2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tovább nőhet a szegények kiszolgáltatottsága

Az új közfoglalkoztatási program hatására tovább nőhet a legszegényebbek kiszolgáltatottsága - közölte a Policy Agenda szerdán.
2010. december 22. szerda 12:56 - HírExtra
Az elemzést végző intézet szerint a 2011. évre tervezett kiadások között jelentősen csökken a szociálisan hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatására szánt keretösszeg. A Policy Agenda elemzésében hangsúlyozza, hogy a kormány által november végén beterjesztett és 2011. január 1-jétől hatályba lépő új rendszer komoly változásokat hoz.

A legjelentősebbek közé sorolták, hogy elvileg könnyebbé válik a segélyhez jutás, hiszen a korábbi, éves 90 munkanapos foglalkoztatási kötelezettséget 30 napra csökkentik, és ez kiváltható lesz hathónapos képzésen való részvétellel is. Megszünteti az új program az önkormányzat azon kötelezettségét, hogy munkát szervezzen a településen élő, szociálisan hátrányos helyzetű, de dolgozni akaró emberek számára.

Ez pedig azt jelenti, hogy tulajdonképpen megszűnik az a munkalehetőség, amely a megélhetés alapfeltételeit eddig biztosította - mutat rá a Policy Agenda. Szerintük a feszültséget növeli, hogy egy családban továbbra is csak egy fő kaphat bérpótló juttatást, illetve továbbra is van az önkormányzatoknak helyi lehetőségük arra, hogy bizonyos személyeket az éves kötelező 30 napos munkavégzés alól mentesítsenek.

Ezt a feszültséget tetézték azzal, hogy a programban résztvevőknek kötelességük lakóhelyüket "rendezett módon" tartani, e fogalom tartalmát az önkormányzat helyi rendeletben állapítja meg.
A Policy Agenda szerint a "rendezett mód" fogalma olyan mértékben szubjektív, hogy a jogi szabályozása lehetetlen, csak arra alkalmas, hogy a településen élők közötti feszültséget növelje, és az önkormányzatot hozza különösen nehéz helyzetbe.

Az új szisztéma rövid távon kedvezhet az önkormányzatoknak, mert az amúgy is hiánnyal küszködő költségvetésüket nem kell terhelniük a közfoglalkoztatás költségeivel. A változtatás másik látszólagos nyertese az állam, mivel rövidtávon megtakarításai lesznek, ugyanakkor a fiskális lépés társadalmi hatása jóval súlyosabb következményekkel jár, hiszen a hátrányos helyzetű területeken kezelhetetlen folyamatokat indít el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását