2024. március 29. - Auguszta

Afrikai zenei díjátadás: taroltak a nigériaiak

A házigazda nigériaiak nyerték a legtöbb díjat az MTV zenetévé afrikai zenei díjainak szombat esti kiosztóján, amelyen egyúttal az afrikai zene legendájának kitüntető címével ismerték el posztumusz Miriam Makeba néhai dél-afrikai énekesnőt.
2010. december 12. vasárnap 22:49 - HírExtra
A Nigéria gazdasági fővárosában, Lagosban tartott gálán egy nigériai előadó, a 2 Face vitt el két díjat is, az év művésze és a legjobb férfi előadója elismerést, de helyi énekesnek jutott a legjobb női előadónak (Sasha), a legjobb együttesnek (PSquare) és a legjobb feltörekvő művésznek (Mo Cheddah rapper) járó kitüntetés is.

A legjobb zenei videónak járó díjat a Kongói Demokratikus Köztársaságból való Fally Ipupa énekes nyerte el Sexy Dance című klipjével. Az év legjobb dalának a dél-afrikai Liquideep Fairytale című számát találták. A legjobb nemzetközi előadónak járó díjat a távollévő amerikai Eminemnek ítélték oda, míg a legjobb angolajkú előadó a kenyai Daddy Owen, a legjobb portugálajkú az angolai Cabo Snoop, a legjobb franciaajkú pedig - második díját begyűjtve - Fally Ipupa lett.

A gálán "Legenda Mama" díjjal tüntették ki posztumusz Miriam Makeba néhai dél-afrikai énekesnőt, az apartheid elleni harc ikonikus alakját. "Makeba igazi legenda, akit teljes joggal ünnepel az egész világ csodálatos hangjáért, harcos szelleméért és az afrikai zene avantgárd értelmezéséért" - mondta róla Alex Okosi, az MTV Africa igazgatója.

A 2008-ban, 76 évesen elhunyt énekesnőt, akit Afrika Mamaként is emlegettek, 1965-ben a rangos Grammy-díjjal ismerték el, de zenéjét saját hazájában a fajüldöző rezsim betiltotta, miután szerepet vállalta egy apartheidellenes filmben.

Afrikának régóta élénk zenei élete van, de a helyi művészeknek csak ritkán sikerült a nemzetközi áttörés.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását