2024. április 20. - Tivadar

Kolontár: három embert még mindig keresnek

A katasztrófavédelem egységei Kolontáron leeresztették a halastó vizét, de a három eltüntet nem találták meg - közölte Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő péntek hajnalban az MTI-vel.
2010. október 8. péntek 08:00 - HírExtra
A szóvivő hozzátette: a halastó, amely erősen eliszaposodott megnehezíti a kutatást.
Jelenleg is folyik a korábban átszakadt 10-es tározó körgátjának erősítése, amit száz emberrel és 25 nehéz teherautóval végeznek.

Dobson Tibor beszámolt arról is, hogy pénteken a katasztrófavédelem helikopterről gipszet szór a Marcalba annak érdekében, hogy semlegesítsék a lúgos hatást illetve csökkentsék a folyó pH értékét. Erre azért van szükség, mert egy másik tározóból folyamatosan 100 ezer köbméter lúgos vizet engednek a folyóba.

Jelenleg a Rába Mosoni-Dunánál lévő torkolatánál 9-es pH értéket mérnek, a Dunánál Komáromnál pedig már az élővilágot nem károsító 8-as értéket - mondta a szóvivő. (Mint ismert a vörösiszap szennyezés hétfői első napján a Torna-patakban mért pH érték 13,5 volt.)
Dobson Tibor elmondta: mivel az időjárás kedvezőre fordult, és a szennyeződés poralakban terjed, a katasztrófavédelem mindenkinek azt javasolja, hogy a kiosztott maszkot (porálarcot) viselje, mivel nem tanácsos belélegezni a szálló vörösiszapból származó port.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, s mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert még keresnek, s több mint 150 ember szenvedett különféle sérüléseket.

Már a külterületeken mentenek

A belterületek megtisztítását követően megkezdik a külterületek mentesítését a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településeken. Közben folyamatosan érkeznek lapátokkal az önkéntesek a környező településekről - jelentette az MTI tudósítója péntek reggel a helyszínről.

A katasztrófa sújtotta térségben nyolcvan rendőr gondoskodik folyamatosan a biztonságról, s a speciális mentők is folytatják az éjszakára felfüggesztett keresést. Munkájukat erősen nehezíti, hogy helyenként még mindig méteres magasságú az iszap és a keresőkutyákat sem tudják bevetni annak a három embernek a keresésére, akik már öt napja nyomtalanul eltűntek a vörösiszap áradattal.

Devecserben még mindig találni kordonokkal lezárt utcákat, Kolontárra a sajtó képviselőit csak a kijelölt sátorba engedik, hogy ne akadályozzák a munkákat. Dobson Tibor, a kárfelszámolás helyszíni szóvivője korábbi tájékoztatása szerint péntek reggeltől az újságírók, a fotóriporterek és a tévéstábok csak szervezett formában, egy nap három alkalommal, felügyelet mellett juthatnak be az iszappal elöntött utcákba és a házak közé.

A veszprémi kisváros katasztrófa sújtotta részén zárva vannak az üzletek és a benzinkút. A csípős, hideg reggelen többen maszkban indulnak munkába, a gyerekekkel iskolába.

Kolontáron reggel a polgármester folytatta azoknak a személyeknek az összeírását, akik nem akarnak visszatérni házaikba.

Tegnap óta ugyanis a lakóházak környezetében annak függvényében végzik a kárfelszámolást, hogy a megsérült vagy részben megsemmisült házak lakói miként nyilatkoznak arról, hogy akarnak-e később a házaikban vagy az elöntött településrészen élni. Ha valaki ugyanis úgy dönt, hogy nem tér vissza korábbi lakóhelyére, akkor az elhagyásra ítélt épületet ledózerolják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását