2024. április 25. - Márk

Kiáruja a régi szovjet fegyvereket a honvédség

Kézifegyvereket, egykor harckocsikban használt géppuskákat, de nagy hatótávolságú légvédelmi rakétákat és bombákat is kínál eladásra a honvédség, a zömében az egykori Szovjetunióban kifejlesztett eszközök mára igencsak elavulttá váltak - írta a Népszabadság hétfői számában.
2010. november 8. hétfő 08:15 - HírExtra
A lap szerint egy kisebb hadsereget fel lehetne fegyverezni abból az arzenálból, amelyet most a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség értékesítésre kínál. A napokban meghirdetett nyilvános pályázat szerint „inkurrens fegyverzettechnikai szakanyagokat", vagyis feleslegessé vált eszközöket akarnak áruba bocsátani, egyebek mellett a MiG-29-es harci gép R-60-as típusú rakétájából is van majdnem 300 darab eladó.

A harci eszközöket csak fegyverkereskedelemhez, illetve katonai eszközök, robbanóanyagok megsemmisítéséhez szükséges engedéllyel rendelkező vállalkozások vásárolhatják meg. A lap megjegyzi: ahhoz, hogy egykori szovjet eszközöket valamely harmadik országnak eladjanak, az orosz fél engedélyére is szükség van, illetve az ide vonatkozó uniós szabályokat is be kell tartani. Az tehát nagyjából kizárható, hogy a harmadik világ valamelyik harcban álló országába kerüljenek ezek a haditechnikai termékek.

Az „inkurrencia” eladására még 2004-ben miniszteri biztost jelöltek ki, és úgy tervezték, hogy a honvédség - elsősorban az őrzési költségek csökkentése érdekében - néhány év alatt megszabadul a felesleges készleteitől, ez azonban máig nem történt meg - írta a Népszabadság, hozzátéve, hogy az értékesítési folyamattal kapcsolatban az Állami Számvevőszék az elmúlt években több kifogást is emelt, egyebek között azt észrevételezték, hogy az eladásra kínált eszközök értékét alulbecsülték, és ezért a lehetségesnél kisebb bevétel folyt be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását