2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ötven nap hánykódás az óceánon

Miközben pénteken remegő lábbal partra szállt a Fidzsi-szigeteken az a három kamasz fiú, aki ötven napot töltött egy kis csónakban a Csendes-óceánon hányódva, falujukban határtalan örömmel ünnepelték megmenekülésüket.
2010. november 26. péntek 14:35 - HírExtra
A 14 éves Etueni Nasau, a 15 éves Samu Pelesa és az ugyancsak 15 éves Filo Filo három és félméteres, nyitott alumínium motorcsónakban sodródott 1300 kilométere céljától, a Csendes-óceán hajózási útvonalaitól távol fekvő vizekre. A motor feltehetően lerobbant, ezért hányódott lélekvesztőjük irányíthatatlanul.

A fiúkra lefogyott, kiszáradt és alaposan legyengült, de kitűnő szellemi állapotban talált rá szerdán egy új-zélandi halászhajó. A hazafelé tartó San Nikunau legénysége az utat akarta lerövidíteni, így botlottak bele a kis csónakba, amelynek október 5-én eltűnt utasait napokig kereste az új-zélandi légierő, ám végül lemondtak róluk.

Az egyik fiúnak már a halászhajóról sikerült értesítenie nagymamáját, hogy életben vannak. A hír futótűzként terjedt el az Új-Zéland és Hawaii között félúton fekvő Tokelau-szigetek ötszázlelkes falujában, ahol két hete gyászszertartással búcsúztak a gyerekektől, akikről azt hitték, hogy az óceánba vesztek.

"Ez egy csoda, ez egy csoda" - ismételgette Filo Filo apja az új-zélandi rádiónak nyilatkozva.
"Az egész falut felvillanyozta a hír, kiabáltak, dalra fakadtak, és egymás nyakába borultak az utcán. Mindenki csak a jó hírt kiáltozta" - mesélt az ünneplésről az apa.

Tai Fredricsen, a San Nikunau első tisztje elmondta, hogy a fiúk, akik egy szomszédos szigetre indultak a csónakkal, két kókuszdiót vittek magukkal. Az ötven nap alatt fogtak néhány repülőhalat és egy sirályt is sikerült elkapniuk, amely a csónakra szállt le megpihenni. Más ennivalójuk nem volt. Esővizet is gyűjtöttek, ám mikor elfogyott, az utolsó napokban már annyira szomjasak voltak, hogy tengervizet ittak.

A gyerekeket, akikkel a Fidzsi-szigeteken kötött ki a halászhajó, azonnal egy helyi katonai kórházba szállították. Egyelőre nem képesek szilárd ételt fogyasztani, ezért folyadékkal táplálják őket.
"Súlyosan dehidratálódtak; amikor partra szálltak látni lehetett, hogy alig állnak a lábukon" - számolt be állapotukról Francis Kean, a fidzsi haditengerészet parancsnoka. Mint hozzátette: a gyerekek csak akkor nyilatkoznak majd a médiának, ha már meggyógyultak.

A három korallzátonyból álló Tokelau-szigeteknek mindössze 1500 lakosa van. A fiúk az Atafu szigeten élnek. A szigetcsoport - a körülötte leterülő 128 kisebb, kókuszpálmával benőtt, zömmel lakatlan szigetecskével - alig több mint 12 négyzetkilométernyi szárazfölddel rendelkezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását