2024. április 18. - Andrea, Ilma

Az utolsó lapát föld is rákerült a független média sírjára

Megválasztották a Médiatanács tagjait, a Fidesz négyből négy helyet vitt. A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának összetételénél is ugyanez a helyzet, narancsszínű lett a magyar közmédia.
2010. október 13. szerda 07:55 - Bagics Bence
Teljes lett a Fidesz média fölötti hatalma, a frekvenciákat kiosztó, a rádiókat, televízókat, internetes portálokat befolyásoló Médiatanácsban egyetlen ellenzéki delegált sem került be. A négy tag és az elnök a kormány által javasolt személy lett. Mesterházy Attila MSZP-elnök elképesztőnek nevezte a történteket, az LMP pedig kivonult a szavazásról.

A narancstanács

Ilyen is lehet a közmédia...
Dániel Zoltán: Milyen a hangulat tifelétek?
Pelikán: Hááááát...
Dániel Zoltán: Azt olvastam kitűnő.
Pelikán: Hol olvastad
Dániel Zoltán: A hangulatjelentésben.
Pelikán: Akkor biztos kitűnő.
A kilenc évre megválasztott testület tagja Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János. Az elnök személye előre tudható volt, Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke lett a testületnek a vezetője.

Az eseti bizottság első, múlt pénteki ülésén nem született egyetértés, a négy helyre összesen nyolc jelölés érkezett. Az ellenzéki jelölteket leszavazták, így csak a kormánypártiak maradtak.
A két, ellenzéknek szánt helyről három pártnak kellett volna megegyezni.

A nyáron elfogadott fideszes médiacsomag előírja: a jelöléshez bizottsági konszenzus kell, e nélkül a következő körben kétharmados többséggel dönthetnek. Ez történt tegnap, a végeredmény pedig előre tudható volt.

A kuratórium is pártosodott

A médiatanácshoz szorosan kötődő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjairól is döntött a parlament. Az új médiacsomag szerint ez a testület gazdálkodik a többek között a közmédiumok vagyonával.

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma nyolctagú lett: hármat-hármat a kormányoldal és az ellenzék delegált. Őket az Országgyűlés a képviselők kétharmadának szavazatával választotta meg. Az elnököt és további egy tagot a Médiatanács delegál.

A frakciók már korábban döntöttek a kuratóriumi jelöltekről, az MSZP Kránitz Lászlót, a Fidesz-KDNP Varga Szilviát, László Miklóst, Bencze Izabellát, a Jobbik Silhavy Mátét, az LMP pedig Németh Vladimirt jelölte.

A kuratóriumi tagok megbízatása ugyancsak kilenc évre szól. Hatáskörükbe tartozik majd a vezérigazgatók kinevezése és munkaviszonyuk megszüntetése is, illetve a testület gyakorolja a vezérigazgatókra vonatkozó munkáltatói jogokat is.

Az MSZP állást foglalt

Mandur László MSZP-s képviselő ”fekete hétfőként” emlegette a döntéshozatali napot. Politikai és gazdasági gyarmatosításnak nevezte a Fidesz médiapolitikai lépéseit. Sajtótájékoztatóján közölte: a kormánypárt megfosztja a közmédiumokat birtokló részvénytársaságokat tulajdonuktól, illetve a nyilvános pályáztatás nélküli döntéshozatallal a pártállami időket idézi.

Végezetül...

Gyakorlatilag a Fidesz kilenc évre bebetonozta magát a médiába: ha úgy tartja kedvük, leveszik a képernyőről Désit, Kunczét, lehalkítják Bolgárt és Bakácsot.

Az EBESZ a magyar zászló mellé egy feketét is kitűzhet és egyperces néma főhajtással emlékezhet meg az egykori magyar sajtószabadságról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását