2024. március 29. - Auguszta

Kövér: közösen kell vállalni a felelősséget

A válság, amely Magyarországon és Közép-Európában kialakult, nem a politikai intézmények válsága, hanem a társadalmi elité, amelynek nemcsak a politikusok, hanem az újságírók is tagjai - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön, a Délkelet-európai Médiafórum című nemzetközi újságíró-konferencia megnyitóján Budapesten.
2010. december 2. csütörtök 21:37 - HírExtra
A politikus beszédében a közös felelősséggel kapcsolatban kifejtette: ma Magyarországon olyan közmédia-rendszer épül ki, amely "független, amelyet anyagi biztonság jellemez, ahol a tartalom a fontos, és átlátható a rendszere, illetve olyan, ahol minden újságíró dolgozni szeretne, mert ott dolgozni rang".

Az Országgyűlés elnöke kitért az Orbán-kormány felállása óta zajló intenzív törvénykezési munkára, és ezen belül a médiatörvény most zajló parlamenti vitájára. Mint mondta: 20 éves adósságot pótolnak az új törvények; az általuk gerjesztett vitákat érdemes vállalni - fogalmazott Kövér László.

Srgjan Kerim, a német WAZ médiacsoport politikai főtanácsadója köszöntő beszédében azt mondta: valóban le kell vonni tanulságokat, amelyek a média és a politika közös felelősségéből következnek. Kiemelte: az oknyomozó újságírást ma elsősorban financiális veszélyek fenyegetik, ugyanis a gazdasági válság következtében éppen erről a meglehetősen drága újságírói műfajról mond le a sajtó. Hozzátette, az internetes médiumok is kevés helyet szentelnek az oknyomozásnak. Úgy vélte, az oknyomozásnak felelősséggel kell témát keresnie, hogy a közösség javát szolgálhassa.

Frank Spengler, a konferenciát támogató Konrad Adenauer Alapítvány berlini osztályvezetője a Wikileaks legutóbbi kiszivárogtatásaival kapcsolatban azt mondta: a modern világ még nem tanult meg felelősen élni az információs társadalomban, mert még nem született megoldás arra, hogy a megszerzett információval mit kezdjen.

A kétnapos konferencián a húsz országból érkezett újságírók az információszabadság törvényi szabályozásáról, a média tulajdonviszonyainak átláthatóságáról és a titkos archívumokhoz való hozzáférés lehetőségeiről is véleményt cserélnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását