2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem a gárda védi majd a Jobbik fővárosát

Vona Gábor szavai szerint Tiszavasvári lett a Jobbik fővárosa, melyből a következő négy év alatt mintavárost építenek. A városban nem az Új Magyar Gárda őrei biztosítják a közrendet. Fülöp Erik polgármesterrel beszélgettünk.
2010. október 5. kedd 13:40 - HírExtra
Mikor kezd munkához?

Büdből Vasvári:
A XVII. század második felében lakatlan, majd 1700 körül ismét hajdúk élnek itt, akik szerződéses viszonyban voltak a földesúrral, s a szabad mezővárosi jogállást 1848-ig megőrizte a település. 1771-től 1945-ig Dessewffy-birtok.

A két szomszédos község (ekkor már Bűdszentmihály és Tiszabűd) közigazgatási egyesítése nem volt zökkenőmentes. Először 1941-ben egyesültek Bűdszentmihály néven, de a tiszabűdiek nem akarták elfogadni önállóságuk elvesztését. 1946-ban sikerült is visszanyerni községi önállóságukat, de 1950-ben újra Bűdszentmihály néven hozták egybe a két községet.

Tiszabűd legalább a község nevében akarta jelezni egykori önállóságát. Ennek eredménye lett végül az új elnevezés 1952-től: Tiszavasvári, Vasvári Pálról és a Tiszáról. Tiszavasvári 1986. január 1-je óta város.
Az elkövetkezendő másfél, két hét az önkormányzati struktúra felállításának a jegyében telik, az alakuló ülés után teljes erővel belevetjük magunkat a munkába.

Nagy volt a buli az eredményhirdetés után?

Én kimaradtam az ünneplésből. Rengeteget nyilatkoztam, a vasvári televízió is élőben közvetítette a választást, majd a stúdiójukba is meghívtak egy interjúra. Ezt követően fáradtságra hivatkozva hazamentem, mert hétfőn már reggel hétkor kezdtük a megbeszéléseket az átadás-átvételről. Az igazi nagy ünneplés még várat magára, talán a hétvégén lesz rá idő.

Melyek azok az intézkedések, amelyek „nem várhatnak tovább”Tiszavasváriban?

Intézményeink hatékonyságának a javítása az egyik olyan terület, ahol hónapokon, de inkább heteken belül szeretnénk jelentős eredményeket elérni. Szeretném, ha lenne egy olyan független szakértői csoport, ami intézményeink gazdálkodását vizsgálja felül. Amennyiben hibát találnak, akkor olyan javaslatokat tesznek, amivel korrigálni tudunk.

Jelentős és látványos eredményeket érhetünk el a közbiztonság javításán is. Szorosabb kapcsolatot kellene ápolnunk a polgárőrséggel, a rendőrséggel és azokkal a civil szervezetekkel, akik ezt a problémát felvállalták itt Tiszavasváriban.

Próbálunk átvenni más településeken már jól működő példákat, ilyen lenne a településőrség felállítása is.

Az Új Magyar Gárda segítségére is számít?

Azt szeretném, ha itt Tiszavasváriban a közrend megvédésére alkalmas embereket számba vennénk és mindenféle származástól, vagyoni, vallási, politikai beállítottságtól függetlenül az itt rendelkezésünkre álló emberanyagból választanánk ki a település őreit. Nem hiszem, hogy az Új Magyar Gárdát be kellene vonni ebbe a feladatba.

A soproni kékfrankos egy újfajta fizetőeszköz, ami a nyugat-magyarországi régió gazdasági életét hivatott katalizálni. Tervez hasonlót Tiszavasváriban?


A nyíregyházi Jobbik képviselőjelöltjei felvetették egy nyíregyházi fizetőeszköz bevezetését. Ez egy nagyon jó ötlet, fellendítheti a helyi vállalkozások életét. Szeretném, ha a jövőben mi is egy kicsit jobban megvizsgálnánk ezt a jó kezdeményezést. Amennyiben Tiszavasváriban is működőképesnek érezzük, akkor bevezetnénk.

Városuk honlapján találtunk egy hasonló kezdeményezést, a Tiszavasvári kártyát. A nevénél bővebb információt azonban nem találtunk.


Sajnos ez egy félrecsúszott kísérlet és nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de  érdemes erre építkezni. Nem vetjük el ezt a lehetőséget.

A kampány utolsó hetében látogatást tett Vasváriban a munkaügyi államtitkár, Dr. Czompa Sándor. Ígéretet tett a térség támogatására. Benyújtják majd a számlát?


Igen. Rendkívül jó kapcsolatokat szeretnénk ápolni a jelenlegi kormánypárttal és a helyi szervezetekkel. Elsősorban szakmai és nem politikai alapon szeretném irányítani a várost. Nem árulok el nagy titkot, ha mindenkit emlékeztetek Vona Gábor vasárnap esti nyilatkozatára, melyben a Jobbik fővárosának nevezte Tiszavasvárit.

A Jobbik vezetői biztosítottak arról, hogy mindene erejükkel a város fejlődését támogatják és a szakmai segítségükre is támaszkodhatunk minden kérdésben.

Ez azért is fontos lehet, mert a következő országgyűlési választásokon a tiszavasvári fejlesztéseknek kiemelt szerepe lehet… A testvértelepülési kapcsolatokat kívánja bővíteni?

Jó testvérvárosi kapcsolataink vannak, ezeket mindenképpen ápolni fogjuk. Gondolkodtam a bővítésben is, mind nyugati, mind keleti irányban, de konkrétumokat még nem árulhatok el.

Milyen Tiszavasvári gazdasági helyzete? Honnan indul az építkezés?


Nagyon rossz a háttérhelyzetünk. Magas a munkanélküliség aránya és nagyon sok szakképzetlen munkás dolgozik a közhasznú programban. Az ő számuk majdnem hatszáz főt tesz ki. Ezek közül körülbelül százötvenen diplomások, ők intézményrendszerünk keretein belül dolgoznak.

Munkahelyek szempontjából is rossz a helyzet. Az ország egyik legnagyobb vegyipari vállalata, az Alkaloida Zrt. hajdan mintegy 2500 főnek adott munkát, ma kevesebb, mint 400 fővel üzemel.

Szeretnénk bővíteni a gyárat, erről a kormánypárt és a hozzá tartozó térségi politikusok is kedvezően nyilatkoztak. Minden lehetőség a kezünkben van a bővítésre, már csak az állam segítségére van szükségünk.

Múlt héten Karsai József battonyai polgármester úgy nyilatkozott: ő segélyt csak munkáért cserébe ad. Önnek mi a filozófiája?

Nálunk a segélyezési rendszer tényleg csak az igazán rászorulókat érinti, ugyanis a közhasznú foglalkoztatási programban majdnem száz százalékos az emberek foglalkoztatása. Kisebb-nagyobb hiányosságok ugyan vannak, ezeket azonban korrigáljuk. Szeretném tovább fenntartani városunk közhasznú foglalkoztatási programját és ebben egyre többen tudnának részt venni.

Valóban, segélyt csak az kaphatna, aki úgy rászoruló, hogy nem képes fizikai munkát elvállalni. Állami szinten is fel kellene ismerni, bizonyos szülők nyolc, tíz gyermeket vállalnak és erre alapozva építik a jövőjüket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

H.K.
2010. október 5. 14:16
Ugyan Jobbikos vagyok, de ebben a cikkben egy valamit nem értek: Ha 3 helyen lett Jobbikos polgármester akkor a másik kettőt miért "hagyják" magára?
Három település nem lehet olyan nehéz feladat. Miért csak egyre koncentrálnak olyan vad hevességgel? Ez egy kicsit nekem Budapest szindrómának tűnik. Van egy kiemelt város az országban a többi meg csak többedrendű valami. Nem gondolom, hogy a 4 év múlva következő választásra csak egy településsel kellene "indulnia" a Jobbiknak, ha megteheti, hogy 3 van neki.
Azért ezt gondolják meg mert ez indulásnak nem a "legizgatóbb".
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását