2024. március 29. - Auguszta

Világszínvonalú bor mellé gusztusos sajtot

Az újboroké és a finomabbnál finomabb sajtoké lesz a főszerep, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnál megrendezésre kerülő Újbor és Sajt Fesztiválon, november 27-én és 28-án. Ferenc Vilmossal, a fesztivál főszervezőjével beszélgettünk.
2010. november 27. szombat 08:29 - Győry S. József
Hetedik alkalommal rendezik meg a fesztivál: mi hívta életre az eseményt és milyen tapasztalatuk van az előző rendezvényekből kiindulva?

Ízelítő a programkínálatból:
Ünnepélyes nyitás november 27-én 10 órakor
VII. Magyarországi Újbor Futam
Magyarországi Borrendek Találkozója - Borrendi avatás
Magyarországi kádármesterek termékbemutatója és vására
Bor- és Sajtturizmus
Magyarország Legjobb Újborfelismerő Bajnoksága
Adventi újbor és sajtszentelés
Helyszín:
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
Nyitva tartás: mindkét napon 10-18 óráig
Belépőjegy árak:
2000 Ft, hölgyeknek 1500 Ft (melyek tartalmaznak egy-egy fesztivál logóval ellátott kóstoló poharat is)
Az újborok terén szerettünk volna egy komoly, hazai kultúrát elindítani. A nyugat-európai országoknak az újborok kóstolásában, fogyasztásában, értékesítésében már jóval komolyabb tapasztalataik vannak, mint Magyarországnak. Arra gondoltunk, hogy hazánkban is szükséges lenne egy olyan fesztivál, melynek során bemutatásra kerülnek a legjobb újborok. A rendezvényen az összes hazai borvidék újborának megkóstolására lehetőséget biztosítunk.

Mivel újborról van szó, úgy gondoltuk, hogy méltó lenne egy olyan terméket is a bor mellé kínálni, ami szintén magyar. Így került a bor mellé kiegészítőként a sajt. Elsősorban kézműves - vagyis kisüzemi - sajttermelőkről van szó, akik igen szép számmal megjelennek az eseményen. A vendégeink nagy örömére több, mint százötven féle, különböző ízesítésű sajt kerül terítékre.

Az ünnepélyes megnyitón az összes borrend is jelen lesz. Sajtszentelést is láthatnak az érdeklődők, bár a hangsúly a finom borok és sajtok kóstolásán van.

Míg sajtot bárki fogyaszthat, addig bort az alkoholtartalma miatt csak tizennyolc éven felettiek kóstolhatnak.

Tizennyolc év alatti vendégeket tárt karokkal várja a múzeum, a jegyünk a borok és sajtok kóstolásán kívül tartalmazzák a tárlati belépőt is. Fontos kiemelnem, hogy a múzeumi jegy a mi jegyünkkel ellentétben nem teszi lehetővé a fesztivál látogatását. A belépőjegyünkhöz minden kedves vendég kap ajándékba egy poharat is, amiből a kiválóbbnál kiválóbb borokat fogyaszthatják. A hölgyeknek ezerötszáz, az uraknak kétezer forint a belépő.

Nyugaton a magyar borok ismertek, bár nem a legismertebbek. Kiváló minőségük, egyedi zamatuk ellenére a francia borok az elterjedtebbek. Mi lehet ennek az oka?

Ennek ezer oka létezik, de az az elsődleges, hogy míg a nyugat-európai bortermelés, szőlőtermesztés tradicionális, egy pincészet akár száz éve egy család kezében van, addig hazánkban, főleg politikai okok miatt nem volt erre lehetőség. Magyarországon a magánborászkodás húsz éve, gyakorlatilag a rendszerváltás után indult el. Az is számít, hogy nyugaton teljesen más összeget fordítanak a borok reklámjaira, marketing kampányaira. Ettől függetlenül a boraink a világ borversenyein tökéletesen megállják a helyüket.

Mint szakértő, mi a magyar borok kuriózuma?

Nálunk teljesen más az éghajlati adottság, a fajtaszerkezet: egyik ismérvben sem hasonlíthatjuk össze a borainkat a nyugati borokkal. Boraink friss zamatokkal, igazi elsődleges gyümölcsös ízvilággal rendelkeznek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását