2024. április 25. - Márk

Világörökség lesz a doberdói hadszíntér?

Szlovénia támogatja az Emberi Méltóság Tanácsa azon kezdeményezését, hogy nyilvánítsák a kulturális világörökség részévé a doberdói hadszínteret - mondta Lomnici Zoltán, a szervezet elnöke kedden az MTI-nek, miután Danilo Türk szlovén köztársasági elnök fogadta Ljubljanában.
2010. október 19. kedd 17:25 - HírExtra
Lomnici Zoltán telefonon nyilatkozva kifejtette: a szlovén államfő 40 perces találkozó keretében fogadta őt és Szunai Miklóst, a szervezet ügyvezetőjét. Danilo Türk messzemenő támogatásáról biztosította a tanácsnak a környező országok közös emlékezetét erősítő elképzelését, amelyet elmondása alapján a magyar köztársasági elnökkel, Schmitt Pállal való eljövendő tárgyalásán is hangsúlyozni fog - fűzte hozzá.

Kiemelte: a szlovén köztársasági elnök jelképes értékűnek nevezte az Emberi Méltóság Tanácsának azon szándékát is, amelynek alapján jövőre visszaszállítanák Olaszországba a magyar katonák által Doberdóból 92 éve elhozott Krisztus-szobrot.

Lomnici Zoltán kitért arra, hogy a környező országok kapcsolatát erősítő kérdésekről Simicskó István honvédelmi államtitkár egyeztetéseket folytatott szlovén kollégájával.

Szólt arról is, hogy Doberdó, az I. világháború olaszországi csatahelyszíne a Magyarországgal szomszédos valamennyi ország számára kapcsolódási pontot jelent, hiszen mindegyikből estek el ott katonák a monarchia idején. Hozzátette: az osztrák, a szlovák, a román, a szlovén és az olasz hősi halottak mellett egykor százezer magyar honvéd is életét vesztette, vagyis szinte nem volt olyan magyar család, akit ne érintett volna a dobordói veszteség.

Lomnici Zoltán tájékoztatása szerint a nagy értékű Krisztus-szobor abba a doberdói magyar kápolnába kerülhet vissza, amelyet még az ott harcoló magyar katonák kezdtek építeni, de csak tavaly fejeztek be, Szunai Miklós építész saját vagyonából történt felajánlása nyomán. A XVII. századból származó márványszobor visszaszállításával azon hősökkel és ártatlanokkal szembeni tiszteletüket szeretnék kifejezni, akik a mai napig is a hazájuktól távol, nagyrészt jelöletlen sírokban nyugszanak - mondta a szervezet elnöke.

Az Emberi Méltóság Tanácsa 2010 márciusában jött létre, célja az emberi jogok és az emberi méltóság védelme. A tanács működésének alapjául szolgáló felhívást a megalakulást megelőzően valamennyi parlament párt, illetve a történelmi egyházak képviselői is aláírták, ezzel is deklarálva, hogy egy széles körű, politikamentes szervezet jön létre.

A Lomnici Zoltán által vezetett szervezet elnökségének tagja Oláh György Nobel-díjas kémikus, Kányádi Sándor író, Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nyugalmazott püspöke, valamint Szunai Miklós, a Széchenyi Tudományos Társaság ügyvezető elnöke.
Doberdó az isonzói csaták egyik fontos helyszíne volt. Az I. világháború olasz frontján zajló támadások ugyanis főként e település ellen irányultak az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország, illetve Olaszország csapatai között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását