2024. április 25. - Márk

EP-képviselők szerint kétszínű a Fidesz

EP-képviselők: példátlan az EU-ban a Fidesz alkotmánymódosító javaslata.
2010. október 27. szerda 15:13 - HírExtra
Az Európai Unió tagállamaiban példa nélküli a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja által kedden előterjesztett, az Alkotmánybíróság hatáskörét szűkítő alkotmánymódosítás - állította Brüsszelben kiadott közleményében az MSZP európai parlamenti delegációja.

"Mértékadó európai politikusok megdöbbenéssel fogadták a kezdeményezést, amely megcsúfolja a jogállamiságot, és a Fidesz korlátlan politikai hatalmának eszközévé degradálja az Alkotmányt. A Fidesz ezzel a kezdeményezéssel a pluralista demokráciákra jellemző hatalmi fékek és egyensúlyok rendszerét teljes mértékben felszámolta" - áll a közleményben.

"A magyar állampolgárok végleg kiszolgáltatottá váltak a Fidesz túlhatalmával szemben. Amennyiben a kormány a jövőben a lakosságot sújtó intézkedéseket, például gazdasági megszorításokat kezdeményez, az ellen semmilyen törvényes eszközzel nem lehet szót emelni, a kormányzati cselekvés ellenőrzésére nincs mód" - szögezte le Tabajdi Csaba, a delegáció vezetője.

A közlemény szerint "a Fidesz korábban az Alkotmánybíróság döntése nyomán a költségvetést érintő szociális népszavazással megalapozta a mostani túlhatalmát. Ezáltal megakadályozta a nagy társadalmi ellátórendszerek elkerülhetetlen reformját. A párt kétszínűségét mutatja, hogy most viszont hatalmi pozícióból korlátozza az Alkotmánybíróság hatáskörét és szűkíti a közvetlen demokratikus hatalomgyakorlás eszközeit. Kivesz a rendszerből egy megkerülhetetlenül fontos hatalmi ellensúlyt, a végső alkotmányos biztosítékot."

Az EP-delegáció "az európai normák védelmében" felszólította a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportját, hogy "haladéktalanul vonja vissza az Alkotmánybíróság felülvizsgálati jogkörét, illetve a népszavazásból kizárt témák körét érintő alkotmánymódosítást".

"Egyben felszólítjuk a Fidesz európai parlamenti képviselőit, hogy tájékoztassák otthoni képviselőtársaikat a minimális európai normákról és elvárásokról" - áll közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását