2024. április 19. - Emma

Orbánék jól csinálják, vagy nagyon rosszul?

Nem túl pozitív kritikával illette a világ egyik legbefolyásosabb gazdasági lapja, a The Economist a Fidesz politikáját és eddigi lépéseit. Schultz Gábor politológust kérdeztünk a cikk lehetséges nemzetközi és belföldi hatásairól.
2010. december 17. péntek 16:19 - HírExtra
Milyen hatása lehet egy ilyen kritikus hangvételű cikknek az ország megítélésre, főleg, hogy egy olyan lapban jelent meg, amely nemzetközileg kiemelkedően fontos?

A kritika
A cikk szerint a Fidesz, miután kétharmados többségével elfoglalta a parlamenti székeket, átvette a hatalmat az addigi függetlenséget élvező intézmények felett. A legégetőbb problémaként a médiaszabályozás lett kiemelve. A The Economist félőnek tartja, hogy a médiatanács – melynek öt tagja mind pártjelölt –a legkisebb esetekért is keményen és legfőképpen szabadon büntetheti a sugárzott és az online sajtót.

Az erős kritika megemlíti még az Alkotmánybíróság jogkörének csorbítását, a külföldi befektetőket megriasztó válságadót, a magánnyugdíjak elvételét és a Költségvetési Tanács felszámolását. Súlyos szavak viszont nem csak a Fidesz politikáját érték, hanem magának az országnak a helyzetét is. Rosszul hangzó – bár reális – számadatokkal mutatták ki Magyarország erős elmaradottságát az uniós társországokkal szemben és kiemelték a munkanélküliség problémáját, melyeknek megoldását javasolják a Fidesz főfeladataként.
A nemzetközi pénzvilág nyilván nem örül ezeknek az intézkedéseknek, amelyeket a Fidesz az elmúlt időszakban kitervelt. Ugyanakkor ez a nemzetközi pénzvilág nem tudta előre jelezni a globális válságot két évvel ezelőtt.

Olvastam már olyan cikkeket is, amelyek köszönőviszonyban sem voltak a magyar helyzettel, de jelentek meg már olyan nemzetközi írások is, amelyek a Fidesz politikájával értettek egyet. Ettől függetlenül nyilvánvaló, hogy Magyarország kis ország és egy-egy véleményformáló cikk nem kedvezhet a megítélésének.

Nem biztos, hogy a komoly, nyugat-európai gazdasági lapok a magyar érdekeket képviselik,
ugyanakkor a Fidesz döntései mögött magyar érdekérvényesítés áll, amely kihat, vagy kihathat a
közép-európai térség regionális érdekérvényesítésére is. Vagyis itt egy érdekellentét van, amit az
ilyen cikkek megítélésénél számba kell venni.

Minek tudható be a nemzetközi pénzvilág ellenszenve?

A nemzetközi pénzvilág tart azoktól az intézkedésektől, amelyeket nemcsak Magyarország, hanem Magyarországon keresztül több európai állam is átvett, vagy átvenni szándékozik.

Nemcsak magyar jelenségről van szó. A bankadóval kapcsolatban például ki lehet emelni Lengyelországot vagy Ausztriát. A magyar mintát több ország is átvette, ez pedig nem tetszik a nemzetközi pénzvilágnak. Tudomásul kell venni azt is, ha a kritériumokat teljesítjük, akkor némiképpen furcsa a megítélésnek az a módja, hogy a hogyant kérdőjelezik meg.

Milyen hatással lehet ez a Fidesz belföldi megítélésére? Ha az emberek azt látják, hogy külföldön nem helyeslik a kormány politikáját az könnyen vezethet ellenszenvhez.

A Fidesz támogatottsága eddigi méréseink alapján továbbra is magas. Míg a nemzetközi médiában megjelennek ilyen-olyan cikkek a Fidesz politikájáról, addig a magyar társadalomban egyelőre nem jelentkezik tömeges elutasítás, sőt mintha sok esetben azonosulni is tudna ezekkel a célkitűzésekkel, döntéssekkel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

malkom
2010. december 17. 18:27
Ezeknek a zoldfulu politologusoknak meg lehet bocsatani, hogy semmit sem mondanak a cikkeikkel, mint ebben az esetben is tortent. Nemcsak ok nem vettek eszre, hogy itt egy katasztrofalis jelensegrol van szo, katasztrofalis kovetkezmenyekkel.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását