2024. március 29. - Auguszta

Gondot okoz a Balaton jege

A magas vízállásnál befagyó Balaton merőben új problémát jelent a vízügynek, ezért javában zajlik az egyeztetés arról, mivel és miként törjék fel a tó vastagodó jegét, hogy megóvják a parti védműveket és létesítményeket - nyilatkozta Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.
2010. december 17. péntek 21:17 - HírExtra
A Balaton-part mentén már erős jegesedés tapasztalható, de a tó egészén még nem állt be a jég. A szeles időben kialakult jégréteg nem egyenletes, a kellő vastagságot sem érte el még a téli sportoláshoz. A rekordmagasságú, 127 centiméteres (az üzemi maximumnál 17 centiméterrel magasabb) vízállás miatt a mederből kicsapódó víz több helyen ráfagyott a parti védművekre, s a part menti sétányok egy részét is jég borítja.

Csonki István közlése szerint a vízszint csökkentése érdekében csütörtök óta másodpercenként 39-ről 44 köbméterre növelték a leengedett vízmennyiséget. A tervek szerint a jég alól is ereszteni fogják a vizet, másodpercenként további 5 köbméterrel növelve a mennyiségét. Ezzel párhuzamosan fel kell készülni a Sió-zsilip mentén, a Kapos folyó torkolata után a fokozottabb belvízvédelemre - figyelmeztetett a szakember.

Mint elmondta, normál esetben a parti védművek előtti köveken törnek meg, illetve görögnek a jégtömbök, most azonban a túl magas szinten befagyó víz fokozott statikus terhelést jelent a védművekre. Főként a déli parton lévő alacsony fekvésű települések veszélyeztetettek az uralkodó északi szélirány miatt. Olvadáskor, ha nem tudnak megfelelően funkcionálni a parti védművek, a széltől hajtott jégtáblák nem csak azokban, hanem a partközeli növényzetben és épületekben is komoly károkat okozhatnak.

A vízügy a helyzet kezelésére jégtöréssel kíván felkészülni. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a veszélyeztetett déli partvonal statikus és dinamikus terhelését is csökkentenék azzal, ha a parttól több száz méterre, a marás mentén (a mély és sekély víz találkozásánál) 5-10 méter széles szakaszon folyamatosan törnék a jeget. A kivitelezés mellett az is tisztázására vár, hogy a parttól milyen távolságra lenne célszerű ezt a törésvonalat kialakítani, és milyen óvintézkedéseket kell meghozni, hogy a téli sportok híveire az ne jelenthessen veszélyt.

Jelenleg zajlanak az egyeztetések arról, hogy két kis - eddig folyón bevetett - jégtörő hajót szállítanának trélerrel a Balatonhoz Gyuláról, illetve jégtörésre alkalmas hajótulajdonos vállalkozókkal is megkezdték a tárgyalásokat.

A hajózási felügyelet várhatóan a jövő héten dönt arról, hogy a szóba jöhető hajók közül melyiket engedi a Balatonra, ahol Európában talán a legszigorúbb előírások vannak érvényben ezen a téren - mondta Csonki István. Mint hozzátette, a meteorológiai előrejelzések szerint az erős fagyás után enyhébb napok következnek, így egy hét "haladékot" mindenképpen kap a vízügy, de szeretnék, ha még ebben az évben bevetésre készen állnának a balatoni jégtörők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását