2024. április 18. - Andrea, Ilma

Előrelépés a Parkinson-kór gyógyításában?

A világon elsőként egy új, elektromos impulzusokkal stimuláló eszközt ültettek be egy betegbe a Parkinson-kór kezelése érdekében Kölnben.
2010. november 9. kedd 17:46 - HírExtra
A szerkezetet, amely alig nagyobb, mint egy gyufásdoboz, hétfőn ültették be az 58 éves páciens agyába.

Az egyetemi klinika keddi közleménye szerint a műszer sokkal egyénibben és személyre szabottabban alkalmazható, mint elődei.

A szerkezet még kísérleti fázisban van, világszerte további negyven ember agyába fogják beültetni, az első eredményeket pedig egy év múlva összegzik a kutatók.

A Parkinson-kór (reszkető bénulás, paralysis agitans) lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség, amely a 65 év felettiek 1-2 százalékát érinti. A folyamat következtében az agyban a finom mozgásokat irányító úgynevezett bazális ganglionok mennek tönkre, és csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődése is.

A kórnak három fő tünete van - a nyugalmi remegés (tremor), az izommerevség (rigiditás), valamint a mozgások lelassulása (bradikinézia). Csökken a betegek arcmimikája, a folyamat későbbi stádiumában egyensúlyzavar, vérnyomásesés is előfordulhat. A kór gyakran jár depresszióval és a gondolkodás lelassulásával.

"Az új szerkezet mérföldkő a Parkinson-terápiában, mivel már nemcsak négy, hanem mindkét agyféltekén nyolc-nyolc érintkezési pontot hoz létre. Így a betegséget és mindenekelőtt a remegést finom adagokban blokkolja" - mondta el Lars Timmermann kutató.

A tudós hozzátette: ezáltal elkerülhetik a szomszédos területek ingerlése során fellépő mellékhatásokat, például a beszédzavarokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását