2024. április 25. - Márk

"Lukasenko nyomdokain" - vélemények a médiatörvényről

Az alábbiakban a külföldi média reakcióit gyűjtöttük össze az új médiatörvényről. Mindenki elégedetlenségének ad hangot.
2010. december 22. szerda 12:30 - Forján-Vass Máté
Le Figaro

Büntetések
A médiatörvényben sokan a büntetéseket és azok mértékét kifogásolják. Egy országos tv 200 milliós bírságot is kaphat, egy napilap költségvetése büntetésenként 25 millió forinttal csökkenhet, amíg egy internetes portál 10 millió forinttal lehet karcsúbb egy büntetés után.
A francia konzervatív lap nem tartja semmilyen formában sem korrektnek a médián belüli változásokat. Leginkább azt hiányolja, hogy az új médiatanács nem tükrözi a politikai erőviszonyokat.

Általában véve a törvényt sajtóuralónak nevezi, elfogadása mellett nem felejtik el megemlíteni, hogy egy ilyen ország veszi át napokon belül a hatalmat az EU-ban.

BBC


A BBC egyértelműen médiauralmi törvénynek nevezi az új konstrukciót. Leginkább a büntetési szankciók miatt képedt el a brit médium. Hozzáteszik azt is, hogy ez leginkább a Fidesz ellenőrzését jelenti a magyar média felett.

Reuters


A hírügynökség szerint a törvény feljogosítja a kormányt a média feletti uralkodásra. Emellett a luxemburgi külügyminiszterrel, Jean Asselborn-nal közölnek egy interjút, melyben antidemokratikusnak bélyegzig a törvényt.

Asselborn további aggodalmát fejezi ki, hogy egy az Orbán-kormány hasonlít a Lukasenko-féle diktatúrára. A külügyminiszter nem örül annak, hogy egy ilyen kormány veszi át fél évre a hatalmat az EU-ban.

A hírügynökség arról is ír, hogy a nemzetközi újságíró szövetségek is rossz szemmel nézik azt, ahogy a Fidesz bánik a magyar médiával.

Gazeta Wyborcza

A lengyel lap elsősorban a büntetéseket kifogásolja az új médiatörvényben. Hozzáteszik azt is, hogy ez a törvény vét a sajtó- és önmagában a szabadság ellen.

Irish Times


Az ír lap a média körüli változások szinte minden elemét kritizálja. Az új médiatörvényben aggályosnak tartják, hogy az  az internetet is szabályozni kívánja. Kimondottan aggasztó az, hogy az MNHH csak fideszesekkel van tele, ami tovább növeli a kormány ellenőrzését a média felett -vélik az írek.

A lap kiemeli az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet véleményét, amely szerint ez a törvény a totalitárius rendszerekre emlékezteti őket.

CNBC

Az amerikai tv portálja is ír hazánk új médiatörvényéről. Szerintük is erős a kormány befolyása a média felett. Továbbá beszámolnak Mong Attila Magyar Rádióból való eltávolításáról, illetve a Facebook csoportról, amelyik ellenzi az új médiatörvényt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását