2024. április 25. - Márk

A szerelem istennője széttárta kapuit

Eredeti állapotába állították vissza és adták át közel három évtizedes restaurálás után Vénusz istennő ókori templomát Rómában.
2010. november 12. péntek 11:03 - HírExtra
A csütörtökön újra megnyílt templomot Hadrianus császár parancsára kezdték el építeni időszámításunk szerint 121-ben. Az ókori épületet visszanyerte eredeti felosztását, a restaurálásnak köszönhetően egyesült a templom eredeti két cellája, a Rómának és a Vénusz istennőnek szentelt rész. Ezeket a helyiségeket hosszú ideig fal választotta el egymástól.

Felújították az idő által megkoptatott és megtöredezett falakat, megerősítették az alapzatot, javítottak a vízelvezető rendszeren, hogy ne keletkezzenek beázások, és ne csússzon meg a talaj eső idején.
A Velia domb déli oldalán, a Colosseumtól mindössze néhány méterre álló templom a császárság legnagyobbjaként volt ismert. Építésébe ugyan már Hadrianus alatt belevágtak azzal a szándékkal, hogy egy helyen tiszteleghessenek Vénusz istennő és a római birodalmat jelképező Róma szobra előtt, a templom csak húsz évvel később, Antonius Pius uralkodása idején készült el.

A téglalap alakú épület hosszanti oldalain kettős szürkegránit oszlopcsarnok állt, míg a rövidebb oldalakon lépcsősor nézett a Colosseum, illetve a Forum Romanum felé. Belül a két teret csak részben választotta el fal, a VII. századtól azonban ezt a falat már úgy építették tovább, hogy a két csarnok különvált. A Rómának szentelt rész kolostorrá lett, míg a korábbi Vénusz-templom kertként működött.

A ma látható maradványokat - oszlopokat és kövezetet - 307-ben, a Forum Romanum központi részén pusztító tűz után restaurálni kellett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását