2024. április 19. - Emma
Marton László, Somlóvásárhely polgármestere a HirExtrának elmondta: évente többször is elvörösödött a Torna-patak és ilyenkor pusztultak a halak is. Hivatalosan sohasem szóltak az önkormányzatoknak a szivárgásokról.
2010. október 8. péntek 11:47 - Forján-Vass Máté
Azt nyilatkozta korábban, hogy Somlóvásárhely teljesen magára maradt, ez miben nyilvánult meg?

Somlóvásárhely
A község 1325-ben alakult az itt felépített Kolostor körül. Róbert Károly királytól heti vásár tartására és helypénz szedésére kapott engedélyt, 1363 óta adatolható a Vásárhely elnevezése.

A település a középkorban és az újkorban igyekezett megőrizni függetlenségét a környékbeli nagyuraktól. 1567-ben viszont kénytelen volt behódolni a töröknek. 1697-ig maradt az ellenség fennhatósága alatt.

A település mind a mai napig fennáll. 1945-ben az egyházi közigazgatást állami közigazgatás váltotta fel. A települést 1980-ban 1567 fő alkotta. Jelenleg 1117 fő lakik a községben és 446 lakás található itt. A katasztrófa ebből 16 lakást tett tönkre.
Ez azóta megváltozott. Először valóban az volt a helyzet. Kitöltöttünk egy papírt, hogy mit szeretnénk, és elküldtük a megfelelő helyre. Nem történt semmi. Másodszor is kitöltöttünk egy papírt. Arra lassan sikerült reagálniuk. Először azt mondták, egy óra múlva visszaszólnak.

Később felhívtam őket, azt mondták, most szedik össze a dolgokat. Ez végül is nem került ide. Erre mondtam, hogy Somlóvásárhely teljesen magára maradt.

Ma egyből megjelent itt a katasztrófavédelem, és kihozták azokat az eszközöket, amiket kértem.

Önöknél milyen károk keletkeztek?

Nálunk tizenhat ház és húsz-harminc kert ment tönkre. Emellett sajnos a környező kukoricásokat is kár érte. Ezt fel sem tudjuk mérni, mert nem tudunk belemenni.

A kertek, utcák, utak tele vannak ezzel az iszappal. Megkezdtük az összeszedését, és visszük vissza a „feladónak”.

Sokan jönnének segíteni, de nem tudjuk felszerelni őket a megfelelő eszközökkel, ruházattal. Kellene védőruha, saválló kesztyű, gumicsizma. Amíg ezek nincsenek, addig nem engedek senkit oda.

Ezeket a felszereléseket most megkapják?

A védőmaszkok megjöttek, a kesztyűket is megkaptuk. Talán rendben lesznek a dolgok.



Hogyan tudják rendezni a károkat?

Ezt nehezen. Beadtuk a visszmajorba a kérelmünket, de oda ki kell tölteni a kár értékét, amit most még megbecsülni sem tudunk.

Mi elkezdtük rendbetenni a házakat, hogy legalább jönni-menni tudjanak az emberek. Helyi vállalkozók és önkéntesek segítenek a munkákban.

Itt is olyan a hangulat, mint Kolontáron, mindenki menekülne?

Nem, hála Istennek. Meg tudtam nyugtatni az embereket. A lakásokban nem keletkezett akkora kár, ami felboríthatná a családok nyugalmát. A legfontosabb, hogy kicseréljük a földet a kertben, illetve az utcákat meg kell takarítani az iszap maradványaitól.

Ön sejti, hogy kiket terhel felelősség az ügyben?

Szerintem egyértelműen a timföldgyár a felelős, illetve annak a vezetősége. Ők engedték, hogy tovább növeljék a tározóban a bennlevő mennyiséget. Valamikor ezt rendesen megtervezték, de most túltöltötték.

Állítólag a megyének és Ajkának is jelezték többször: problémák lesznek.

Arról nekem nincsenek pontos információim, ki kinek és mit jelzett. Azt tudom, hogy itt élünk a Torna-patak mentén, és évente kétszer-háromszor elvörösödött a patak. Utána visszatisztult a víz.

Korábban volt már szivárgás?

Igen.



Nem jelezték, hogy problémák vannak?

Hivatalosan erről, mint önkormányzat nekünk nem szóltak. Egyszer sem jelezték: gátrepedés folytán ennyi, meg ennyi vörösiszap belefolyt a patakba. Arról meg pláne nem szóltak, hogy vigyázzunk, mert maró hatású ez az anyag.

Sőt, amikor jött a baj, akkor is azt mondták, ez az anyag nem veszélyes. Ezúton is üzenném nekik a belügyminiszter szavait: mindegyik üljön egy kád ilyen lében.

Honnan tudják, hogy voltak szivárgások?

Sokan dolgoztak, és dolgoznak ma is az ajkai timföldgyárban. Nekik adva van, amikor baj van, akkor futni kell, betömködni a réseket. Amikor visszajönnek a dolgozók, akkor elmondják, milyen munkát végeztek. Szájhagyomány útján elég jól terjedtek az információk.

Szólt akárki is a timföldgyárnak, hogy baj van?

Ez eléggé köztudott volt. Szerintem a vezetés is éppen olyan jól tudta, hogy szivárgások vannak, mint az emberek. Úgyhogy mindenki egy kicsit benne van.

Ez nem most kezdődött, hanem hosszú évekkel ezelőtt. Amióta medence a medence azóta vannak szivárgások, és minden évben kétszer-háromszor volt halpusztulás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását