2024. március 29. - Auguszta

Az LMP a fókabébikkel is törődne?

Scheiring Gábor, az LMP gazdaságpolitikai kabinetvezetője nem győzte meg az MTV Ma Reggel című műsorában vitapartnereit arról, hogy nincsenek komoly gondok a pártján belül. Az LMP helyzetéről Kiszely Zoltán politológussal beszélgettünk.
2010. december 16. csütörtök 06:27 - HírExtra
Scheiring Gábor nyilatkozata szerint most, két év után érkezett el az idő arra, hogy tisztázzák a párton belüli ellentéteket. Valóban két év után kell az ilyen jellegű ügyeket átgondolnia egy olyan pártnak, amely már bent van a Parlamentben?

Lehet Más a Politika
A Lehet Más a Politika (LMP) 2009-ben alakult magyarországi politikai párt. Alapító nyilatkozata szerint a liberális, balközép és közösségelvű konzervatív politikai hagyományokból is építkező, de önmagában koherens, ökológiai és radikális demokrata politikai irányvonalat követ.
A legfontosabb kérdéseknek a részvételi és képviseleti demokrácia minőségét, a társadalmi igazságosságot, valamint a környezetvédelem és az ökológiai fenntarthatóság kérdéseit tekintik.
A párt fő témái a környezetvédelem és fenntartható fejlődés mellett a jelenlegi politikai elit korrumpálódása, a baloldali-jobboldali felosztás értelmetlensége, célja a társadalom és a politikai elit közötti távolság csökkentése. 2010-ben 7,48%-ot ért el az országgyűlési választások első fordulóján, így parlamenti párttá vált.
Most van itt a legjobb idő, hiszen túl vannak a választásokon, megméretették magukat önkormányzati, országos és uniós szinten is. Kiderült, hogy mik a párt gyermekbetegségei, hogy hol erős, hol gyenge szervezésileg, vagy ideológiailag és hogy koalíciós szempontból milyen lehetőségei vannak.

Másrészt menetrend szerint most három évig nem lesz választás, így ez egy olyan nyugodt időszak, amikor ezeket a belső vitákat anélkül bonyolíthatnák le, hogy ez a párt belső egységét vagy a következő szavazáson való szereplését rontaná.

Ezek szerint valóban most van szükség azokra a fejlesztési folyamatokra, amelyekről Scheiring tett említést, és amelyekről azt mondta, hogy ez teheti hatékonnyá a pártot?

Igen. Most jobban ráérnek és a változásokat úgy is keresztül tudják vinni, hogy bárki is mondhatná, egyik személy vagy a másik csoport akar ezzel nagyobb befolyást szerezni a pártban. Így ez nem egy választás előtti helyezkedés lehet, hanem egy átgondolt dolog.

Az LMP-nek kollektív elnöksége van, figyelnek a bázisközpontúságra, ami dicséretes, csak közben saját maguknak nehezítik a döntéshozatalt. Hatékonyság kell, hogy a döntések gyorsan szülessenek és legyenek ezeknek a döntéseknek felelősei.



Illetve nyilván vannak szervezeti problémái. A modernizációs szigetekben, egyetemi városokban, agglomerációs övezetekben, ipari városokban, ahol a modernizáció győztesei laknak nagyon erős az LMP, de nagyon gyenge ott, ahol a modernizáció vagy rendszerváltás vesztesei laknak. Ezeket a fehér foltokat kell bezöldíteni – ezt pont így fogalmazták meg ők is.

Az ideológiát is meg kellene határozni, hiszen egymással ellentétes irányzatok szorultak egy pártba, ami eddig pont előnyös volt, mivel ettől lett sokarcú LMP, de ezen most már változtatni kell. Van egy nagyon erős irányzat, ami az emberi és polgári jogokat képviseli és ami korábban az SZDSZ-ben túl hangsúlyos volt ¬de önmagában ez nagyon kevés. Aztán van a kozmopolita, neoliberális irányzat – talán Schiering Gábor is ide tartozik¬ akik a piacban hisznek . Ez is egy legitim irányzat. Aztán vannak a zöldek, akik mindig tiltakoznak, hogy ne csak zöld pártnak tekintsék őket, hanem más irányzatokat is vegyenek észre.

Az sem szerencsés, hogy a parlamenti frakcióban jelenik meg a politika. A pártoknak az elitje bevonul a parlamenti frakcióba és ott politizál. Ez azt jelenti, hogy ezek híres emberek lesznek és többet szerepelnek. Ez a tagságtól való elszakadást jelenti. Ezek is konfliktusok, méghozzá anyagi konfliktusok. Hiszen ha valaki bekerül a parlamentbe, az négy év biztos állást jelent. Másoknak pedig ez nem jut ki.

Továbbá nagyon fontos probléma a koalíciós politika, amit szintén el kellene dönteni. Schiffer András kényesen figyel arra, hogy egyenlő távolságban vagy közelségben maradjon az LMP a Fidesztől és az MSZP-től. Néhány kérdésben tehát a Fidesszel, néhány kérdésben pedig az MSZP-vel ért egyet a nyilvánosság előtt. Ügyel arra, hogy az LMP-t ne lehessen bármelyik gyűjtőpárt szatelitjeként elkönyvelni, ahogy korábban el lehetett könyvelni az  MSZP szatelitjeként az SZDSZ-t. Schiffer próbálja elkerülni, hogy a párt az SZDSZ sorsára jusson.

Hogyan lehet elkerülni az SZDSZ sorsát?

Van, aki úgy gondolja, hogy mind a két párt felé nyitottnak kell lenni, valaki szerint viszont most erősebb ellenzéki fellépésre lenne szükség. A kormány elleni tiltakozás, ami Magyarországon most nagyon erős, az ellenzéki pártokat segíti. Most az MSZP megpróbál harcos ellenzékként szerepelni. Ha pedig az MSZP lesz a legharcosabb ellenzék, akkor a következő szavazáson az emberek az MSZP-t fogják támogatni, nem az LMP-t.

Bár Scheiring azt bevallotta, hogy vannak problémák, de, hogy ezek pontosan mik is, arról nem nyilatkozott.

Nyilván azért nem teregeti ki a szennyest, mivel nem ő akarja kimondani, hogy a király meztelen. Attól félhet, hogy ha ő mondja ki a problémákat, akkor házon belül őt kiáltják ki pártütőnek, vagy békebontónak. Attól is tarthat, hogy ha kiemelne két-három konkrétumot a sok közül, akkor ezzel úgy tűnne, hogy ő csak ezeket a problémákat tartja fontosnak.

A tévés vita során Scheiring újra elmagyarázta az LMP alapvető programját és kiemelte az ökopolitika lényegét. A jelenlegi politikai és társadalmi helyzetben lehet-e káros ez a politika vagy ideológia a párt számára vagy akár terhes az emberek számára?

A posztmateralista politika - amit az LMP is képvisel-  a tragédiája az ilyen pártoknak. A magyar társadalom zömében a megélhetésért küzd. Aki pedig ezért küzd, az nem tud foglalkozni a fókabébikkel. Az LMP pedig azt mondja, hogy igenis törődjünk a fókabébikkel, a jégsapkák olvadásával és olyan kérdésekkel, amikkel az emberek akkor törődnek, ha már az önmegvalósítással vannak elfoglalva, nem pedig a fizikai szükségletek kielégítésével.

Magyarul ezért tud az LMP csak a modernizációs szigeteken érvényesülni, mivel itt van az embereknek ideje arra, hogy foglalkozzanak a fókabébikkel. Ez tragédia nekik, mivel ez szűk szavazóbázishoz vezet.

Scheiring a külvilágra jutott konfliktusokat műhelymunkának nevezte és elmondása szerint, ha a műhelymunka kihallatszik egy pártból az teljesen normális. Mennyire igaz ez és milyen hatással lehet a párt megítélésére?

Ez valóban teljesen normális. Minden pártban vannak személyi, anyagi, szervezeti, ideológia konfliktusok. Az jó, ha ezeket a nyilvánosság megismerheti, mert így bele lehet látni a pártba, és így tanszparensebb a párt.

Kijelenthető-e az, hogy ha az LMP az utóbbi két év után nem változtat valamin, akkor az olyan pártok sorsára jut, mint az SZDSZ?

Önmagában ezek miatt a problémák miatt nem. Van rá esély, hogy az SZDSZ sorsára juthat, ha nem sikerül markáns arculatot felmutatni, vagyis nem tudnak az MSZP-től különbözni, mint meghatározó ellenzéki párt. Azt kell elkerülni, hogy junior-partnerekké váljanak.

Ha ezt az utat el tudják kerülni, van esély, hogy önállóak maradjanak. Önálló arcélre van szükség, hogy különbözzenek az MSZP-től. Ha ez nem történik meg, vagy a hasznos szavazat elve miatt vagy a kialakuló egypólusosság miatt számíthatnak szavazatvesztésre.

Viszont ha szervezetileg nem újulnak meg, akkor a 2014-es új parlamenti választási szabályok jelenthetnek majd problémát, mert a 200 fős parlamentbe nem biztos, hogy be tudnának jutni. Mindegy, milyen lesz a választási szabály, ha vidéken nem lesz elég jelöltjük, az emberek nem tudnak majd rájuk szavazni, mint most az önkormányzati választásnál történt.

Az európai kapcsolatrendszereik és a mögöttük lévő szürkeállomány nagyon jó, vagyis minden esélyük meg lehet arra, hogy ezt a megkülönböztethetőséget vagy önálló arcélet megszerezzék, akár alanyi jogon akár ezen külső erők segítségével.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását