2024. április 25. - Márk

A HM reagált a Wikileaks információira

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT) nem vesz részt fegyveres ellenállókkal szembeni harcban Afganisztánban, erre soha nem volt mandátuma - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM)a Wikileaks portálon kiszivárogtatott információkra reagálva.
2010. december 7. kedd 21:39 - HírExtra
Az amerikai nagykövet nyilatkozott az ügyben

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet szerint a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának (PRT) társadalom-építő tevékenysége és infrastruktúra fejlesztő projektjei látható eredményekkel járnak Afganisztán Baglán tartományában - közölte a diplomáciai képviselet kedd este az MTI-vel.

A Wikileaks kedden hozott nyilvánosságra olyan amerikai diplomáciai táviratokat, melyek egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban. A Karl Eikenberry, az Egyesült Államok kabuli nagykövete által írt levélben a diplomata beszámol arról, hogy Baglán tartományban fokozódik az erőszak, drogproblémák és hatalmi harcok vannak. A sürgöny szerint az itt állomásozó magyar PRT keveset tesz azért, hogy leküzdje a nehézségeket a térségben.

A nagykövet erre reagálva azt írta: a nagykövetség nem kívánja kommentálni a Wikileaks által nyilvánosságra hozott állítólagos táviratokat, illetve nem bocsátkozik feltételezésekbe azok tartalmát illetően.

"Ez a PRT elengedhetetlen azoknak az erőfeszítéseknek a sikeréhez, melyekkel a NATO igyekszik lerakni a hosszú távú biztonság, stabilitás és jólét alapjait egy olyan Afganisztánban, mely tiszteletben tartja az emberi jogokat, és amely soha többé nem válik a terroristák és a terrorizmus fészkévé" - hangsúlyozta a közlemény, hozzátéve: "ennek a PRT-nek ezen a helyen történő vezetésével Magyarország csodálatra méltóan járul hozzá az ISAF misszió sikeréhez".
"A PRT-ben és az Afganisztán más részein szolgálatot teljesítő magyar katonák jól képzettek és bátrak. Fejet hajtunk erőfeszítéseik előtt" - szögezte le.

A PRT-nek nincs mandátuma a fegyveres harcokhoz


A Wikileaks által közreadott amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban.

A Karl Eikenberry, az Egyesült Államok amerikai nagykövete által írt levélben a diplomata beszámol arról, hogy Baglán tartományban részén fokozódik az erőszak, drogproblémák és hatalmi harcok vannak. A sürgöny szerint az itt állomásozó magyar PRT keveset tesz azért, hogy leküzdje a nehézségeket a térségben.

Egy alkalommal, a felkelők által teremtett vészhelyzet felszámolása érdekében a szomszédos Bamján tartományban állomásozó új-zélandi csapatoknak át kellett lépniük a tartományi határt, hogy rendet teremtsenek.

A HM szerint az afganisztáni Baglánban állomásozó tartományi újjáépítési csoport katonáinak nincs mandátuma arra, hogy fegyveres harcban vegyen részt; a PRT a helyi infrastruktúra fejlesztésén dolgozik.

"Tehát katonáinkon nem is lehet számon kérni, hogy részt vesznek-e Baglán tartományban ilyen jellegű tevékenységben" - fűzték hozzá.

A közleményben felidézték, hogy a kiszivárogtatott információkat leközlő, The New Zealand Herald című, Aucklandben kiadott napilapnak egy új-zélandi védelmi forrás azt nyilatkozta, hogy a Baglánban elvégzett munka összhangban áll az új-zélandi PRT irányvonalával. Hozzátették, hogy az új-zélandi csapatok nem bocsátkoztak harcba a magyar csapatok helyett."

Néhány esetben az új-zélandi PRT személyzetéből kisszámú egység átment Baglánba, hogy végrehajtsák a felső vezetés ígéreteit, és beszéljenek a helyiekkel. Ez összhangban van a PRT irányításával, a harci kötelék parancsnoka és a magyar RPT jóváhagyásával" - olvasható.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását