2024. április 25. - Márk

Hétezer éves gyerekjátékokra bukkantak

Hétezer éves miniatűr őrlőkövek kerültek elő napvilágra Bulgáriában, az ősi trák város, Perperikon feltárásakor - a szakértők szerint gyermekjátékról van szó.
2010. október 19. kedd 18:38 - HírExtra
Perperikon a Rodope-hegység keleti lejtőjén, Kardzsali városától 15 kilométerre északra helyezkedik el. A térség már a Kr.e. V. évezredben lakott volt, később itt a feltételezések szerint Dionüszosz-szentély állott, a középkorban pedig erődítményt építették, amely Rodope-hegység keleti részét ellenőrizte. A helyszín régészeti feltárásai 2000-ben kezdődtek - olvasható a Novinite (http://www.novinite.com) angol nyelvű bolgár hírportálon.

Az idei ásatási szezonban előkerült egy a Kr.e. III-II. századból származó, kezében eredetileg lándzsát tartó trák harcos szobrocskája. Az ókori szobrászt a szakemberek feltételezése szerint Apolló, a fény és a költészet görög istene ihlette meg, "aki" a trák lovasisten kultuszát váltotta fel.
Előkerült egy sebészeti eszköz is, amellyel az ókorban parazitákat igyekeztek eltávolítani a testből.

Mint Nikolaj Ovcsarov ásatásvezető régész elmondta, ez az eszköz nem más, mint Aszklépiosz, a görög-római mitológiában a gyógyítás istenének "nélkülözhetetlen" attribútuma, az orvosi pálca, amelyre egy kígyó tekeredett fel. Ez a pálca ma is látható a gyógyszertárak cégérén.

Az érdekesebb leletek közé tartozik egy bronz övcsat a X. századból, ezt griffmadár díszíti. Előkerült egy igen ritka, az 1330-1345-ös években vert bolgár pénzérme, amelyen a második bolgár állam (1185-1396) uralkodójának, Ivan Alekszandar cárnak (1331-1371) és fiának, Mihálynak a képmása látható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását