2024. április 23. - Béla

MSZP: az alkotmánybíróságra viszik az OVB döntését

Az MSZP az Alkotmánybíróságon támadja meg az Országos Választási Bizottság (OVB) azon döntését, hogy nem adott zöld utat az MSZP magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseinek - jelentette be Kunhalmi Ágnes keddi sajtótájékoztatóján.
2010. november 16. kedd 17:19 - HírExtra
Az MSZP elnökségi tagja közölte: nem értenek egyet azzal a kritikával, mely szerint a kérdések szerinte nem voltak egyértelműek.

Hozzátette: az OVB hétfői ülésén alapvetően a testület elnöke és az MSZP-s delegált vitatkozott, a többség nem is vett részt a diskurzusban.

Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott: az a benyomása támadt, hogy irányított szavazás történt és az aktuálpolitika árnyéka rávetült az OVB-re.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány már 15 napja nem utalja a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseit az általuk választott pénztárakba, amivel eddig 15 milliárd forintot költött el az emberek saját pénzéből.

Ismét kifogásolta, hogy a kabinet nem mondja meg, hogy milyen módon adja majd vissza az érintetteknek az átirányított pénzt.

A szocialista politikus emlékezetett arra: az MSZP határozati javaslat nyújtott be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy a kormány kárpótolja a magán-nyugdíjpénztári tagokat, illetve törvényjavaslatot kezdeményezett a szabad választás lehetősége érdekében vagyis mindenki maga dönthesse el, hová utalja a nyugdíj-megtakarítását, az állami vagy az önkéntes rendszerbe.

A kérdések, amelyeket három szocialista elnökségi tag - köztük Kunhalmi Ágnes - nyújtott be, így szóltak: "Egyetért-e ön azzal, hogy a magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket az Állam (Kormány) semmilyen módon, még átmenetileg sem vonathatja el?" "Egyetértenek-e azzal, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat törvény nem módosíthatja - még időlegesen sem - nyugdíjjárulékra?" "Egyetért-e ön azzal, hogy az állampolgárok magán-nyugdíjpénztári tagdíjait kizárólag az általuk kiválasztott magánnyugdíjpénztár kezelheti?"

Ügydöntő népszavazást legalább 200 ezer választópolgár kezdeményezésére kell tartani. Ha az országos népszavazást el kell rendelni, az eredményes ügydöntő népszavazás alapján hozott döntés kötelező az Országgyűlésre.

Az Országos Választási Bizottság nem adott zöld utat annak a népi kezdeményezésnek sem, amelyet magánszemélyként Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció platformjának tagja nyújtott be. Az aláírásgyűjtési ívén az állt:"Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés az új alkotmányt - annak kihirdetése előtt - bocsássa népszavazásra".

Országos népi kezdeményezést legalább 50 ezer választópolgár támogató aláírásával nyújthatnak be, az országos népi kezdeményezés arra irányulhat, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdést az Országgyűlés tűzze a napirendjére. Az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést az Országgyűlés köteles megtárgyalni, ám nem köteles a kérdésben meghatározott szándék szerint döntést hozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását