2024. április 19. - Emma

A baranyai zagytározók biztonságosak

Biztonságos a Pellérdhez közeli urános és a pécsi hőerőmű mellett kialakított zagytározó is, így a baranyaiaknak nem kell a Veszprém megyeihez hasonló tragédiától tartaniuk - írta az Új Dunántúli Napló pénteken.
2010. október 8. péntek 11:16 - HírExtra
Berta Zsolt, a mecseki uránbányászat után visszamaradt zagytározó gondozásáért felelős Mecsek-Öko Zrt. vezérigazgatója a lapnak nyilatkozva elmondta: készséggel állnak a napokban elrendelt vizsgálatok elé. A cégvezető rámutatott, hogy az urános zagytározó esetében az ajkaihoz képest más technológiáról van szó.

Itt a zagytérnek nagyon alacsony a nedvességtartalma, nem történik szabad vízáramlás, és a földrajzi elhelyezkedés okán sem jelent veszélyt lakott területekre. A Pellérdtől nyugatra elterülő 160 hektáros zagytározó rekultivációja 2008-ra befejeződött. A létesítmény teljes felületén másfél méter vastag "takarót" kapott, melynek harmada egy agyag záróréteg. Ez megakadályozza a radongáz kiáramlását, egyben minimalizálja a csapadék beszivárgását. A tározón jelentkező eróziót folyamatosan ellenőrzik és javítják.

A zagytározót ma már nagyrészt fű, fa és cserje borítja, a területen egy juhász birkákat legeltet. A tározó alatti víz gyűjtését és tisztítását tíz éve végzik, s ezt a munkát még 20-25 évig folytatják.
Az urános létesítményen kívül, a pécsi hőerőmű közelében alakítottak ki nagyfelületű tározót, a nagyobb mennyiségben keletkező salak és pernye ülepítésére, szikkasztására.

Bozzay Péter, a Pannonpower Holding Zrt. kommunikációs igazgatója azt közölte, hogy zagyterük nem minősül veszélyeshulladék-tárolónak. "A tározót 2005-ben, a széntüzelés befejezését követően lezárták és a területen tárolt zagy mára teljesen megszilárdult. A terület nagy részének rekultivációja megtörtént" - olvasható a baranyai napilapban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását