2024. március 29. - Auguszta
Demjén Ferenccel beszélgettünk a fővárosról, a terveiről és természetesen a zenéről, miután Budapest díszpolgárává avatták.
2010. november 18. csütörtök 13:29 - Győry S. József
A főváros napja alkalmából szerdán, több neves előadóval együtt díszpolgári címet kapott. Mit jelent önnek ez a cím?

Főpolgárunk
1946. december 21-én született Diósgyőrött szülei harmadik gyermekeként. Édesapja a Diósgyőri Vasgyár mérnöke volt, majd politikai okok miatt elbocsátották állásából, és a család Budapestre költözött 1951-ben. Édesapja minisztériumi állást kapott. Ferenc a Kertész utcai Általános Iskola után elvégezte a Petrik Lajos Vegyipari Technikumot (ma: Petrik Lajos Szakközépiskola) és vegyésztechnikus lett. Elkezdte fejleszteni zenei tehetségét, Gosztonyi Jánostól tanult zongorázni. Testvérei Északkelet-Magyarországon, Svédországban és Budapesten élnek. Háromszor kötött házasságot, de gyermeke nem született. Feleségével, Rebeccával több mint két évtizede házasok. Családjával Budapesten és Dióspusztán élnek. Politikai nézeteit nem titkolta. Jobboldali beállítottsága közismert. Rendszeresen részt vesz a Fidesz tömegrendezvényein. Ő írta a FIDESZ kampánydalát is, a Föld könnyeit, ami Demjén 60 című albumán is megjelent.
1949 óta élek Budapesten, itt nőttem fel, az első sikeremtől kezdve az utolsóig minden a fővárosban történt. Jelenleg egy vidéki kis birtokon élek, de a szívem Budapestre húz, heti minimum három napot itt töltök.

A főváros melyik kerületét kedveli a leginkább?


Mivel nem kevés kerületben laktam, az összeset szeretem. Ettől függetlenül a fővárost nem lehet kerületekre tagolni, mivel egy városról van szó, nem huszonhárom kisvárosról. Minden egyes utcáról és az egykor ott élő emberekről van valamilyen szép és persze szomorú emlékem is.

Véleménye szerint mennyit fejlődött Budapest a rendszerváltás óta?

A rendszerváltás egy egészen új szemléletet eredményezett: örültem, hogy olyan lehetőségek nyíltak meg előttem, amelyek korábban nem.. Fantasztikusan gyors változáson esett át Budapest, de ez a változás egyre inkább lelassul. Fővárosunk egyre inkább egy üzleti vállalkozás, így egyre nehezebben tudunk versenyezni a nyugati nagyvárosokkal: mindez abba torkollott, hogy lassan élhetetlenné vált Budapest. Szerepet játszik ebben az autós és gyalogos közlekedés nehézsége illetve a 4-es metró építése miatt kialakult kaotikus helyzet.

Nehéz örökséget vett át a jelenlegi Fővárosi Önkormányzat, ám ezek a problémák mindenképpen megoldásra várnak. Bízom a jelenlegi kormányban is, hiszen előbb-utóbb „betömik a kátyúkat”. Őszintén, tisztán közlik, hogy mi a megoldandó probléma, amelyek megoldására javaslatot is kínálnak.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkereszt polgári tagozatának kitűntetése is az öné. Van elismerés és elismerés között különbség?

Óriási különbség van. Egészen mostanáig egészen biztos voltam benne hogy semmilyen kitűntetést nem fogok kapni, de ezek nem elkésett dolgok. Korábban az elismerést viszonoznom kellett volna, ám ezek az idők elmúltak, így átvettem a díjat, amiért nagyon hálás és hihetetlenül boldog vagyok. Nagyon jól esik hogy díszpolgárrá avattak, de a legnagyobb elismerést a rajongók irántam érzett szeretete jelenti.

Szólólemezein kívül a Bergendy együttesben és a V’ Moto-Rock-ban is fantasztikus sikereket ért el. Melyik korszak miről szólt önnek?

A hetvenes évek Bergendy együttesében nagyon egyszerű volt slágereket írni: lyukat töltöttünk be a popzenei világban. Az általam alapított V’ Moto-Rock is hiánypótló volt. Hat lemez után elváltak útjaink és szólókarrierbe kezdtem. Voltak kisebb változások, de alapjában véve az eredeti zenésztársaimmal játszom. Nagyon büszke vagyok erre, ahogyan rájuk is. Éppen most lettünk kész az új lemezzel, ami a hónap végén már a boltokban lesz. A koncertezést is folytatjuk.

Dalai közül szinte mindegyik sláger, épp ezért felmerül a kérdés: miként kell slágergyanús számokat írni?

Én dalokat írok, és a dalokból lesznek slágerek. Talán azon a nyelven beszélek és éneklek, ami közel áll az emberek szívéhez. Nincs szükség arra, hogy fárasszuk a közönséget. Megvan nekik sajnos a maguk baja. A legmélyebb gondolatokat el lehet küldeni a legkönnyebb dalokkal is.

A popzenére szokás mondani, hogy csak a pénzről szól, ám ez nem így van: amióta az emberek inkább letöltik az albumokat, a zenészeknek nincs hasznuk a lemezkiadásból.. Ez sajnos ugyanígy van a verseskötetekkel is. Hiába szép és értékes az amit megalkot a költő, jó, ha ötszázan megvásárolják a könyvét. Amit csinálok, azt szerelemből csinálom. Számomra az a legfontosabb, hogy a közönség érezze és értse azt amiről éneklek.

Melyik szerzeményére, dalára a legbüszkébb?

Mindig a legújabbakra vagyok a legbüszkébb; a legkisebb gyerek a legkedvesebb mindig. Éppen ezért ötszáz dal közül egyiket sem tudnám kiemelni, hiszen van olyan, amit nagyon szeretünk játszani, de elképzelhető, hogy a legújabb, vagy az utána következő lemezen lesz olyan, ami felülmúlja az eddigi legkedvesebbet. A számok nem csak az én érdemeim, hiszen egy nagy csapat dolgozik együtt. Leginkább Menyhárt Jánossal és Závodi Gáborral készítjük a lemezeket.

Mi a terve a későbbiekben?

Zeneszerző barátaimnak és nekem is nagyon sok mondanivalónk van. Azt tervezzük, hogy mindig jobbat csinálunk, mint eddig: dolgozunk és szórakoztatjuk a közönséget, hiszen ez a hivatásunk. Mindezt magyarul tesszük, azoknak az embereknek, akik egyszerű szavakból tisztán értenek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

niemand
2010. november 18. 15:01
vagy a cukorbeteg
lehet más a kannás bor
2010. november 18. 15:00
Micsoda??? ALkoholista? Sokian szeretnének iylen alkoholisták lenni... az a baj, hogy sok az irigy ember...
niemand
2010. november 18. 14:58
Ez egy csoffadt alkoholista.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását