2024. április 23. - Béla
Rossz idők járnak a pár éve még virágzó pókerbizniszre. A szigorú törvények megnehezítik az illegálisan működő termek helyzetét, a klubok azonban még mindig igyekeznek jó nagy szeletet kihasítani a hazai szerencsejáték tortájából.
2010. november 15. hétfő 06:17 - Gedei Szilárd
Korda: egy rossz törvény rossz megfogalmazása
"Egy rossz törvény rossz megfogalmazása" – mondta a póker hazai keresztapájának tartott  Kodra György a HírExtrának a témával kapcsolatban. "A póker ugyanis nem szerencsejáték. Ha tiltott és szerencsejáték lenne, akkor körülbelül nyolc magyar tévécsatorna is tiltott szerencsejátékot közvetítene... Az egész világon sportként van nyilvántartva. Mindennek az alfája és omegája tehát ennek a törvénynek a megváltoztatása. Bízom ebben az új kormányban, hogy ezt a számára is kedvezőtlen törvényt megváltoztatja, mert itt nem csak arról van szó, hogy tönkreteszi milliók szórakozását, hanem az állam zsebéből is milliárdokat szed ki ez a rossz törvény.
Ha nem változik ez a betarthatatlan szabályozás, akkor csak ráfizetéssel lehet majd legálisan klubot üzemeltetni. Tönkremenni azonban senki nem akar..."
Tucatjával fogják bezáratni, de legalábbis megnehezíteni a működésüket az illegális pókerkluboknak a közeljövőben – tippelik a "szakma" bennfentesei. A hónapokkal ezelőtt elfogadott "pókertörvény", vagyis a szerencsejáték törvény kártyajátékokra vonatkozó módosítása kimondja, kártyajátékot csak játékterem, vagy kaszinó szervezhet, az is komoly korlátozásokkal.

Nem ijedtek meg

A klubok zömében azonban a tiltó szabályok ellenére ugyanúgy folyik a játék szervezése, mint a törvény hatályba lépése előtt.

Az elv egyszerű. A hely teljesen legálisnak mondott versenyeket szervez azzal a felkiáltással, hogy ezt nem játékteremként, kaszinóként teszi, hanem pókerklubként, amit sok esetben egyszerű mezei sportegyesületnek titulálnak. Sportklubokként próbálják tehát magukat a törvényi szabályozás adta szűk keretek közé erőszakolni, tegyük hozzá, eddig úgy tűnt: sikerrel.

A klubok az új pókertörvény következő passzusára hivatkoznak: "Amennyiben a játékosok nem tesznek tétet és/vagy nem vál(hat)nak nyereményre jogosulttá, nem valósul meg valamennyi törvényi feltétel, tehát a játék nem minősül szerencsejátéknak, sem egyéb az Szjtv. hatálya alá tartozó tevékenységnek. Mint ilyen az állami adóhatóság felé sem engedélyeztetési, sem bejelentési kötelezettség alá nem esik".

Na igen, a kérdés csak az, hogy valóban nem tesznek-e a tétet a játékosok. Annak számít ugyanis már a befizetett tagdíj is.

Baj van a törvénnyel

Tatár Gergely, a Magyar Póker Szövetség elnöke is komoly problémának tartja a kialakult helyzetet, azonban meglepően optimista a megoldást illetően.

"Mi a rossz a törvényben? Először is kiemelném azt, hogy maximalizálja tíz asztalban a működést. Ez nem lenne baj, de gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy nagyobb nemzetközi tornákat szervezzenek Magyarországon. A legnagyobb problémája azonban az a törvénynek, hogy egy kalap alá veszi a pókert a rulettel és a nyerőgépekkel, és negyven százalékos adót vet ki rá. Ez irtózatosan sok, hiszen a póker nem feltétlenül szerencsejáték" – magyarázta Tatár Gergely, a Magyar Póker Szövetség Elnöke, aki szerint több tucat egyesületként működő klubra várhat bezárás a közeljövőben.

Ilyen klubból – a HírExtra bennfentesektől kapott információi szerint – több tucat létezik csak Budapesten (ebbe pedig nincsenek benne a különböző baráti társaságok által rendszeresített játékok).

Bevált rendszeren ne változass...

"A klubok kockáztatnak
A HírExtra újságírója több pókerklubnál is érdeklődött, megtartják-e a következő napokra, hetekre meghirdetett versenyeiket. A válasz minden esetben igen volt. A cash game, azaz a kézpénzes játékot azonban sok helyen nem merik már bevállani – akadt azonban olyan klub, ahol megnyugtattak minket, "a cash asztalokat is megnyitjuk, ha lesz elég játékos". A dél-budai, a belvárosi és az egyik külső pesti kerületben működő klubnál is érezhető a játékosok csökkenése, ennek ellenére azonban az esetleges rendőri intézkedésig nem fogják bezárni a klubot. Sőt lehet, hogy a rendőri látogatás után sem – sok helyen bíznak abban, hogy a pénzes versenyeket egy razzia alkalmával is fogják tudni egyszerű, ártalmatlan baráti partinak beállítani. A klubok egyébként kivétel nélkül aláíratnak tagjaikkal egy olyan papírt, amiben hangsúlyozzák, a teremben nem pénzben játszanak. A rendőri intézkedést azonban elég nehéz lesz kivédeni – tartja az általános vélekedés, még ha a szervezők a lehető legtöbbet meg is tesznek a pénzek minél feltűnésmentesebb beszedésére. Azt a pillanatot ugyanis, amikor a játékos odaadja a szervezőknek a beugrót soha semmilyen technikával nem tudják kiiktatni...
Az egyik népszerű dél-budai klub honlapján például a következő üzenetet lehet olvasni néhány napja: "Klubunkban az élet tovább folyik. Pénzben vagy nyereményért kártyázni ahogy eddig továbbra is TILOS! Amit nyújtunk: pezsgő klubélet, kitűnő hangulat, megszokott kellemes időtöltés a klubtársakkal". Ugyanez a klub egyik törzsközönségének szánt SMS-ében "Ma 19h 3000+1000p DEEP STACK FREEZE OUT gar. 300.000p!!" szöveggel csábítja játékra a potenciális játékosokat (kis magyarázat a "kódoláshoz": a 3000p a beugró összege forintban, az 1000 szintén forintban megy a klubnak a szervezésért, az utána következő szöveg a verseny típusát, a 300.000p pedig a verseny nyereményalapját jelenti szintén forintban – a p a pont rövidítése, ami megyegyzik a forinttal).

Ilyen szinten veszik semmibe a klubok a szabályokat, azonban ha kiszáll a helyszínre a rendőrség, már ők is tehetetlenek. A törvény ugyanis törvény, még ha sokak szerint elhibázott is.

Kinek az érdeke a rossz szabályozás?

"A jogszabály a kaszinók lobbijának hatására született meg. A szabályozással azt akarták elérni, hogy ne legyenek pókertermek, inkább rulettezzenek, blackjacket játszanak az emberek. Még májusban jeleztük, sőt demonstrációt is tartottunk, hogy a törvény rossz, és kriminalizálni fogja a játékot. Minden úgy történt, ahogy megmondtuk" – mondta portálunknak Tatár.

Tatárék a szövetségben már évek óta azon vannak, hogy a pókert a megfelelő szabályozással tegyék fejlődőképes sportággá. Csakhogy ennek a jelenleg hatályos törvénynek több olyan pontja is van, ami ellehetetleníti ezeket a törekvéseket.

Tönkre fognak menni

Amelyik terem egyébként mégis kiváltotta a minden jogszabálynak megfelelő engedélyt – a Szerencsejáték Felügyelet honlapja szerint jelenleg hat ilyen terem üzemel, két-két pécsi és miskolci és egy-egy szombathelyi és debreceni klub  – hónapról hónapra azt jelzi, hogy hét számjegyű mínuszt csinál.

Ezek után nem meglepő, hogy a jövőt a szövetségnél és a kluboknál is elég borúsan látják.

"A jövő? Valószínűleg a rendőrségi intézkedések megszüntetik az egyesületi formában működő termeket. Privát lakásokra, kocsmák hátsó füstös zugaiba szorulnak a játékosok, illetve külföldre mennek inkább játszani. Meg kell jegyezni, Szlovákiában például nagyon jó állami szabályozás van a pókerrel kapcsolatban" – fejtegette a szövetségi elnök. Tatár azt is hozzátette, a helyzet megoldására kompromisszimukra lesz szükség. Ennek érdekében a MPSZ felvette a kapcsolatot a kormánnyal.

Még egy darabig nem halnak ki a termek


Új időket él a pókeres társadalom hazánkban. A klubok - a növekvő rizikó ellenére - nem fogják becsukni az aranybányát. A legtöbb helyen ugyanis - a HírExtra információ szerint – ugyan növelték a biztonságot és sokkal óvatosabban járnak el a versenyszervezés pénzügyi részénél, de nem hagynak fel a tevékenységükkel.

Hülyék lennének, hiszen a megszigorított törvény ellenére is megy a bolt -legalábbis addig, amíg be nem zárják szép csendben mindet. Aztán visszatér a játék oda, ahonnan lényegében indult, a füstös kocsmák hátsó helyiségeibe, a pincékbe, a magánlakások konyhaasztalaira. Ha nem módosítanak az elkapkodott "pókertörvényen", a játékból a gyors divathullám levonulta után ugyanaz az undergrund kocsmajáték válik, mint amilyen tíz-tizenöt évvel ezelőtt volt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ővagyok
2010. november 17. 00:06
"a játékból a gyors divathullám levonulta után ugyanaz az undergrund kocsmajáték válik, mint amilyen tíz-tizenöt évvel ezelőtt volt."

Az a baj drága barátom,hogy ezt csúnyán benézted.Las Vegasban 1971 óta rendeznek bejegyzett világbajnokságot.20 évvel ezelőtt már 200 emberrel rendezték.Nem is olyan régen olimpiai sportág lett mint a sakk.Nem rulett és nem blackjack.Rendben van , hogy kell adózni érte.Viszont a poker termek bevételeiből nem lehet elkérni akkora összegeket mint az állam gondol.A póker attól póker hogy itt nincs házelőny.A versenyeken szedett tagsági díj és a cg rake nem lehet túl magas.Hogyha így történne valóban szerencsejáték lenne a póker és hosszú távon bukó a játékosnak,persze megértem hogy az államnak pluszos lenne.
lehet más a kannás bor
2010. november 15. 14:17
nincs igazad, megmondom. Igenis nagy kaszabolás lesz. MEgy korda is meg mindenki a levesbe. Nagyon helyesen egyébként. Miért nem akarnak adót fizetni ezek az ingyenélők? Felháborító!!!
megmondom
2010. november 15. 14:15
Nem lesznek itt nagy bezárások. Aki üzemeltetni akarja a termét, az megteszi félig illegálisan. Évek múlva sem lesz változás
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását