2024. április 20. - Tivadar
Tamás Gáspár Miklós olvasói levélben fordult a Der Spiegelhez, mert a hetekkel ezelőtt megjelent írásukban a szerző nem a cikk alapjául szolgáló interjút idézte, hanem a Die Zeit sorait citálta, azt is tévesen.
2010. október 27. szerda 17:29 - Páczai Tamás
Liberális félelem és reszketés Budapesten

Schmidt Mária véleménye:
Szomorúnak, de egyben szánalmasnak is tartom a Spiegel írását. Ismét a szokásos sablonok tűnnek fel: az antiszemita kártya előrántása, és a - a megszokott beszélgetések a vissza-visszatérő hivatalos rettegőkkel, jól ismert szereplőkkel: Konrád Györggyel, Tamás Gáspár Miklóssal. Az embernek deja vu érzése van.
Schmidt Mária

Érdekes, Budapest a rémálom fővárosa, Németországban pedig éppen most gondolják úgy, hogy megszabadulnának a bevándorlóktól.
„A rémálmok fővárosa” címmel közölt riportot Budapestről a Der Spiegel két héttel ezelőtt. A cikk szerzője az antiszemitizmus központjának nevezi a magyar fővárost.

A valódi Budapestről érkező hírek között említi Erich Follath, német újságíró az újfasiszta verőlegények roma családok ellen intézett gyilkos támadásait. A jobboldali populista Fidesz kétharmados győzelmet arat a parlamenti választásokon, az antiszemita Jobbik pedig a harmadik legerősebb frakcióval kerül be az Országgyűlésbe.

Ismeretlen elkövetők meggyalázzák a holokauszt-emlékművet. Egy új törvény révén a kormány ellenőrzése alá kerül a média 80 százaléka. Az Echo TV az Auschwitzot megjárt Kertész Imre Nobel-díjas író képét mutatja, miközben patkányokról szóló szöveget olvas be.

Erich Follath emlékeztet arra: a The New York Times "Duna menti Hollywoodnak" nevezte Budapestet, ahol számtalan külföldi filmet forgattak és forgatnak.

Ez egy szerencsétlen történet

A riport hatalmas felháborodást váltott ki Magyarországon, számos közéleti szereplő adott hangot nemtetszésének, vagy éppen szimpátiájának. Az Erich Follath által megszólaltatott Konrád György, Várkonyi Zsolt és Tamás Gáspár Miklós mindenképpen össztűz alá kerültek.

A HírExtra információi szerint maguk az érintettek is kifogásolják Eric Follath munkamódszereit, véleményük szerint a német újságíró félreértelmezte mondataikat, vagy általuk el nem hangzott gondolatokat ad a szájukba.

„Ez egy elég szerencsétlen történet, tekintettel arra, hogy nem azt mondtam a pasasnak, mint ami a Der Spiegelben megjelent”, mondta Tamás Gáspár Miklós a HírExtrának.

„A lényeges mondanivalómat nem közölte a cikk, amit pedig közölt, az egy téves átvétel egy másik cikkből, ami a Die Zeitben jelent meg a nyáron. Szerencsétlen a história, nem is akarok nyilatkozni. Küldtem egy olvasói levelet a Spiegelnek, amiben korrekcióra kértem őket, de eddig még nem reagáltak.”

TGP szerint a nyugati lapoknál nem szokás a jóváhagyatás intézménye, „semelyik nyugati lap nem mutatja meg az interjút az alanynak megjelenés előtt. Nem is dolgoznak magnóval, ez az úr is ült ceruzával a kezében és jegyzetelt.”

A pasas rosszindulatú és volt egy prekoncepciója

Sok baja volt ezzel Tamás Gáspár Miklósnak korábban is, ez a „pasas meg rosszindulatú volt. Volt egy prekoncepciója, azt megírta és úgy vélte, azt hallotta tőlem, amit hallani akart.”

Follath prekoncepciója már 10-15 éve sem állta meg helyét, de a „német lelkiismeret furdalás még mindig a zsidókérdést helyezi előtérbe. Nemrég volt nálam egy másik, sokkal alaposabb német újságíró, őt is alig tudtam elterelni erről a témáról. Kétségtelen, van antiszemitizmus, de millió egyéb bajunk is van és ebben a pillanatban nem tartom középponti kérdésnek ezt a problémát.”

Soronként szét lehetne cincálni

TGM véleményéhez hasonlóan nyilatkozott a HírExtrának Várkonyi Zsolt, a Jobbik egyik fő ideológusa. „Ez a cikk kitűnő elegye a valóságnak és a fikciónak, a szerző saját szája íze szerint elegyítve. Én már ezt megszoktam, de a Der Spiegelnek már egyetlen jobbikos politikus sem ad interjút.”

Várkonyi szerint olyan nagymértékben különböznek az elhangzottak a Spiegelben leírtaktól, hogy felesleges róla beszélni, mert „soronként szét lehetne cincálni”.

A romák várható demográfiai robbanásáról már Soros György is azt nyilatkozta a napokban: 2015-ben a munkaerőpiacra lépők közel ötven százaléka cigány származású lesz Magyarországon. „Így szóba került a cikkben ez a népességrobbanás is, Follath azonban istentől elrugaszkodott, a Jobbiktól eredő fantazmagóriaként adja elő ezt.”

A kérdés feltevése is antiszemitizmus

„Úgy látom, hogy a Spiegel teljesen feleslegesen költött el több ezer eurót a cikk megírásához, mert ezt az internetről is simán összeollózhatta volna. Személyesen találkoztam Follath-tal, szerencsére nem én fizettem az ebédet a Dérynében"-mondta Várkonyi.

Várkonyi Zsoltot rettentően zavarja, hogy a világ minden tájáról idejönnek újságírók, tudósítók és mézesmázasan elbeszélgetnek a magyarországi helyzetről. Ha ellenvéleményük van valamiről, akkor azt a helyszínen sohasem hangoztatják, hanem utólag olyanokat írnak, ami el sem hangzott és elferdítik az ember szavait. „A politikai korrektség jegyében valójában sorozatosan leszerepelnek ezek a nyugati újságírók, főleg a német liberális körökhöz tartozók. Alkalmatlanok arra a feladatra, amit betöltenek.”

Várkonyi egyébként nem bosszantotta fel magát a történteken, körülbelül erre számított. „Megkérdeztem az ürgétől, hogy ha Budapest az antiszemitizmus fővárosa, akkor miért van az, hogy az ingatlanfejlesztések hetven százaléka izraeli cégekhez köthető. Erre nem tudott válaszolni, azonban úgy csapódott le a Spiegelben, hogy már a kérdés felvetése is antiszemita, mert nem kéne azt tudni, az ingatlanfejlesztések hány százaléka köthető izraeli cégekhez, mert ez már rasszizmus.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását