2024. március 29. - Auguszta

Boldog születésnapot!

Hatvanadik születésnapját ünnepli a hétvégén Zaha Hadid, az építőművészet férfias világát meghódító, és világhírnévre szert tett iraki-brit építész.
2010. október 28. csütörtök 21:46 - HírExtra
Hadid már az 1980-as években nevet szerzett magának az építészszakma szinte csak férfiakat felvonultató élvonalában. Sok excentrikus, diagonális perspektívákkal és szabadon lebegő elemekkel tarkított terve azonban hosszú ideig csak elképzelés maradt. Úgy érezte, munkáit inkább galériákban mutathatja csak be, nem pedig a valóságban is megalkotott épületekként.
A nyilvánosság elsősorban akkor figyelt fel rá, amikor 1983-ban bemutatta a The Peak Leisure Club hongkongi szabadidő- és üdülési központ meg nem valósított terveit, amelyeken egyetlen egyenes vonal sem szerepelt.

Hadid tervei alapján 2003-ban készült el az első, nő által tervezett amerikai múzeumépület, az Ohio állambeli Contemporary Arts Center (Modern Művészeti Központ) Cincinattiben.
Az év elején nyitotta meg kapuit Rómában a MAXXI, a XXI. századi művészetek nemzeti múzeuma. A cementből, üvegből és acélból készült épület magas, világos termeiben nincsenek derékszögek. Ezzel Hadid ismét olyan ötleteit valósította meg, amelyek évtizedeken keresztül csak papíron szerepeltek.

Zaha Hadid az egyedüli nő, aki elnyerte - 2004-ben - az építészeti Pritzker-díjat. A MAXXI épületéért elnyerte idén az év legjobb brit építészének járó Stirling-díjat is, amely a világ egyik legrangosabb építészeti elismerése. Hadid első alkalommal részesült a húszezer angol fontos pénzjutalommal is járó elismerésben, bár épületei már többször felkerültek a legjobb projekteket tartalmazó listára.

Németországban is több épület fűződik Hadid nevéhez. Ő tervezte többek között a Weil am Rheinban lévő tűzoltóállomást, a lipcsei BMW-központot, Ausztriában a Bergisel-ugrósáncot. 2007-ben a budapesti Szervita téri parkolóház helyére tervezte az óriási kavics alakú Orco irodaházat, amely azonban nem valósult meg.

Az építész - akinek Londonban van irodája - egykor úgy nyilatkozott, sikerei ellenére kissé szomorúnak tartja, hogy választott hazájában, Nagy-Britanniában egyelőre kevés felkérést kapott. Hadid az 1970-es évek elején érkezett a városba, hogy megkezdje tanulmányait a neves Architectural Association School of Architecture-ben.

Hadid 1950. október 31-én született Bagdadban. Apja jómódú üzletemberként a progresszív demokrata párt alapítói közé tartozott. A család nyugati életmódot folytatott, Szaddam Husszein diktátor hatalomra jutását és az Iránnal folytatott háború kirobbanását követően elhagyták az országot.

Az építész saját szavai szerint a művészi szabadságot csak Londonban tapasztalta meg igazán: "Választott hazám Nagy-Britannia, az egyetlen ország, ahol az ember művészileg sikeres, ugyanakkor excentrikus is lehet".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását