2024. április 24. - György

Hol vannak a gárdisták?!

2006 őszén tüntetéssorozat kezdődött, miután napvilágra került Gyurcsány Ferenc beszéde. A fő szószólók között ott voltak a jobbikosok és a később a Magyar Gárdába belépő emberek. Most sokkal többért alig emelik fel a hangjukat.
2010. október 29. péntek 12:12 - Forján-Vass Máté
Hol a Jobbik?

A Jobbik félmondatai
A Jobbik szerint a kormány méltatlan arra, hogy egyedül alkotmányozzon, többek között ezérti is maradt a bizottságban, ellentétben a többi ellenzéki párttal. Ezzel együtt ők is elítélik az AB jogkörének módosítását.

Emellett a Fidesz távozását várja az alkotmány-előkészítő bizottságból. Azonban a szavaknál többet nem lehet várni tőlük.
2006-ban az utcán követelték, hogy távozzon az a kormány, amelyik besározta a demokráciát, átverte az embereket. Tény és való, hogy az előző időszakban a szocialista kormányok nem tartották fontosnak a demokrácia játékszabályait és a demokratikus elveket. A Jobbik pedig többedmagával az utcán fejezte ki véleményét erről.

Most viszont, amikor az őszödi beszédnél sokkal durvább dolgok történnek a Parlamentben, a hangjukat is alig emelik fel. Pedig valamikor azt ígérték, hogy ők fellépnek majd azon intézkedések ellen, amelyek nem szolgálják a magyarok érdekeit. Ha valami nem szolgálja, akkor az az Alkotmánybíróság jogkörét politikai okokból csorbító intézkedés. Ezt a Jobbik el is ismerte néhány kurta szóval.

Akkor most kérdem, hogy hol a Jobbik? Most nem csak egy hazug ember leleplezéséről van szó, aki beismert eaz, amit amúgy is tudtak róla. Ez egy olyan támadás a jogállamiság ellen, amelyre a kommunizmusban került sor utoljára. Ez nem számít? Vagy csak az számít, ki teszi? Ezek a kemény elveknek a betartása?

Fidesz 2.0

Nem ez az első eset, hogy furcsállom a Jobbik szereplését. Amikor a kormány tervezeteiről vitatkoznak, akkor mintha a Fidesz visszhangját hallanám: picit torzít, picit változik, de a lényeg ugyanaz. Nem véletlenül mondják többen is, hogy a Jobbik nem tud különbözni a Fidesztől.

Számomra valahol nem világos, hogy egy ellenzéki párt a Parlamentben miért nem keres ellentétpontokat a kormánypárttal szemben? De az a kommunikáció és azok a reakciók, amelyek érkeznek, engem arról sem győznek meg, hogy valós ellenzéki pártról van-e szó. Egyenként vannak néhányan, akik a régi radikalizmust hozták magukkal, de a párt vezetése nem töri magát az élesen elkülönülő politikáért úgy, ahogy azt tette néhány hónappal ezelőtt.

Ezen a hangvételen még egy ilyen esemény sem változtat. Korábban ennél „kevesebbért” egyből az utcára vonultak, most meg távolról odavetnek két félmondatot és ezzel elintézettnek tekintik az ügyet. Így csak azt bizonyítják, hogy valójában a párt Fidesz 2.0. És ha nem találnak ki valamit ez a kritika rajtuk is marad, mint lepráson a sárgacsengő, vagy kolerás házán a kereszt.

Hol a Gárda?

Amikor már világos volt, hogy a Jobbik bekerül a Parlamentbe, elhangzott, hogy a Gárda (amely a megszüntettetése után is tovább működik…) lelkiismerete kíván lenni a Jobbiknak is. Most nem látom, hogy akár a politikai helyzetnek, akár a Jobbiknak lelkiismerete kíván lenni.

A szervezet deklaráltan együttműködik a Jobbikkal, ám csak a saját elveinek keretein belül. A Jobbik eltért már attól a hangvételtől, amit akkor képviselt. Nyílván, ha a Gárda lelkiismeret akar lenni, itt az ideje, hogy felébredjen.

A tagok nagy része nyílván ott volt az utcán 2006-ban. Nem ismeretlen számukra a gyors reagálás, mit jelent már aznap este a Parlament előtt állni, amikor komoly botrány van. Szerintem a helyzet legalább egy gulyáslevesnyi idő eltöltését indokolttá tenné a Kossuth téren. Aztán ha kell mennyiségű bor fogyott, akár még fel is lehetne kiabálni valamit a Parlamentbe. Ok talán most több is van rá, mint 2006-ban...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

domina chacha
2010. október 29. 16:40
már csak az kéne, hogy megjelenjenek újra..
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását