2024. április 26. - Ervin

Vörösiszap szennyezés: folyik a környezeti károk felmérése

A HírExtrát ma reggel tájékoztatta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a vörösiszap szennyezés kapcsán elvégzett vizsgálatok jelenlegi állásáról.
2010. október 8. péntek 10:59 - Tóbiás Gábor
A vörösiszap szennyezés kárelhárításához szükséges beavatkozások értékeléséhez környezeti monitoringot végez minden érintett Felügyelőség, így a fehérvári, a szombathelyi és a győri is.

A monitoring rendszer keretében a Felügyelőség felszíni vízmintavételezést végez. Ennek során a pH értéket, a fajlagos vezetőképességet és az oldott oxigén tartalmat vizsgálják. Mindemellett az  oxigén telítettségét is ellenőrzik. Ezek a vizsgálati eredmények már a helyszínen rendelkezésre állnak.

A monitoring keretében talajvíz kutak mintavételezése is történt: Kolontár településen 3, Somlóvásárhely településen 2, Devecser településen 5 kútból vesznek mintákat. A pH és az elektromos vezetőképesség adatok már a helyszínen rendelkezésre állnak. Az általános vízkémia és a fémtartalom vizsgálata két napot vesz igénybe.

Földön, vízen, levegőben

A Felügyelőség az esemény bekövetkeztekor felkészült a talajmintavételre, annak végrehajtását azonban az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a körülményekre tekintettel felfüggesztette, mivel a terület jelenlegi állapotában a talajmintavétel technikailag nem kivitelezhető.

A Felügyelőség a környezeti levegő szennyezettségi állapotát is nyomon követi. Devecserben a helyszínre telepítettek egy mintavevő autót. Ezen kívül még két szállópor mintavevő méri a levegő szennyezettségét.  Az egyik az összes szállóport, a másik a PM10 szállóport (PM10-nek a 10 mm-nél kisebb átmérővel rendelkező részecskéket nevezzük) méri.

Kolontáron elhelyeztek egy PM10 szállópor és egy ülepedő por mintavevőt. Somlóvásárhelyen két ülepedő por mintavevővel dolgoznak.

Az elsődleges eredmények már ma délutántól várhatóak. A szállópor mintákból pedig további nehézfém vizsgálatokat végez a Felügyelőség. A teljes körű adatfeldolgozás és értékelés holnapra várható.

A Mérő és Mintavételi Csoport jelenleg is a helyszínen van és a folyamatos mintavételt biztosítja, azt az éjszaka folyamán is fenntartja.

A vizsgálati eredmények kiértékelése és az abból a környezetre gyakorolt hatás tekintetében levont a következtetések határozzák meg a továbbiakban szükséges intézkedéseket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását