2024. április 24. - György

Obama: csak komolyan!

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön figyelmeztette Észak-Koreát, hogy adja tanújelét komolyságának, mielőtt az atomprogramjáról szóló hatoldalú tárgyalások újrakezdődnének.
2010. november 11. csütörtök 10:30 - HírExtra
"Nem akarjuk megismételni az eddigi forgatókönyvet, hogy megint zsákutcába jussunk" - tette hozzá az amerikai elnök. Obama szerint a világ kész elősegíteni Észak-Korea fejlődését, ha az visszatér a tárgyalóasztalhoz, és lemond nukleáris vágyálmairól. Az amerikai elnök Ri Mjong Bak dél-koreai államfővel közös sajtótájékoztatóján nyilatkozott Szöulban, ahol a G20-ak (a világ 19 legnagyobb gazdaságának és az Európai Uniónak) csúcsértekezletét tartják csütörtökön és pénteken.

Korábban a nap folyamán Obama elítélte a phenjani kormányt, amiért az még mindig "a konfrontáció és provokáció útját követi". A politikus szerint ez csak mélyíti az ország elszigeteltségét és még sanyarúbbá teszi állampolgárai életét.

Kína, Dél-Korea, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok évek óta igyekszik rávenni Észak-Koreát arra, hogy komoly energetikai támogatás fejében lemondjon nukleáris ambícióiról. A tárgyalások Észak-Korea 2006-os és 2009-es kísérleti robbantásait követően szakadtak meg.

George W. Bush korábbi amerikai elnök törölte ugyan a terrorizmust támogató országok listájáról az elszigetelt kommunista államot, sőt 2008-ban enyhített a Phenjant sújtó kereskedelmi korlátozásokon, de egyéb pénzügyi szankciókat léptetett érvénybe ellene. Tavaly egyszer már meghosszabbították ezeket a szigorításokat, és Obama úgy döntött, hogy 2010. június 26-ától újabb egy évig érvényben lesznek. Észak-Koreát szigorú ENSZ-szankciók is sújtják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását