2024. április 25. - Márk

Átadták a Kármán Tódor-díjakat

Átadta az idei Kármán Tódor-díjakat Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár szerdán Budapesten - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkársága az.
2010. december 22. szerda 14:22 - HírExtra
A kitüntetetést Zárda Sarolta és Havass Miklós, a Számalk Zrt. tulajdonosai megosztva kapták, rajtuk kívül a Magyar Televízió (MTV), a Rézler Gyula Alapítvány, a Magyar Öntészeti Szövetség és a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület részesült az elismerésben.

Zárda Sarolta és Havass Miklós az elmúlt húsz évben személyesen és intézményükön keresztül is támogatták az oktatást és az innovációt. A Számalk Zrt. az általa létrehozott alapítványokon keresztül hozzájárul a Gábor Dénes Főiskola és a Számalk Szakközépiskola fenntartásához és működtetéséhez.

Az MTV szakemberei rendszeresen átadják speciális tudásukat a különböző oktatási intézményeknél, továbbá a rendelkezésükre álló fejlesztési támogatásokat is ennek megfelelően használják fel. Kiemelten támogatják a Kaposvári Egyetemet, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolát, a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karát és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet.

A Rézler Gyula Alapítványt Rézler Gyula magyar származású amerikai professzor 1998-ban azzal a céllal hozta létre, hogy a szerény anyagi körülmények között élő magyar fiatal diplomások az Egyesült Államokban felkészülhessenek doktori tanulmányaikra. 1998-tól százan nyerték el a Rézler-ösztöndíjat.

A Magyar Öntészeti Szövetség kiemelkedő tevékenységet végez a magyarországi öntészeti és anyagtudományi szakmai oktatás és a kutatásfejlesztés érdekében, ehhez az általuk irányított, illetve képviselt gazdasági társaságok jelentős anyagi támogatást nyújtottak a Miskolci Egyetemnek, a Dunaújvárosi Főiskolának és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület adományok gyűjtésével és egyéb eszközökkel jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a Zeneakadémia biztosíthassa a folyamatos működéséhez szükséges feltételeket, támogatja a Zeneakadémia tanárainak és növendékeinek oktatói és alkotói törekvéseit. A szervezet több mint 1200 embert támogatott költségtérítéssel, külföldi versenyek részvételi díjának kifizetésével, tanulmányúttal, hangszervásárlással.

Az oktatási tárca által 2000-ben alapított elismerésben egy évben legfeljebb öten részesülhetnek. A díjra pályázni lehet, illetve az oktatási, kutatási intézmények, vagy az oktatásban és kutatásban részt vevő személyek tehetnek javaslatot. A pályázatokat, javaslatokat hattagú, elismert gazdasági szakemberekből álló kuratórium bírálja el.

Kármán Tódor magyar születésű amerikai gépészmérnök, fizikus, az aerodinamika világhírű művelője volt. A róla elnevezett díjat azok a természetes és jogi személyek érdemelhetik ki, akik a társadalmi felelősségvállalás tekintetében kiemelkedő támogatást nyújtanak tanulóknak, oktatóknak és oktatási intézményeknek.

Ugyancsak fontos szempont, hogy a vállalkozások miként segítik ösztöndíjakkal, együttműködési megállapodásokkal - az oktatási intézmények kutatási és tudományos munkáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását