2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Másfél milliós jutalmat szavaztatott meg magának a nagykőrösi fideszes polgármester rögtön a képviselő-testület alakuló ülésén. Az ellenzék eladósodott városról, a polgármester kiérdemelt jutalomról beszél.
2010. november 4. csütörtök 15:40 - Gedei Szilárd
A nagykőrösi testület
Dr. Körtvélyesi Attila (Fidesz-KDNP)
Jeruskáné Berényi Ezsébet (Fidesz-KDNP)
Kustár Tamás (Fidesz-KDNP)
G. Kovács Sándor (Fidesz-KDNP)
Szabóné Irházi Zsuzsanna (Fidesz-KDNP)
Illés Sándor (Fidesz-KDNP)
Sebestsénné Angyal Zsuzsanna (Fidesz-KDNP)
Nagy Balázs (Fidesz-KDNP)
Dénes Dénes (Jobbik)
László Ferenc (MSZP)
Zágráb Nándor (Civil Mozgalom)
Még az október 14-i képviselőtestületi alakuló ülésen történt. A polgármesteri illetmény és költségátalány megállapítását tárgyaló napirend megbeszélése közben. Körtvélyesi Attila képviselő, a helyi Fidesz-elnök szóbeli javaslatára a testület Czira Szabolcs régi-új fideszes polgármesternek három havi juttatással egyenértékű jutalmat szavazott meg (összesen 1 millió 565 ezer 400 forint). Az indoklás szerint az előző négy év munkájának elismeréséért kapta a prémiumot.

"Nagykőrös adósságmentes város"

Csak a tisztánlátás kedvéért: az új nagykőrösi képviselő-testület tizenegy tagja közül nyolc fideszes, ezen felül egy-egy embere van az MSZP-nek, a Jobbiknak és a Civil Mozgalomnak. Az ominózus másfél milliós jutalmat az október 14-i képviselőtestületi alakuló ülésen szavazták meg Czirának, természetesen fideszes javaslatra.

"Nem nekem kellene magyarázkodni. Nagykőrös teljesen adósságmentes város, hiszen nincs hitelállománya, nincs kötvénykibocsátása, a 800 milliós adóbevétel mellett 100-120 millió az éves hiteltörlesztés. Ráadásul az elmúlt ciklusban tízmilliárdost fejlesztéseket vittünk véghez, illetve kezdtünk el. Egy polgári demokráciában nem szokatlan dolgog, hogy a kiugróan jó teljesítményt ilyen módon honorálják" - magyarázta portálunknak a polgármester.

"Nagykőrösnek másfél milliárd forint adóssága van"


Czira nem győzte hangsúlyozni, hogy a város adósságmentes, meg amúgy is, nemrég kaptak egy díjat valamelyik nagycsaládos egyesülettől. Sőt nem csak családbarát, hanem idősbarát kitüntető címet is kaptak az elmúlt időszak munkájának elismeréseként.

Minden rendben van tehát Nagykőrösön, legalábbis a polgármester szerint.

Dénes Dénes, a Jobbik helyi elnöke, a párt egyetlen kőrösi képviselője szerint azonban még a szocializmusban sem látott olyan diktatúrát, mint amit most tapasztal a városban.

"Czira Szabolcs egy minden hájjal megkent, öntelt, kapzsi ember. Óriási földbirtokai vannak, lényegében a fél város az övé. Ha úgy nézzük, nem volt szüksége arra a másfél millió forintra" - mondta a HírExtrának a jobbikos politikus.

"Nincs mentség. Talán az egyetlen, ami a védelmére szól, hogy amióta polgármester, még nem kapott ilyet. Az indok azonban akkor is nevetséges. Az elmúlt négy évben végzett munkája elismeréseként? Másfél milliárd forint a város adóssága. De ha megérdemli, hát megérdemli" - tette hozzá nagyokat sóhajtva Dénes.

"Nagykőrösnek komoly adósságai vannak"

"Adósságmentes? Ez nem igaz. Minden fejlesztés részben hitelből valósul meg. Mindegyik önrésze hitelből van. A hatmilliárdos csatornafejlesztéstől kezdve minden. Ráadásul közel húsz éve görget maga előtt az önkormányzat egy régebbi, 600 milliós adósságot, ami a kórház építéséből származik. Az tehát, hogy nincs adóssága a városnak, egyszerűen nem igaz. Annyira persze még nincs eladósodva Nagykőrös, hogy további hiteleket ne tudjon felvenni, azaz még hitelképes a város - persze ha nem az lenne, az nagy baj lenne, mert az már a város végét jelentené" - kérdőjelezte meg a polgármester állításait László Ferenc, az MSZP egyetlen nagykőrösi képviselője.

"Megkapta a jutalmat, azóta pedig mindenki hallgat. Az önkormányzati újságban - ami egyértelműen a polgármester szócsöve - mindenről írnak, erről azonban most diszkréten hallgatnak" - így László.

A polgármester mindenesetre sietett megjegyezni, hogy az ilyen jutalomosztás nem újkeletű a város történetében. "1998-ban visszamenőleg három havi jutalmat kapott az akkori szocialista polgármester. Az szavazta meg akkor, aki most a legjobban kikelt magából az én jutalmazásomkor".

Na igen, innentől kezdve ki-ki szimpátiája alapján eldöntheti, kinek higgyen az adok-kapokban...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását