja Mijatovic, hozzátéve, hogy a kormányzó párt nevezte ki a közszolgálati médiumok minden új vezetőjét és a most már a médiahatóság ellenőrzi valamennyi közszolgálati médium költségvetését.

Az EBESZ sajtószabadság-felelőse tanulmányozta a törvény tervezetét és több mint öt hónappal ezelőtt figyelmeztette a magyar hatóságokat a benne fellelhető fogyatékosságokra. Az EBESZ Állandó Tanácsának készített jelentésében és a nyilvánosságnak szánt nyilatkozataiban Dunja Mijatovic felszólította a magyar hatóságokat, hogy álljanak el a törvénytől és kezdjenek nyilvános vitát egy olyan médiatörvény kialakítása érdekében, amely összhangban van az EBESZ állásfoglalásaival - áll az EBESZ sajtóközleményében.

A luxemburgi elnök saját álláspontját közölte?

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, aki világossá tette a luxemburgi külügyminiszter keddi nyilatkozatával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontjáról van szó - közölte a magyar kormányfő szóvivője szerdán újságírókkal.

Szijjártó Péter hozzátette: a nyilatkozó luxemburgi külügyminiszter az ottani szocialista munkáspárt tagja.

A luxemburgi külügyminiszter egy interjúban kedden bírálta a magyar parlament által aznap hajnalban elfogadott médiatörvényt. Jean Asselborn szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar médiatörvény itthon és külföldön is leginkább bírált részletei szinte egytől egyig megtalálhatóak más európai uniós tagországok médiatörvényeiben is.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kocsis.tamas
2011. január 2. 21:05
BUDAI GYULA ÚR KORMÁNY BIZTOS FIDESZ-KDNP FIGYELMÉBE AJÁLOM VIZSGÁLATRA
150MILLIÁRDOS KÁROKOZÁS A MAGYAR ÁLLAMNAK
60 DEVIZA HITELES PANASZA 2010.SZEPTEMBER.
PSZÁF-NÉL

X-AKTÁK FIDESZ-KDNP Szijjártó. Péter fidesz-kdnp országgyűlési
képviselő és Kósa.Lajos fidesz-kdnp országgyülési képviselő urak a
bank adóból származó kijelentéseik miatt 150milliárd forint veszteség
érte a magyar államot és választó polgárok fizetése és pénztálcája
bánja a saját fideszes-kdnp szavazói károsítják meg és MSZP és
baloldali szavazó társaikat és akik nem politizálnak csak dolgoznak
függetlenek az egész Magyarország pénz ügyi kárát okozták amikor olyan
rendeletet, alkotak a fidesz-kdnp hogy 20ezer forint hirtelen
felindulásból elkövette lopás miatt börtön jár a kiskorúknak.
150milliárd forint minimum lemondással jár ha az ügyészég megalapítja
Szijjártó.Péter úr és Kósa.Lajos úr 150.milliárd több 20ezer forintnál
önök uraim titkárnőt és tanács adót fizetnek de minek egy országot és
saját választó polgáraikat is nehéz anyagi helyzetbe hozták
Magyarország lakosságát is legalább egyeztetnének a beszédről
sajtótájékoztató előtt 1ével begyakorlás miatt Orbán.ViktorMINISZTER
ELNÖK.ÚR .a nevét nem tudom de volt egy kijelentése egy fidesz -kdnp
képviselőnek a parlamenti ülésen utána szobájába rendelte és 4perc
múlva a döntés mondjon le mint országgyűlési képviselő jogáról ha jól
emlékezem 150milliárd hibáért mi jár a fidesz-kdnp szabályzata szerint
egy meg gondolatlan szó állásuk elvesztése nem jogerős lenne kérdezem
150milliárd büntetés nélkül meg úszható kíváncsi lennék az ügyészség
ha tárgyalná milyen végzést hozna EZ az egyenes beszéd minimum a
150milliárdot ki fogja meg téríteni hogyan kerül vissza az állam
kaszába meg mondom a fideszes-kdnp választópolgárok most is
segítségükre sietnek és kemény izzadságos 8órás 62.236ezer Ft minimal
bérért ami SZijjártó.úr és Kósa.úr hibájáért dolgozik az egész ország
hát ez a fidesz-kdnp s Szász Károly PSZÁF ELNÖKE a titkárnője mondta 60ember
jelezte panaszát.
köszönet kocsis.tamás
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását