2024. április 20. - Tivadar
A Nemzeti Színház tizennyolc órától a Jobbik tüntetésének helyszínéül szolgál. A párt Alföldi Róbert igazgató tevékenysége ellen demonstrál. Novák Előddel, a párt országgyűlési képviselőjével, a tüntetés főszervezőjével beszélgettünk.
2010. december 1. szerda 12:01 - Győry S. József
December elsején, 18 órai kezdettel a Jobbik tüntetést hirdetett a Nemzeti Színház elé. A tűntetés célja Alföldi Róbert igazgató leváltása. Előzetesen mit lehet tudni a tüntetésről?

Hova tovább?
A perverzió az emberi viselkedés azon formáira vonatkozó kifejezés, amelyek eltérnek a hagyományostól és normálisnak tekintettől. Eredeti definíciója szerint "elhajlás az eredeti jelentéstől vagy tantól", szó szerint elfordulás a normáktól. A perverz szót többnyire pejoratív értelemben használjuk az ilyen viselkedést követő személyekre. A perverzió különbözik a deviáns viselkedéstől, ami a társadalmi szabályok szándékos felrúgását jelenti (bár a kettő vonatkozhat egyazon fajta viselkedésre). A 20. századot megelőzően a szó többnyire vallásbeli perverziót jelölt, azaz elítélt vallásra való áttérést. Manapság leginkább a szexuális perverziókra, a parafíliákra használjuk. Lazábban használva jelenthet egyszerűen olyasvalakit is, akinek "piszkos", "erkölcstelen" gondolatai vannak.
A téli időszakban az időjárás miatt nehéz dolog nagygyűléseket tartani, így nem számítunk tömegre: az MSZP is fedett helyszínre menekült, pedig akkor nem volt ilyen zord az időjárás. Hóesést ígérnek, ettől függetlenül a tűntetést megtartjuk. Kemény szavakkal, átfogóan fogjuk bírálni a színház működését és Alföldi Róbert tevékenységét. Pörzse Sándor képviselőtársam és jómagam biztosan a felszólalók között leszünk.

A tüntetést elegendőnek tartják ahhoz, hogy Alföldi lemondjon a státuszáról?

Nem, de mindenképpen fontos, szükségszerű lépés. Arra számítunk, hogy Fidesz szimpatizánsok is eljönnek a helyszínre, hiszen őket is felháborítja Alföldi tevékenysége. Úttörő szerepet kívánunk játszani a kérdésben, a társadalmi tiltakozás hatására a Fidesznek is könnyebb lesz megoldást találnia a problémára. A kormánypártot persze nem mentegetni akarom, hiszen nagy felelősségük van abban, hogy Alföldi Róbert még mindig a Nemzeti Színház élén lehet.

Csütörtökre a Kulturális és sajtóbizottság ellenőrző albizottságának ülését hívta össze, melyre az igazgatót is elhívta. Alföldi elsőre elfogadta a meghívást, azonban a legutolsó információ szerint mégsem vesz részt az ülésen.

Miután elkezdett kifarolni mindebből, röplevelet váltottam vele. Úgy gondolom, Alföldi Róbert a szavát szegte, hiszen miatta hívtam össze az ülést, ráadásul az ő időbeosztásához igazítva. Semmilyen körülmény nem változott, egy országgyűlés albizottságát sem rángathatjuk kényünk-kedvünk szerint. Alföldi indoklása teljesen fals, hiszen egy szóval sem említettük, hogy a lemondásáról döntenénk.

Megvizsgálhatjuk az előadó művészeti törvény betartását és valóban kezdeményezhetjük a lemondását, ám ennek nincsenek jogi következményei, csak politikai súlya. A Fidesz tegnap bejelentette, hogy nem vesz részt az ülésen, amit szintén elfogadhatatlannak tartok.

A házszabály tizenharmadik paragrafusának a harmadik bekezdése előírja, hogy minden képviselőnek kötelessége részt venni a bizottságának ülésén. Lehet módosítani vagy éppen lesöpörni a javaslatomat, de mindenképpen el kell jönniük. Obstrukcióval élni kormányoldalról elég furcsa dolognak számít és mindenképpen erőtlenségről tesz tanúbizonyságot.

Véleménye szerint Alföldinek miért állhat érdekében lemondani, valamint milyen mértékben realizálja a munkája-személye körül kialakult helyzetet?

A lemondás eddig nem igazán merült fel, bár kétségtelen, hogy az önkéntes lemondása elegánsabb lépés lenne, mintha társadalmi nyomásgyakorlás következtében kellene távoznia a színház éléről. Alföldi észrevehetné, hogy a többség nem ért egyet a viselkedésével, ám az eddigi gátlástalanságaiból kiindulva nem hiszem, hogy mindezt felismerte volna. Én azt gondolom, hogy Alföldi Róbert személye a Fidesz számára sem elfogadható, de mégsem történt eddig semmilyen érdemi lépés. Talán az lenne a legjobb, ha Alföldi távozna a posztjáról.

Véleménye szerint ki lehet méltó arra, hogy a későbbiek folyamán átvegye a Nemzeti Színház irányítását?

Ezen még nem gondolkoztam, de ha kellene, Usztics Mátyás, vagy Andrási Attila - a Magyar Kanizsai Udvari Színház vezetője - nevét szívesen bedobnám a köztudatba. Számtalan kiváló, de elfeledett szakember létezik. Persze Alföldi Róbert is megmaradhatna igazgatónak, egy ötfős pinceszínház élén. A Fidesz természetesen a saját szájíze szerint fog új igazgatót választani. Persze nem hiszem, hogy az általam felsorolt szakemberek kerülnének a színház élére, de mindenképpen valamilyen változásra van szükség.

Mit tett - avagy mit nem tett - Alföldi Róbert a magyar színjátszásért illetve a Nemzeti Színház hírnevének öregbítéséért?

A színház alapító okiratában le van fektetve, hogy az igazgató feladata a magyar színjátszás hagyományainak megörökítése, továbbvitele. Alföldi a klasszikus darabjainkat is eltorzítva vitte színpadra. Ez a kisebbik baj, a nagyobbik baj Alföldi sorozatos botrányai, hiszen leginkább ezek jutnak el az emberekhez. Olyan dolgok ezek, amelyekben nincsen gyomra az embernek mélyebbre ható vizsgálatokat folytatni.

A legújabb Závada Pál darabra rendeltem két jegyet, hogy egy kicsit elmélyüljek a gondolataimban. Miután elolvastam az elemzéseket, nem volt kedvem ahhoz, hogy megtekintsem a darabot; visszamondtam a jegyeket. Gyomorforgatóak, ízléstelenek a darabok. Az Erdélybe bevonuló honvédeket nagy-Magyarországra maszturbálva ábrázolják. A darabok obszcének, ízléstelenek, perverzek. A János vitéz című darab is a tündérkurvák országában játszódik. Mindezt erősen túlzás művészetnek nevezni.

A Jobbik kulturális szabadságharcot hirdetett. Mit értenek ez alatt?

Mindez egy átfogó kérdés, nem csak a Nemzeti Színházat érinti. Az SZDSZ emberei - akik itt ragadtak közöttünk - érthető módon a kultúrát-oktatást szállták meg. Itt tudják továbbörökíteni magukat még akkor is, ha hivatalosan már kiszavazták őket.

A szélsőliberális, deviáns elvek érvényesülnek ezen a két téren. Mi a magyar, keresztény alapokon nyugvó kultúrának szeretnénk teret biztosítani. Átfogó akciót tervezünk, melyben Alföldiek és Stohl Andrások, valamint az átmentett irányvonalak ellen kívánunk állást foglalni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását