2024. április 24. - György

"Összművészeti crossover" a Kabaré 24-ben!

Igazi kuriózum a Kabaré24-ben! Ismert művészek, médiaszemélyiségek képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás a színházban. A páratlan kezdeményezésről Venyige Sándort, a tárlat egyik ötletgazdáját kérdeztük.
2010. november 7. vasárnap 13:49 - HírExtra
Hogyan fogalmazódott meg benned egy ilyen kiállítás létrehozása?

Kiállítás
A Kabaré 24 – Mikroszkóp Színpadán a közeli jövőben közel 150 olyan alkotás lesz látható, amelyet híres színészek, zenészek készítettek, akik így együtt még soha, sehol nem mutatták meg műveiket.

Most nem régi filmjei, hanem ikonjai alapján idézhetjük közénk Agárdy Gábort, legendás színészkarikatúráival Darvas Ivánt, ahogy Verebes István is festményeivel mutatkozik be. Boros Lajos reggeli ébresztője után esti tárlatába „vezet” bennünket, Tabáni István pedig nem a hangjával szerez új rajongókat. A kiállítás megtekintése ingyenes.

A Kabaré 24 azt kívánja bebizonyítani, hogy a színház ma már többé válhat, mint havi húsz-harminc remek előadás: egy egyedülálló „összművészeti crossovert” (komplex, kortárs művészeti program) kívánnak létrehozni.

A megnyitó házigazdája Verebes István, a Kabaré 24 igazgatója.

A kiállítást Varga Livius, a Quimby zenekar tagja nyitja meg.

A megnyitó időpontja: 2010. november 5. péntek, 18.50

Helyszíne: Budapest, Nagymező utca 22-24, Kabaré 24.
Ez nem egyedül a saját szellemi termékem, Filep Anitával karöltve találtuk ki. A színház ma már nemcsak a színjátszás helye, hanem valamivel több. Ez a tendencia Európában. A színészek, zenészek és médiaszemélyiségek is lehetnek sokoldalúak, ebből adódóan kortárs képzőművészek.

Ezek az emberek többnyire a pódiumról, a színpadról váltak ismertté, akkor miért ne lehetne ugyanebben a közegben megmutatni a másik arcukat is? Célunk, hogy megmutassuk a közönségnek a művészek ezerarcúságát és azt, hogy a színészet, már nemcsak a színpadon való játékot jelenti, vagy éppen a képzőművészet nem csak a kiállítótermek ritkasága. Ezek az emberek komplex művészeti értékeket hordoznak.

Hogyan gyűjtöttétek össze a tárlatban látható műveket? Több olyan színész munkái is láthatók, akik ma már nem élnek.

Nagyon nehéz munkával. Tudtuk kik azok, akikben megvan az alkotókészség, aztán egy abszolút szubjektív válogatás keretében döntöttük el mely alkotások lesznek a kiállítás részei.

Hogyan gyűjtöttük össze az elhunyt művészek munkáit? Például Agárdy Gábor özvegye Borika néni, nagyon kedves és segítőkész volt, támogatta az ötletünket, így Agárdy műveit rajta keresztül sikerült megszereznünk. De ugyanilyen készséges volt a Nemzeti Színház, aki Darvas Iván hagyatékait kezeli.

Agárdy Gábor ikonfestményei kuriózumnak számítanak, van is egy érdekes történet, hogy ő hogyan kezdte el űzni az ikonfestést. Amikor az Egri Csillagok című filmet forgatták 1968-ban, az egyik robbanásos látványelem maradékaként, egy félig kiégett hordódarab került Agárdy kezébe. Megkérte Várkonyi Zoltán rendezőt, hogy hadd vigye el azt, mert valami nagyon megfogta a fadarabban.

Erre a hordódarabra készült az első ikon. Ez egy fantasztikus posztmodern performance, hogy valaki egy ilyen helyzetből el tud indulni, egy másik zseniális pályán.

Milyen műfajú alkotásokat láthat a közönség a Kabaré 24-ben?

Till Attila például sportcipőkből készült montázsát ajánlotta fel a kiállításra, Boros Lajos a saját magáról alkotott képét Photoshop segítségével egy kép formájában fogalmazza meg.

Tabáni István festménnyel készült, hiszen amellett, hogy kiváló énekes, remek képzőművész is. Kiss Tibi a Quimby zenekar énekese, kifejezetten a tárlat számára készített három képet, Verebes István ugyancsak a saját festményeivel készült.

Hála Istennek a színészek nagyon odaadóak voltak és egytől egyig támogatták ezt az ”összművészeti crossovert.”

Az együttműködés a Kabaré 24-el egyszeri alkalom, vagy a jövőben is várható hasonló kulturális rendezvény a színház berkein belül?

Valószínűleg a közös munka sokáig fog tartani. Nem titkolt célja Verebes István igazgatónak, hogy bizonyos keretek között változtatni szeretne a Kabaré 24 eddig megszokott arculatán, stílusán, talán ideológiáján is. Ebben szeretnénk partnerek lenni, és támogatni őt.

Azt szeretnénk, hogy a fiatalok is szívesen járjanak kabaréba és kedveljék meg ezt a műfajt, hiszen kabaréra mindig szükség volt, és szükség lesz a jövőben is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását