2024. április 19. - Emma

Ugyanaz is lehet különböző

Két cikk jelent meg ugyan azon a napon a médiában arról, hogy mi a véleményünk a magán-nyugdíjpénztárak körüli vitáról. Az egyik szerint támogatjuk a kormányt, a másik szerint nem.
2010. október 26. kedd 14:49 - Forján-Vass Máté
A Magyar Nemzet Online a Századvég alapítványra hivatkozva írta: támogatjuk a kormányt a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban. Ugyan akkor a Népszabadság Online egy saját rendelésre készített internetes felmérés alapján arról cikkez, hogy nem támogatjuk a törekvéseket. Valaki úgy tűnik, téved. Megkerestük mindkét felet, miért van ilyen gyökeres ellentét a két eredmény között?

G. Fodor Gábor a Századvég Kutatási Igazgatója:

Cim
A Magyar Nemzet a Századvégre hivatkozva azt írta, hogy az emberek többsége jobban megbízik az állami nyugdíjpénztárakban. A Századvég egy telefonos, reprezentatív eredményt közölt a témával kapcsolatban.

A Népszabadság ellenben arról cikkezett, hogy a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban nem támogatjuk az Orbán-kormányt. Ők egy online felmérést végeztettek ezzel kapcsolatban.

Forrás: mno.hu/nol.hu
Egy online közvélemény kutatás egészen más, mint a mienk. A mienk egy reprezentatív felmérésnek számít. Az adatokhoz a merítés is reprezentatív, mert egy véletlenszerű telefonhívás alapján keressük meg a válaszadókat. Itt a hibaszázalék az 3,2-3,6 százalék a hibahatár. Ha mondjuk, 4 százalékot vonnék le, akkor sem változtatna az eredményen. Nem lehet probléma abban, amit mi mértünk, mert maguk a tendenciák világosak.

Az online felmérés nem lehet reprezentatív. Itt mondjuk úgy, hogy az értelmiség az, aki általába véve interneten olvas, végigmegy a kérdőíven, megválaszolja azokat. Így ez a mérés nem tud egy komoly merítést felmutatni, mint akkor, ha felhívnánk vidéken egy hetven éves nyugdíjast, és megkérnénk, hogy válaszoljon. Ők nem fognak netezni, és legkevésbé sem kérdőívekre válaszolni.

A Nollal az is baj, hogy eléggé behatárolható az olvasói köre, hogy kik olvassák, és még inkább, hogy kik szánnak rá időt, hogy válaszoljanak a kérdőívekre.

Ha ennyire szűkítik a dolgokat, akkor ez már olyan, mintha az első Gyurcsány-kormány idején ki jön a Magyar Nemzeten egy kutatás az akkori miniszterelnökről, és mondjuk, a Szonda Ipsos kijön egy másik kutatási eredménnyel, ami reprezentatív, de ettől még a Magyar Nemzet olvasói fanatikusak, és Gyurcsány távozását követelnék.

Az online közvélemény-kutatás merítése erősen politikai indíttatású, mi meg nem tudjuk, hogy kivel beszélünk.

Megkerestük a Népszabadságnak készített felmérés kutatási vezetőjét is, egyelőre várjuk a választ.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását