2024. április 26. - Ervin

Csődött mondott a drogstratégia

Magyarország a kábítószer-kereskedők tranzit országából célországgá vált, a gyermekek és fiatalok könnyebben jutnak kábító és tudatmódosító szerekhez, mint korábban; az eddig folytatott drogstratégia csődöt mondott, mivel nem volt alkalmas a növekvő problémák megelőzésére, csökkentésére - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI).
2010. december 20. hétfő 19:39 - HírExtra
A Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság közleménye szerint az elmúlt évek drogstratégiája, amely a hangsúlyt a drogliberalizációra és az ártalomcsökkentésre helyezte, nem követhető. Ez a politika kedvezett a drogliberalizáció mellett elkötelezett szűk megélhetési lobbynak és közvetetten azoknak is, akik hasznot húztak a nem tiltott, de egészségre ártalmas szerek, sok esetben kábítószerek forgalmazásából.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt nyolc évben új szerek jelentek meg a piacon, a fiatalok közti terjesztésnek új formái honosodtak meg.

Az új drogstratégia - melyet a jövő év végéig dolgoznak ki - a megelőzésen, a családok megerősítésén, az iskolai nevelésen, a tanárok tekintélyének visszaállításán, a fiatalok támogatásán, a bajbajutottak segítésén és a kábítószer-kereskedők elleni drasztikus fellépésen alapul.

Az államtitkárság hozzátette, hogy ezeket a célokat szolgálták a kormány eddigi intézkedései is, példaként említve egyebek mellett a családi adókedvezményt, az ötven órát meghaladó iskolai hiányzás szankcionálását és a bolti lopásokért kiszabható szigorúbb büntetés bevezetését. "Ezen intézkedéseknek a pozitív hatása már rövidtávon is megmutatkozik" - írták.

Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúságügyi főosztályának vezetője múlt csütörtökön jelentette be, hogy széleskörű társadalmi egyeztetést követően a kormány 2011 második felében benyújtja az Országgyűlésnek az új drogpolitikai alapvetésekre támaszkodó stratégiáját.

Elmondta továbbá, hogy december 13-i hatállyal felmentették állásából a nemzeti drogkoordinátort, Portörő Pétert és három másik munkatársát. A bizottság jelen lévő civil tagjai ezt a bejelentést hallva - kifejezve tiltakozásukat - kivonultak az ülésről.

Az ülésen résztvevő civil és szakmai delegáltak csütörtöki közleményükben később elfogadhatatlannak nevezték, hogy a jelenlegi kormányzat teljességgel a bizottság és a szakmai szervezetek kizárásával hozott meg ilyen horderejű döntéseket, és azokat "ultimátumszerűen" közölte a bizottsággal.

A Gondi János, Sárosi Péter és Szemelyácz János - mint a Kábítószer Koordinációs Bizottság (KKB) civil/szakmai delegáltjai - által jegyzett akkori közlemény úgy fogalmazott: számukra elfogadhatatlan, hogy a kormány "ideológiai okokból" szakít a nemzeti drogstratégiával, amelyet "gondosan előkészített szakmai és társadalmi egyeztetési folyamat" eredményeként hagyott jóvá a parlament.

Hétfői sajtótájékoztatójukon négy szakmai ernyőszervezet képviselői ismertették közös nyilatkozatukat, amelyben kiállnak a jelenleg érvényben lévő, de a kormány által a múlt héten "vállalhatatlannak" nyilvánított drogstratégia mellett és egyúttal a KKB rendkívüli ülésének összehívását kérték az illetékes miniszterektől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását